Mahmud Abbas TBMM'de: Gazze'ye gitme kararı aldım

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas TBMM'ye geldi. Burada özel oturumda konuşma yapan Abbas, ulusal uzlaşı mesajı verdi. Abbas TBMM kürsüsünde Gazze'ye gitme kararı aldığını açıkladı. Abbas 'Ya zafer ya şahadet' dedi.

TBMM'de bugün özel Filistin oturumu yapılıyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da TBMM kürsüsünde konuşmak üzere Meclis'e geldi.

ŞEHİT HENİYYE'NİN FOTOĞRAFI SALONDA

Oturum öncesi Genel Kurul salonu hazırlandı. AK Parti grubunun bulunduğu sıraya İsrail tarafından şehit edilen HAMAS lideri İsmail Heniyye'nin fotoğrafı konuldu.

TÜRKİYE-FİLİSTİN BAYRAKLI ATKILAR

Genel Kurul Salonundaki sandalyelere Türkiye ve Filistin bayraklarının yer aldığı atkıların yerleştirildiği görüldü. DEM Partili milletvekillerinin sandalyelerine bırakılan atkıları takmadığı görüldü. İYİ Parti ise Atlantik cephesinin Çin’i hedef almak için kullandığı ayrılıkçı sözde Doğu Türkistan bayrağını Genel Kurul’a taşıdı. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun önünde Filistin bayrağının yanı sıra sözde Doğu Türkistan bayrağı yer aldı.

BÜYÜKELÇİLER DE SALONDA

Özel oturuma Rusya, KKTC, Venezuela, Meksika, Lübnan, Azerbaycan, Çin, İran, Küba, Pakistan, Afganistan, Belarus büyükelçileri de katıldı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı salonda yerini aldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş oturumun açılışını yaptı. Kurtulmuş "Filistin halkına güçlü desteğimizi göstermek için Abbas’ın genel kurula hitap etmesi husussunda başkanlığımızın doğrudan çağrısı üzerine olağanüstü toplanan TBMM’nin 113. birleşimini açıyorum." dedi.

Yoklamanın ardından konuşan Kurtulmuş şunları söyledi:

"Gazze’de insanlık dışı katliamların başlamasından itibaren devlet ve millet olarak Filistin davasına karşı ortak bir duruş sergilemiş bir ülkeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye’nin bütün kurum ve kuruluşları Filistin halkının sesi olmaya ve İsrail’in saldırganlığını durdurmak için mücadeleyi sürdürmektedir.

"Filistin topraklarında her türlü zulme maruz kalan ama buna karşılık mücadeleden vazgeçmeyen bütün büyük mücahitleri saygıyla anıyorum. Yaser Arafat ve Şeyh Ahmet Rasim'i rahmetle şükranla anıyorum.

'İSRAİL İÇİN GÜZEL GÜNLER GERİDE KALDI'

"Heniyye’nin şehadetinden sonra yapılan cenaze törenine Türkiye en üst düzeyde katıldı. Adalet Divanı’nın açtığı dava ile birlikte İsrail için de Filistin için de yeni bir başlangıçtır. Dünya bundan sonra Netanyahu için iyiye gitmeyecektir. Yargılanacağı günler yakındır. Divanda gösterdiğimiz dirençli duruşu teyit ediyoruz. İsrail için güzel günler geride kaldı. Yeryüzünde insanlık cephesi kuruldu, milyarlarca insan Filistin halkının yanında. Filistin davası başarıya kavuşacaktır. Gazze uzak değil, bizimle ilgisiz değil. Filistin meselesi bizim için milli davadır, Hz. Ömer’in mirasıdır.

"Bu mirasa sonuna kadar sahip çıkacağız. Başkenti Kudüs olan, egemen ve özgür Filistin devleti kurulana kadar devam edecek mücadele. Bu toplantı TBMM’nin bağlılığının teyit edilmesi için tarihi bir oturumdur."

'SİZLERE HALKIMIN MESAJIYA GELDİM'

Kurtulmuş konuşmasının ardından Abbas'ı kürsüye davet etti. Abbas şunları söyledi:

"Tahammül edin, sebahat edin ve Allah'tan korkun ki Allah doğruyu söyledi. Erdoğan, Kurtulmuş, saygıdeğer milletvekilleri, kardeş Türk halkı. Allahın selamı üzerinizde olsun. Sizlere mübarek Filistin'den, Kudüs'ten geliyorum. Sizlere büyük acıyı yaşayan halkımın mesajıyla gelmiş bulunmaktayım.

ŞEHİTLERİ VE HENİYYE'Yİ ANDI

"İşgalci İsrail'in suçlarına karşı mücadele yürütülüyor. Allah'ın birgün bu mücadeleyi zaferle taçlandıracağına inanıyorum. Konuşmama on binlerce şehidimize rahmetle söze başlamak istiyorum. İsrail'in saldırıları nedeniyle şehit olanları anarak başlamak istiyorum. En sonuncusu da Heniyye'ye karşı işlenen suç olmuştur. Heniyye'nin ruhuna el-Fatiha diyerek okumaya davet ediyorum.

"Hepinizi halkımızın adil davasını savunduğunuz için selamlıyorum. Filistin halkına karşı işlenen savaş suçlarına ve soykırıma karşı Filistin'in yanındasınız.

'KARDEŞ TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM'

"Allah aşkına soruyorum her gün İsrail işgal devletinin Gazze'de yaptıklarına uluslararası toplum nasıl sessiz kalıyor? Erdoğan'ı cesur tutumundan dolayı kutluyoruz. İsrail'in iğrenç suçlarını reddeden ve kınayan tüm siyasi parti ve STK'ları kutluyorum. Filistin halkı ve davasını destekleyen kardeş Türk halkına teşekkür ediyorum. Halkımızın Türk halkını unutması mümkün değil. İsrail'in Gazze'deki soykırımına karşı açılan davaya müdahil olunması kararını da kutluyorum. İsrail ile ticareti durdurması 10 milyon dolarlık ticareti durdu Türkiye, Filistin halkına destek için.

'FİLİSTİNLİLER İŞGALCİLERİ DEFEDECEK'

“Soykırımın asıl amacı vatan topraklarımızdan Filistin varlığını söküp atmak. 1948 ve 67’de olduğu gibi techir trajedisini yaşatmak istiyorlar. Ama bu asla olmayacaktır. İşgalcileri oradan defedecek Filistinliler.

‘GAZZE FİLİSTİN’İN AYRILMAZ PARÇASIDIR’

"Şehitlerimize rağmen bizler dik durmaya devam edeceğiz, topraklarımızdan ayrılmayacağız. İsrail’in planlarına karşı çıkan uluslararası yaklaşımlara da karşı çıkıyoruz. Gazze Filistin’in ayrılmaz parçasıdır. Gazze’de bir başka devlet kurulamaz. Gazze’siz bir Filistin devleti olmaz. Halkımız teslim olmayacak. Bizler Gazze’nin imarını tekrar yapacağız.

"Ümmetin desteği ile başkenti doğu Kudüs olan devletimizi yapacağız. Bu ne pahasına olursa olsun. Ne kadar zaman alırsa alsın yapacağız. Katiller savaş suçlarından dolayı kurtulamayacak. Bu suçlar da böyle zaman aşımı ile düşmez. Bunlar şüphesiz hesaba çekilecek.

10 BİN TUTSAK İSRAİL CEZAEVLERİNDE

“BM ve Güvenlik Konseyi’yle çalışmaya devam edeceğiz. Kardeşlerim hepimiz iyi biliyoruz ki Kudüs özel bir yere sahip. Kudüs’ü şeriften ödün vermemiz mümkün değil. Kudüs'ün Türk halkının kalbindeki konumu biliyoruz. Kudüs ilk kıblemiz, Mescidi Aksa ilk kıblemiz. Sizin ve bizim için kırmızı çizgidir Kudüs.

"Filistin'in biz zerresini gözden çıkaran ne bizden ne de sizdendir. Burası bizlere dinin ve tarihin emanetidir.

“Bizler diyoruz ki Gazze şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs Filistin devleti tarafından yönetilen bir adadır.

“Bugün Yahudiler, Amerika’daki Yahudiler. Yüzde 40’ı yaklaşık İsrail’i suçlu görmektedir. İnsanlık ırkçı ayrıma karşı dik duruş gösteriyor. Böyle bir durumda İsrail’in işkencelerine karşı orada işledikleri politikalara karşı uluslararası kuruluşlar sessiz kalamaz. Herkes bizimle hareket ederek bunların durulması için reaksiyon gösterilmelidir. 10 bin kadar tutsak İsrail cezaevlerinde.

ULUSAL UZLAŞI VURGUSU

"Soykırımın asıl amacı Filistin'i yok etmektir. 7 Ekim'den bu yana 40 bin kişi şehit edildi. 10 bin kayıp, 80 bin yaralı var. Bunlara rağmen dik durmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda Mısır ve Ürdün'ün tutumlarını takdirlerini karşılıyoruz. Bu tutumlar bizimle tamamen örtüşmektedir. Gazze Filistin devletinin ayrılmaz asli bir parçasıdır. Gazze'de bir başka devlet olamaz, Gazze'siz Filistin devleti olamaz. İlk kıblemiz Kudüs'ten ödün vermemiz mümkün değildir. Filistin toprağının bir taşını gözden çıkaran bizden değildir. Kudüs kırmızı çizgimizdir.

"O toprakların camileri de kiliseleri de bizimdir. Saldırılar sonuç vermeyecek. Barışa giden yol Filistin'den başlar. Gazze, Batı Şeria ve Kudüs Filistin'in bütünüdür. Bütün kardeşlerime ve dostlarıma desteklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum.

“Ulusal uzlaşı konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Filistin'in birliği için çalışıyoruz, zaferin en doğru yolu da birliğimizden geçiyor. Bizler ulusal uzlaşıyı gerçekleştiremediğimiz müddetçe kafamızın rahat etmesi mümkün değildir.

ABD’NİN TAVRI NEDENİYLE KARARLA UYGULANMADI

“ABD veto hakkını kullandı tam 3 kez. Yani İsrail’in saldırılarına dünya dur derken ABD güvenlik konseyinden gelip veto hakkını kullanabiliyor. 14 ülke savaş dursun derken. ABD bir felakettir, felaket devam ediyor. (ALKIŞLAR)

“En önemli şey halkımızın kendi çıkarlarını korumasıdır. Acilen kararların uygulanması çağrısında bulunduk. 80 karar var alınan ama maalesef ABD’nin tutumu dolayısıyla biri dahi uygulanmadı. Güvenlik ve askeri yöntemler sonuç getirmeyecek. Siyasi çözümler ve hukuksal yöntemler barışı getirebilir.

‘GAZZE’YE GİTME KARARI ALDIM’

“Bizler topraklarımızı bir karış bile parçalayan hiçbir çözüme evet demiyoruz. Önümüzde hiçbir çözüm yolu kalmadı, bu nedenle de ben ve tüm Filistin yönetimi üyeleri Gazze'ye gitme kararı aldık, bunu yaparız. Düşmanlığa karşı beraberiz bunun bedeli hayatımız da olsa… Bizim hayatımız Gazze Şeridi'ndeki hiçbir çocuğun hayatından daha değerli değildir

"Gazze’den sonra Kudüs’e gideceğimi de ifade ediyorum.

"Tanımalar devam etsin diye çalışmaya devam edeceğiz. Amacımız BM’ye tam üyelik. Filistin gözlemci üye, Kırgızistan ise tam üye, neden? Biz 14 milyon nüfusa sahibiz. 2012 yılında bizler gözlemci üye sıfatını çıkarmayı başardık.

"İslam hükmünü uyguluyoruz. Ya zafer ya şahadet. Yaşasın Filistin Türkiye kardeşliği."

AYAKTA ALKIŞLADILAR

Abbas'ın 46 dakika süren konuşmasının tamamlanmasının ardından, Genel Kurul'daki milletvekilleri Abbas'ı ayakta alkışladı. ABD Kongresi'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ayakta alkışlaması büyük tepki çekmişti.

Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde konuşmuş burada ayakta alkışlanmıştı.

'Filistin halkının özgürlük mücadelesi, bizim de mücadelemizdir'

Özel oturum öncesi Mahmud Abbas ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş görüştü. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

"TBMM Genel Kurulu’na hitap etmek için Türkiye’ye gelen Filistin Devlet Başkanı Sayın Mahmud Abbas ile bir araya geldik.

"Sayın Abbas'ın Gazi Meclisimizde hitap edecek olmasından duyduğumuz memnuniyeti ifade ettiğimiz görüşmede, özgürlük ve onurlu bir yaşam mücadelesi veren mazlum Filistinli kardeşlerimizin sesinin Meclisimizden tüm dünyaya duyurulmasının tarihi bir önem taşıdığını vurguladık.

"Filistin meselesi milletimizin kalbinde her zaman müstesna bir yere sahiptir. Sayın Abbas’la gerçekleştirdiğimiz görüşmede ifade ettiğimiz gibi Filistin halkının özgürlük mücadelesi, bizim de mücadelemizdir. Mutlaka ve mutlaka başkenti, 1967 sınırları esas alınmış, bölünmemiş Kudüs olan, tam mânâsıyla bağımsız, egemen bir Filistin Devleti kurulacaktır.

"Türkiye olarak Gazze’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması, İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi, insani yardımların kesintisiz erişiminin sağlanması temel önceliklerimizdir.

"Filistinli kardeşlerimizin barış ve huzurunun sağlanmasına yönelik girişimlerin başarıya ulaşması için her türlü gayreti göstermeye ve elimizdeki tüm imkânlar ile Filistinli kardeşlerimizle yan yana, omuz omuza durmaya devam edeceğiz."

‘MECLİS’İN KORKMAYA HAKKI YOK’

Oturuma katılan Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Ulusal Kanal’a açıklamalarda bulundu. Bursalı şu değerlendirmeleri yaptı:

“Filistin’in şanlı bayrağı ABD ve İsrail’e karşı yükselmiş oldu. Bundan gururluyuz. Filistin taaruzu demek lazım artık. Dünya 7 Ekim’den önceki dünya değil. Taarruz dengeleri değiştirdi. Bütün halkların elinde Filistin bayrağı var. Yenilmez İsrail efsanesi sona erdi. Bunu Filistin halkına borçluyuz. O arkasında ABD olan İsrail küçücük bir yeri ele geçiremedi.

"İsrail’in amacı ikinci İsrail kurmak. Gazze’de savaşan çocuklar bizim milletimiz için de savaşıyor. Türkiye’ye düşen önemli görevler var. Abbas önemli bir konuşma yaptı ulusal birlik tek çare dedi. Bu çok önemli. İsrail saldırganlığını durduracak irade budur. Silah dayatıyorlar, silaha silahla yanıt verilir.

"Abbas’ın konuk edilmesi önemli ama esas işler şunlar: Suriye ile askeri işbirliği yaparak terör örgütlerini temizlemeliyiz. Türkiyemizin içinde ABD yuvaları var. İncirlik ve Kürecik üsleri duruyor. Bu üslerin tam denetime alınması lazım. Vatan Partisi bunları yapacak. Abbas, ‘ABD felakettir’ diyince alkış az geldi.

"TBMM Filistin’in yanında olacaksa ABD’den korkmayacak. Bizim ellerimiz titremez. Gazze’de çocukların elleri titriyor mu? Onlar korkmuyorsa bu Meclis’in korkmaya hakkı yok. O ruh bize lazım. Zafer Milli Hükümet ile olacak. Biz Filistin cephesinde en ön cephedeyiz.”

Öte yandan özel oturuma, işçi konfederasyon temsilcileri, STK’lar, bakanlar, eski TBMM Başkanları ile Rusya, Çin, Belarus, Venezuela büyükelçileri de katıldı.

OMUZ OMUZA DURMAYA DEVAM!

Özel oturum öncesi Mahmud Abbas ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş görüştü. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye olarak Gazze’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması, İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi, insani yardımların kesintisiz erişiminin sağlanması temel önceliklerimizdir. Filistinli kardeşlerimizin barış ve huzurunun sağlanmasına yönelik girişimlerin başarıya ulaşması için her türlü gayreti göstermeye ve elimizdeki tüm imkânlar ile Filistinli kardeşlerimizle yan yana, omuz omuza durmaya devam edeceğiz."

Sonraki Haber