Filistin nefreti sonunu getirdi

Filistin karşıtı söylemleriyle tepki çeken İngiltere’de İçişleri Bakanı Suella Braverman görevinden alındı. İşgalci İsrail’in saldırılarına karşı İngiltere’de eylemlere karşı ‘böyle gitmez’ açıklaması yaparak tarafını belli etmişti

Filistin'e destek gösterilerine yönelik ayrıştırıcı ifadeler kullanan Suella Braverman, Başbakan Rishi Sunak tarafından İçişleri Bakanlığı görevinden kovuldu. Braverman, kendisi de yabancı kökenli olmasına rağmen göçmen düşmanlığını körükleyerek sık sık nefret söylemlerinde bulunmuştu.

‘NEFRET YÜRÜYÜŞÜ’ DEMİŞTİ

Braverman, Londra'da 5 haftadır düzenlenen Filistin'e destek eylemleriyle ilgili, "Nefret yürüyüşü", "Londra sokaklarını kirleten antisemitizm" tanımlamalarını yapmıştı. Polisi taraf tutmakla, eylemcileri "Filistin yanlısı çete" olmakla suçlayan Braverman, tepkileri üzerine topladı.

Suella Braverman

HİNT KÖKENLİ AMA GÖÇMEN KARŞITI

Baverman göçmenlere karşı da söylemlerini sert şekilde dile getiriyordu. Morityus ve Kenya'dan göçen Hint kökenli baba ve anneden doğan Braverman, Cambridge Üniversitesi'ndeki hukuk eğitiminin ardından Paris'te Avrupa ve Fransız hukuku alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2015 yılında Muhafazakâr Parti’den milletvekili seçildi.

Braverman, Filistin meselesinden önce göçmen karşıtı profiliyle ön plana çıkıyordu. Göçmen karşıtı uygulamalarda ismi geçen Braverman’ın ilk icraatlerinden biri sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesi planıydı. Gazete manşetlerinde sığınmacıların Ruanda'ya gönderildiği haberini görmek istediğini açıklayan Braverman, bu bağlamda Ruanda planının "hayali" ve "takıntısı" olduğunu belirtti.

GEMİ PLANI DA ONA AİT

Braverman göçle mücadeleyi “çocuk istismarcılarıyla” mücadele gibi görüyordu. Kendi partisinden bile bundan dolayı eleştiri alan Braverman, sözlerinin ırkçılık değil gerçekler olduğunu söyleyerek ülkeye yasa dışı yollarla girenlerin ülkelerine ya da üçüncü ülkelere 28 gün içinde sınır dışı edilmelerinin yolunu açan Yasa Dışı Göç Yasası ile otellerde tutulan sığınmacıların barınak gemileri ve askeri tesislere taşınmaları planının da mimarı oldu. 500 göçmenin içerisinde kalacağı Bibby Stockholm, bu plan dahilinde hazırlandı. O gemi, göçmenleri aldıktan birkaç gün sonra suda bulunan lejyonella bakterisi nedeniyle boşaltıldı. Fakat ekimde yeniden kullanılmaya başlandı.

FİLİSTİN BAYRAĞINA ALERJİSİ VAR

Ekim ayında, işgalci İsrail’in saldırıları başlatmasının ardından, yüz binlerce eylemci İngiltere’nin çeşitli yerlerinde protesto ve yürüyüşlere başladı. İşte bu eylemler Braverman’ın sonunu hazırlıyordu. Braverman Filistin bayrağı taşıma ve "Nehirden denize Filistin özgür olacak" sloganını teröre destek olarak değerlendirme çağrısında bulundu. Filistin’e destek yürüyüşünün beşincisinin Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan ateşkes ile aynı tarihe denk gelmesi bahanesiyle polise bu eylemin durdurulması çağrısı yaptı. Fakat polis yeterli yasal gerekçe olmadığı için bu talebi reddetti.

Braverman daha da ileriye giderek, Times gazetesine yazdığı makalede, İngiliz polisinin bu kararını eleştirdi. Polis için “Filistin söz konusu olduğunda çifte standart uyguluyor” ifadelerini kullandı.

EYLEMLERE İFTİRA ATTI

İngiltere’de yüz binler sokaktayken ve Gazze’ye destek verirken Vraverman, "Gazze için bir yardım çığlığı olduğuna inanmıyorum." yorumunu yaptı. Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda eylemlerde kullanılan bazı pankartlar için "Hastalıklı, kışkırtıcı ve suç teşkil edici” tanımlamalarını yaptı.

EŞİNİN AKRABALARI İSRAİL ORDUSUNDA GÖREV YAPTI

Braverman’ın Filistin düşmanlığının altında yatan bir diğer neden eşinde saklı. SuellaBraverman İsrail'de yaşayan Yahudi Rael Braverman ile evli. Braverman eşi kendisini "gururlu bir Yahudi ve Siyonist" olarak tanımlıyor. Ayrıca İsrail ordusunda görev yapmış akrabaları olduğunu söylemişti.

Sonraki Haber