Filistin’de kültürel direniş: Hürriyet Tiyatrosu

İsrail güçlerinin son dönemde düzenlediği kanlı baskınlarla gündeme gelen Cenin Mülteci Kampı'nda faaliyet gösteren "Hürriyet Tiyatrosu", Filistinli gençlere oyunculuk, dans, müzik ve sirk gibi alanlarda eğitim fırsatı sunuyor.

İşgal atındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bulunan mülteci kampında 2006 yılında kurulan tiyatro, kampın baskınlar ve şiddetle özdeşleşen çehresini değiştirmesi dolayısıyla "İsrail işgaline karşı kültürel direniş gücü" olarak kabul ediliyor. İsrail ise tiyatroyu “terör örgütü” olarak görüyor.

Hürriyet Tiyatrosu'nda eğitmenlik yapan tiyatro oyuncusu Renin Avde (30), işinin "çocukların kendilerini keşfetmesi için bir alan oluşturmak" olduğunu söyledi. Kendisinin de eski Hürriyet Tiyatrosu öğrencilerinden olduğunu belirten Avde, 2017’den bu yana eğitmen ve tiyatrocu olarak görev yaptığını, hali hazırda 15 kişilik bir gruba dans dersleri verdiğini ifade etti. Avde, "İsrail ordusunun sonu gelmeyen operasyonlarının yoğun olduğu bir noktada, muhafazakar bir ortamda yaşıyoruz. Bu yüzden çocuklar ve gençler kendilerini yetiştirecek bir alana ihtiyaç duyuyor." dedi.

‘GERÇEKLERDEN KOPAMAYIZ’

Tiyatronun Müdürü Mustafa Şita, Hürriyet Tiyatrosu'nun Yahudi aktivist Arna Mir'in eliyle 1987 yılında Cenin Mülteci Kampı'ndaki Zubeydi ailesinin evinde kurulan ve Savunma Kalkanı Operasyonu'nda İsrail güçleri tarafından yıkılan Taş Tiyatro'nun ikinci bir örneği olarak kabul edildiğini söyledi. "Hürriyet Tiyatrosu, kültürel direnişin temellerinden biridir." ifadesini kullanan Şita, kurulduğu 2006 yılından bu yana tiyatroda ABD ve Avrupa ülkelerinde gösterilen 40 oyunun sahnelendiğini aktardı. Tiyatronun Filistin'de olup bitenleri yaratıcı bir şekilde ifade ettiğini dile getiren Şita, kendilerini direnişin bir parçası olarak gördüklerini söyledi. "Gerçeklerden kopamayız. Silahla direnenler var, biz ise sanatla, tiyatroyla, kültürle direniyoruz." diyen Şita, Hürriyet Tiyatrosu'nun İsrail saldırıları ve işgalleri sırasında dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda arkadaşı için bir bilgi merkezine dönüştüğünü ve dünyanın bu saldırılardan tiyatro aracılığıyla haberdar olduğunu ifade etti. Şita ayrıca "en önemlisi" olarak nitelediği görevlerinin ise "İsrail işgalinin getirdiği çeşitli zorluklarla yüzleşebilecek bilinçli bir nesil yaratmak" olduğunu vurguladı.

Sonraki Haber