Filistinli doktordan İsrail’i kollayan Ahmet Hakan’a sert tepki

Gazeteci Ahmet Hakan'ın CNN Türk’teki yayında, Hamas’ı hedef alan sözleri tepki çekti. Hakan hakkında ‘İsrail savunucusu’ yorumları yapıldı. Yayına katılan Filistinli doktor Enver Ataullah da Ahmet Hakan’a sert yanıt verdi.

Filistinli doktordan İsrail’i kollayan Ahmet Hakan’a sert tepki

Ahmet Hakan'ın CNN Türk’teki programında canlı yayına aldığı Gazze Sağlık Bakanlığından Dr. Enver Ataullah'la diyaloğu sosyal medyanın gündemine oturdu. Ahmet Hakan'ın İsrail’in suçları hatırlatılmasına rağmen sürekli Hamas’ın kınanmasını isteyen soruları tepkiye neden oldu. Hakan’ın ısrarcı tavrı izleyiciyi de rahatsız etti.

‘İSRAİL’İ TAHRİK ETTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDE…’

Ahmet Hakan

CNN canlı yayınında Ahmet Hakan, Dr. Enver Ataullah’a şu soruyu sordu: “Son yaşadığımız olay, Hamas'ın İsrail'e yönelik yaptığı topyekûn bir saldırının sonrasında gelişti. Onu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yani siz o saldırının İsrail'i bu şekilde tahrik edeceğini ve buna bu şekilde karşılık verebileceğini düşündüğünüzde nasıl yorumluyorsunuz bu olayı?”

Enver Ataullah’ın ise yanıtı şu şekilde oldu: “Biz gerçekten 75 senedir işgal altında kalıyoruz. Gazze şehrinde 17 seneden beri kuşatma altında yaşıyoruz. İki buçuk milyon insan burada işsiz, yemeksiz, gıdasız, ilaçsız kalıyor. 17 seneden beri her gün biz ölüyoruz. Biz 17 seneden beri kuşatma altında yaşıyoruz. Çocuklarımız, babalarımız, hastalarımız her gün ölüyorlar. 2006’da burada saldırı oldu. 2008-2009 oldu, 2012'de oldu, 2014'de oldu, 2021'de oldu. Hepsi onlar başlıyorlar, bizi öldürüyorlar. Binlerce kişi şehit ettiler, öldürdüler. Neden o zaman söylemediniz? Peki biz başlamamış olsaydık onlar duracaklar mıydı? Onlar bizi serbest bırakacaklar mıydı?


‘SİVİLLERİ FALAN KATLETTİLER’

Ahmet Hakan’la Enver Ataullah arasındaki diyalog şöyle devam etti:

A.H.: Şu son Hamas saldırısı, orada da mesela sivilleri falan katlettiler, İsrail'e girdiler, burada bir problem yok mu?


‘YA ÖLECEĞİZ YA ÖZGÜR YAŞAYACAĞIZ’

Dr. Enver Ataullah

E.A: Gazze'de bu şartlar altında yaşıyoruz ve kaybedeceğimiz bir şey kalmamıştır. 2023 yılında Batı Şeria’da 250 Filistinli öldürülmüştür. Mescidi Aksa'ya her gün saldırılıyor, saldırıya maruz kalıyor. Kudüs'te geçen hafta, önceki hafta, geçen ayda, özgür kadınlarımız sokakların ortasında vurulmuştur. Ve Yahudi askerlerin ayaklarıyla başına basmışlar. Onu gördünüz mü, görmediniz mi? Ondan sonra tahammül edilmez hale geldik Ahmet Bey. Onun için buradaki Hamas başta olmak üzere tüm direniş hareketleri bir araya geldiler. Ve bu sefer başlayalım dediler. Çünkü gerçekten biz mazlum insanız, mağdur insanız artık bıktık. Bir tahammül edilmez hale geldik. Ya iyi bir şekilde öleceğiz ya iyi bir şekilde burada özgür kalacağız. Başka bir işimiz kalmadı. Hiç kimse, onlar kendileri yasa üstü görüyorlar.


‘HAMAS ÇOCUK ÖLDÜRDÜ’

A.H: İsrail'de de çocuklar, kadınlar, siviller öldürüldü. Yani o doğru bir şey mi?


ONLAR SİVİL DEĞİL ASKER

E.A: Bakın şu anda bu konuda iki nokta ile başlamak istiyorum. Bir kere bizimkiler yerleşim merkezlerine girdiler. Orada askeri üsleri vardır. Oraya girdiler. Orada öldürülen yüzde doksan beşi askerdir. Veya yüzde doksan dokuzu bile askerdir. Onların kızları, erkekleri on sekiz yaşından sonra hepsini askerliğe silah tutuyorlar. Siviller yoktur. Ve aynı zamanda Hamas açık ve net bir şekilde talimatını vermiştir. Ve onlara demiş ki çocuklara, yaşlılara asla ve asla dokunmayın. İsrail televizyon kanalında bir kadın yaşadığını anlatmıştır ve söylemiştir. ‘Altı Filistinli evime girdiler. İki çocuğum var. Biz Müslümanız dokunmayacağız’ diye. Ve size o videoyu göndereceğim. Hamas askerleri ne kadınlara tecavüz ettiler ne çocuk öldürdüler ne de sivil insanı öldürdüler. Hepsi uydurma. 2000 yılında bir çocuk babasının kucağında öldürülmüştür. O zaman onları Yahudi olarak dünyaya gösterdiler ve Filistinliler çocuklarımızı öldürüyorlar. Hep uydurma hikayeler yapıyorlar. Ve maalesef bazılarımız onlara güveniyor ve inanıyor.


‘BİZE HAYVAN DEDİLER NEDEN SUSTUNUZ?’

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Filistinlilere 'hayvan' benzetmesi yapmıştı.

İkinci nokta ise tabi ki İsrail bedel verecek. Bu kesindir. Ağır bedel de verecek. Biz de ağır bedel ödenmek için hazırız. Neden? Çünkü biz vatanımızı savunuyoruz. İnsanlığımızı savunuyoruz. Onlar bizi insan olarak kabul etmiyorlar. Neden takip etmediniz? Neden söylemediniz? İsrail Savunma Bakanı “biz hayvanlarla ilgileniyoruz” dedi. Bir şey demediniz. Neden bir şey demiyorsunuz? Ben sizin hakkınızda demiyorum. Ben tüm dünyaya diyorum.”


AHMET HAKAN ISRARLA ‘SİVİLLER ÖLDÜRÜLDÜ’ DEDİ

A.H: Şimdi biz tamamıyla %99'u askeri hedeflerdir, sivil yoktur diyorsunuz ama ortada videolar var. Açık kaynaklardan görüyoruz. Kandırılmış falan değiliz. İsrail'de de siviller öldürüldü. Yapmayın.

E.A: Onlar bazı kızları ve erkekleri güzel kızlar yakışıklı erkekler sivil olarak gösteriyorlar ama Instagram sayfalarına girin, Facebook sayfalarına girin, Twitter sayfalarına girin. Onlar hep istihbaratta çalışıyorlar. Askeri istihbaratta çalışıyorlar. Askerdir ama sivil giyimleriyle gösterdiler. Bu bir. İkincisi, birkaç sivil alınmıştı. Onlar kendilerini teslim ettiler. Çocuklar da dahil. 2 gün önce bir tutuklu kadın doğum yapmıştı. Çok insanlı bir şekilde davranıldı ona karşı. Bunu iyi bir şekilde bilin. Şimdi onlar 350 çocuk Gazze’de öldürdüler. Onların yarısı bebek. Biliyor musunuz ne demek bebek? Bir şey sorabilir miyim Ahmet Bey? Onlar 350 çocuk şimdiye kadar öldürdüler Gazze’de, 300 kadın öldürdüler.


‘HAMAS YAŞLI-KADIN-ÇOCUK KAÇIRMADI MI?’


A.H: Enver Ataholla. Hamas yaşlı kadın çocuk kaçırdı mı kaçırmadı mı?

E.A: Bakın onlar kaçırmadı. Onları teslim ettiler. Rehin olarak alındı.

A.H: Ya ona karşıyız zaten. Ben şimdi onu mu yarıştıracağım?

E.A: Şimdi bizim çocuklarımızı serbest bırakın. Onlar da serbest bırakılacak.

A.H: Ama o yapıyor ben de yapacağım. O çocuk kaçırıyor ben de kaçıracağım. O kadın kaçırıyor ben de.


HAMİLE KADIN KENDİ GELDİ

A.H: Enver Bey savaşında bir hukuku adabı vardır. Hamile kadını niye kaçırıyorsun? Hamile kadın kaçırılır mı?
E.A: Biz kaçırmadık. Onları teslim ettiler. Korkudan diriliş adamlarıyla geldiler. Peki neden diğer kadınlar şey alınmadı?

Sonraki Haber