Filyasyon nedir? Koronavirüs tedavisinde nasıl uygulanıyor?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle mücadelede filyasyon sistemini uyguladıklarını ve Türkiye dışında bunu uygulayan ülke olmadığını belirtti. Bakan Koca, bu yöntemle virüsün Türkiye'de yayılma hızını düşürdükleri açıklamıştı. Peki filyasyon nedir?
Filyasyon, virüsün kaynağını tespit etmek amacıyla virüsün temas halinde olduğu kişilerin taranması yöntemine deniliyor.
Saha incelemesi olarak da adlandırılan filyasyon, sağlık bakanlığına bağlı bulaşıcı hastalıklar ile mücadele rehberinde "Saha incelemesi/filyasyon kaynağın ve etkenin belirlenmesine yönelik çalışma yapılması ve/veya temaslılar dahil koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasıdır" şeklinde tarif ediliyor.
Ülkeler virüs salgınıyla mücadelede genellikle iki yöntem kullanıyor. Bunlardan birisi genel tarama, diğeri de filyasyon yani virüsün temas zinciri içinde olanları tespit etmek ve virüs taramasından geçirmek.
Genel taramanın akılcı bir yöntem olmadığını belirten Sağlık Bakanı Koca, filyasyon uygulaması ile nokta atışı yaparak ilerlediklerini söylüyor.
Türkiye'nin 81 ilinde 4 bin 600 filyasyon ekibi bulunuyor. Virüsü taşıyanların temas ettiği kişileri tespit eden bu ekipler, yeni tanı süreçleri başlatıyor.
Filyasyon çalışmasında yüzde 99 ile temaslı takibin en yüksek oranda sonuçlandığı illerin başında Zonguldak ve Konya geliyor.
Konya Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doktor Hasan Çiftci, filyasyon ekiplerinin çalışma yöntemini şu şekilde anlatıyor:
"Çalışmaya önce aile bireylerinden başlıyoruz, daha sonra bu çemberi genişletiyoruz. Evden çıkmamalarını ve izole olmalarını sağlıyoruz. Böylece bu salgının bulaş zincirini kırmaya çalışıyoruz. Virüs de çok hızlı yayıldığı için bu yayılım zincirinin kırılması gerekiyor. Pozitif olan her hastayı alıp tedavi etmek yerine, bulaşan kişileri izole etmek istiyoruz. Her ekip de aralarında bir doktorumuzun bulunduğu 3 kişiden oluşuyor. Sahaya bir pozitif vaka düştüğünde bu hemen bizim otomasyon sistemimize giriyor. Daha sonra filyasyon ekibimize haber ediyoruz. Onlar da hastalığı kapma riskine karşı tüm koruyucu ekipmanlarını giyerek tedbirlerini alıyor. Yani pozitif bir vakaya gidiyormuş gibi hareket ediyorlar."