Finans sektörü ekonomik görünümü değerlendirdi: Takipteki krediler artacak

FKB Ekonomik Görünüm Anketi’ne göre kasım ayı enflasyon beklentisi yüzde 2,48’e geriledi. Öte yandan katılımcıların yalnızca yüzde 14’ü sektörlerindeki genel gidişat hakkında iyimser olduklarını belirtti; yüzde 64 ise kötümser

Türkiye ekonomisini bünyesindeki bankacılık dışı finans sektörü oyuncularıyla büyütmek için faaliyet gösteren Finansal Kurumlar Birliği (FKB), İstanbul Üniversitesi ile geliştirdiği ‘Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi’nin (FKB-EGE) Kasım 2024 bültenini yayımlandı. Buna göre, finans sektörü temsilcilerinden oluşan katılımcıların yüzde 78’i gelecek 3 aylık dönemde takipteki kredi oranının (NPL) artacağını belirtti.

DURAĞAN PATİKA

FKB’nin, kasım endeksi ve anket verilerinde, sıkılaştırma politikalarının etkileri kendini gösterdi. Enflasyon beklentisi, bir önceki aya göre yüzde 0,06 azalarak, yüzde 2,48’e geriledi. Ankette yıl sonlarına ilişkin beklentilerdeki değişimler dikkate alındığında, orta ve orta-uzun vadede para politikasının sıkılaştırılmasının, enflasyon beklentilerine yansımaya devam ettiği ve enflasyon beklentilerinin kısmi dalgalanmalar gösterse de azalan-durağan bir patikaya oturduğu şeklinde yorumlandı.

GSYH BÜYÜME BEKLENTİSİ OVP ÖNGÖRÜSÜNÜN ALTINDA

Katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi 2024 yıl sonu için yüzde 3,24 ve 2025 yıl sonu için yüzde 3,5 oldu. 2024 yıl sonu beklentisinin yüzde 3,2 ve 2025 yıl sonu beklentisinin yüzde 3,4 olduğu Ekim 2024 anketiyle karşılaştırıldığında, 2025 yıl sonu büyüme oranı beklentisinde kısmi artış gözlemlendi. Aynı yıllar için OVP’nin sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4 ile IMF’nin sırasıyla yüzde 3,6 ve yüzde 2,7 olan öngörüleriyle karşılaştırıldığında, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi, 2024 yıl sonu için OVP ve IMF öngörülerinin altında, 2025 yıl sonu için ise OVP öngörülerinin altında, IMF’nin öngörülerinin üzerinde oldu.

Takipteki kredi oranı beklentisi.

Kaynak: FKB-EGE Bülteni

ABD DOLARI İÇİN 2025’TE 44,03 LİRA ÖNGÖRÜLDÜ

Kasım ayı sonu ABD dolar kuru beklentisinin ortalama 34,7 lira olduğu tespit edildi. Cari yıl sonu ABD dolar kuru beklentisi ortalamasının da 2024 yıl sonu için 36,55 lira olduğu kaydedildi. Hesaplamada gelecek yıl sonu ABD dolar kuru beklentisi ortalamasının, Kasım ayında 2025 yıl sonu için 44,03 lira olduğu görüldü.

FAİZDE DÜŞÜŞ TAHMİNİ

Kısa vadeli ticari kredi faiz oranı beklentisinin ortalama yüzde 52,17; sektörel ortalama faiz oranı beklentisinin de ortalama yüzde 59,07 olduğu tespit edildi. Faiz oranı beklentisi ortalamalarının son 6 aylık seyri incelendiğinde, katılımcılar genel olarak bir düşüş olacağı yönünde tahminlerinin olduğunu ifade etti.

YÜZDE 78 ‘TAKİP ARTACAK’ DEDİ

Araştırmada sektör yöneticilerinin sektörlerindeki işlem hacmi, takipteki kredi oranı, tahsilat değişimi ve genel gidişat hakkındaki beklentileri de soruldu. Kasımda önceki 3 aylık döneme göre gelecek 3 aylık dönemde katılımcıların sektörlerindeki işlem hacmi beklentileri değerlendirildiğinde yüzde 52’si artacağını, yüzde 8’i azalacağını, yüzde 40’ı ise aynı kalacağını belirtti.

Gelecek 3 aylık dönemde takipteki kredi oranı değişimi hakkında beklentiler değerlendirildiğinde; katılımcıların yüzde 78’i artacağını, yüzde 22’si ise aynı kalacağını ifade etti. Gelecek 3 aylık dönemde takipteki kredi oranı değişimi hakkında beklentilerinin son 6 aylık seyri incelendiğinde; artış beklentilerinde dalgalı bir görünüm ortaya çıktı.

GENEL GİDİŞAT DEĞERLENDİRMESİ

Gelecek 3 aylık dönemde katılımcıların sektörlerindeki genel gidişat hakkında önceki 3 aylık döneme kıyasla beklentileri değerlendirildiğinde de katılımcıların yüzde 14’ü daha iyimser, yüzde 24’ü daha kötümser, yüzde 62’si ise aynı olacağını söyledi.

İşlem hacmi beklentisi.

Kaynak: FKB-EGE Bülteni

‘KÖTÜMSER BEKLENTİLERDE AYNI AZALIŞ GÖZLENMİYOR’

FKB Endeks akademik danışmanı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, FKB-EGE’de Ekim ayında hem alt endeksler hem de ana endeks düzeyinde artış gözlenmesinin, önümüzdeki dönem için genel ekonomik konjonktürde olumlu bir seyrin gelişme ihtimalini beslediğini belirtti.

FKB Ekonomik Beklentiler Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon beklentisinin Merkez Bankası beklentilerine oldukça yakın seyrettiğini söyleyen Prof. Dr. Şeker, sektördeki işlem hacmine ilişkin beklentilerde azalış seçeneğinin giderek ağırlığının azaldığını, ancak genel gidişat beklentisinde kötümser beklentilerde aynı azalışın gözlenmediğini ifade etti.

EN FAZLA HARCAMA MARKETE YAPILIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye genelinde banka ve kredi kartlarıyla yapılan işlem tutarı 2024'ün ocak-eylül döneminde 10 trilyon 627,3 milyar lira oldu. Banka ve kredi kartlarıyla yapılan ödemelerin sektörel dağılımları incelendiğinde, en fazla harcama 1 trilyon 863,2 milyar ile market ve alışveriş merkezleri kategorisinde yapıldı. İkinci sırada 742,4 milyar lirayla çeşitli gıda kategorisi yer alırken, onu 739,9 milyar liralık tutarla giyim ve aksesuar takip etti.

Sonraki Haber