Fındık taban fiyatı yetersiz

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, yüksek açıklanan rekolte tahminine şerh koyduklarını belirterek “Üreticiye de fındığa da ihanet ediyorlar.” dedi. Akça, maliyeti 117 lira belirlenen taban fiyatın 160 lira olmasını istedi. Fiyat ise 130 lira olarak açıklandı

Fındık üreticileri, Ordu'nun sahil kesiminde erken olgunlaşan ürünü toplamaya başladı. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, hasadın güney bahçelerinde başladığını 5 Ağustos’ta ise tüm Ordu’da fındığın toplanacağını belirtti. Yüksek açıklanan rekolte tahminine şerh koyduklarını belirten Akça, “Üreticiye de fındığa da ihanet ediyorlar” dedi. Akça, maliyeti 117 lira olarak belirlenen fındık taban fiyatının da 160 lira olmasını istedi. Akça’yla görüştüğümüz saatlerde fındık taban fiyatı 130 lira olarak açıklandı. Atakan Akça, fiyatın Doğu Karadeniz bölgesindeki üreticiler açısından düşük olduğunu belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını kilogram başına levant kalite için 130 lira, Giresun kalite için 132 lira olarak belirledi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, açıklanan fiyatı şöyle değerlendirdi: “Açıklanan fiyat bizim beklentimizin bir tık aşağısında. Dolar bazında 4 dolar civarında. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki üreticinin fiyat beklentisi biraz daha yüksekti.”

UÇUK RAKAMLAR

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık rekolte çalışmalarının tamamlandığını da belirtti, her yıl olduğu gibi bazı kesimlerin rekolteyi yüksek gösterdiğini ifade etti. Akça, rekolte çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Karadeniz İhracatçılar Birliği, 811 bin ton civarında rekolte tespiti yaptı. Uçuk bir tespit. Bunun gerçekleşmesi mümkün değil. Tarım İl Müdürlüğü ve 10 komisyon üyesinin olduğu toplantıda, rekolte beklentisi 738 bin olarak açıklandı. Fakat ziraat odaları olarak buraya şerh düştük. Döllenmeyle alakalı problem tespit edilemedi. Takibini yaptığımız bahçelerde bunu görebiliyoruz. Daldaki fındığın şu anda yüzde 30’u boş, kokarca vuruğu görülüyor. Ben 650-680 bin arasında bir rekolte oluşacağını tahmin ediyorum.

“Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin kimin güdümünde olduğunu biliyoruz. Bu rakamlar ülkeye, bölgeye ve ilimize ihanettir. Bu ürün sadece tarım ürünü değil sanayi ürünü de. 2 milyar dolar civarında bir gelir elde ediyoruz fındıktan. Rekolteyi yüksek göstermek bu ürüne yapılan bir ihanettir. Yüksek gösterip alıcı tarafından fiyatla alakalı bir manipülasyona sebebiyet verilmesi ülkemize ihanettir. Kabul etmiyoruz.”

Atakan Akça

DAYIBAŞLARINA BOYUN EĞMEYİZ

Atakan Akça, işçi ücretlerinin de 800 lira olarak belirlendiğini belirtti. İşçi temin eden dayıbaşlarının ‘bu fiyata işçi getirmeyiz’ diyerek üreticiyi tehdit ettiğini belirten Akça, şöyle konuştu:

“Dayıbaşları işçiyi tedarik edip bölgeye getiren, işçinin ücretini, emeğini, alın terini kendine kazanç olarak sağlayan kişilerdir. Sadece Ordu’ya Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden 15 bin civarında işçi gelir. Bunlar bu işi organize eder. Sayıları Ordu’da 50. Bir sezonda sadece Ordu’da 100 milyon kazanırlar. Üreticiden ve işçiden para koyarlar ceplerine. Onunla alakalı savaş başlattık. Onlar da bizi işçi getirmemekle tehdit ediyorlar ama inşallah kazanan üretici ve işçi olacaktır.

“Biz geçen sene ücreti 428 lira açıklamıştık. Devletin resmi rakamlarını göre bizim 666 lira açıklamamız gerekirdi. Ama biz 800 lira olarak belirledik. Bunlar 1200-1300 lira istediler. Zaten çalıştırdıkları işçiye bizim açıkladığımız 800 lirayı veriyorlar. İstedikleri parayı kendi ceplerine alıyorlar. İşçinin sırtından 100 milyona yakın kazanıyorlar. Savaş açtık, bunu herkes bilsin.”

Sonraki Haber