Fındıkta TMO hemen devreye girmeli

Oda başkanı Akça, 54 lira olarak açıklanan fiyatın olumsuz karşılanmadığını ancak gözlerin Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO)'ne çevrildiğini söyledi. TMO'nun üreticinin güvencesi olduğunu vurgulayan Akça 'TMO kapılarını erken açarsa, serbest piyasada fındık fiyatlarındaki düşüşü yaşamamış oluruz.' dedi

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık fiyatını ve üreticilerin taleplerini Aydınlık'a değerlendirdi. Akça, 54 lira olarak açıklanan fındık fiyatının üreticiyi genel olarak memnun edecek gibi göründüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün 2022 yılı fındık alım fiyatının, alan bazlı ödeme, mazot ve gübre destekleriyle birlikte kilogram başına 54 lira olacağını açıklamıştı.


'TMO GÜVENCEDİR'


Akça, fiyat önemli bir esas olsa da Toprak Mahsülleri Odası (TMO)'nın bir an önce piyasaya girmesinin çok önemli olduğunu belirtti: “TMO'nun ağustosun 15'ini geçmeden piyasaya girmesi çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız yapmış olduğu açıklamada TMO'nun tüm imkanlarıyla alım yapmak üzere kapılarını açacağına da değindi. Üretici ve üretici temsilcileri olarak bu da bizi memnun etti. Çünkü TMO bir garantördür, güvencedir. Serbest piyasada fındık fiyatları ilk alımda biraz aşağı seviyede seyreder. TMO kapılarını erken açarsa, serbest piyasada fındık fiyatlarındaki düşüşü yaşamamış oluruz. Üretici en başında da ürününden hak ettiği değeri alır. TMO alımı olmazsa serbest piyadasa afaki bir fiyat düşüşüyle karşılaşabiliriz. TMO, fındık üreticimiz için çok önemli bir unsur.”


ALAN BAZLI DESTEKTE ARTIŞ TALEBİ


2014 yılından beri alan bazlı ödeme desteğinde artış olmadığını ve senelerdir bu taleplerini her yerde dile getirdiklerini aktaran Akça şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız, fiyatı açıklarken yuvarlak şekilde 'alan bazlı ödeme dahil' ifadesi kullandı. Bizim senelerden beri talebimiz bu. 2014'ten beri bir artış yok alan bazlıda. Geçen sene sadece mazota bir artış geldi ama genele çok yansımadı. Biz bu sene yılbaşında alan bazlı destekler için ayrılacak bütçenin artırılmasını ve üreticiye bu konuda daha fazla destek verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Böylece, inşallah üreticimizin biraz daha rahat nefes alması sağlanabilir.”

Sonraki Haber