Finlandiya'da mahkumlar istihdam ediliyor! Yapay zeka görevlerine katılıyorlar...

Finlandiya'da mahkumlar, ıslah süreçlerinin parçası olarak, hem modern becerilerle donatılıp hem de para kazanıyorlar. Yapay zeka görevlerine katılan mahkumların bu sayede yeniden suç işleme oranlarının azalacağı tahmin ediliyor.

Finlandiya'da mahkumlar, ıslah süreçlerinin bir parçası olarak verileri tanımlama ve sınıflandırma gibi yapay zeka görevlerine katılıyorlar. Yapay zeka çalışmalarına katkı sağlayan mahkumlar modern becerilerle donatılırken, aynı zamanda para da kazanıyor.

FİNLANDİYA'DA MAHKUMLAR İSTİHDAM EDİLİYOR

YAPAY ZEKA GÖREVLERİ VERİLİYOR

İnsancıl cezaevi uygulamalarında öncü olarak anılan Finlandiya, mahkumlar için düzenlenen yeni bir çalışma ile gündemde. Geçtiğimiz iki yıl içinde bazı Finlandiya cezaevleri, mahkumları dijital okuryazarlığın çok önemli olduğu bir geleceğe hazırlamak amacıyla geleneksel cezaevi işçiliğinin ötesine geçerek, yapay zeka ile ilgili görevler vermeye başladı. Bir girişim şirketi ile işbirliği içinde yürütülen bu çalışma, mahkumları modern becerilerle donatarak yeniden suç işlemelerini azaltmayı amaçlıyor.

Kamu inşaat verilerini toplayan ve müşterilerine kategorize edilmiş veriler sunan Finlandiyalı bir piyasa veri şirketi olan Metroc, yapay zekanın doğruluğunu artırmak için bilgilerin sınıflandırılması ve tanımlanması anlamına gelen veri açıklama sürecinde cezaevi işgücünü kullanma fikriyle Finlandiya Cezaevi ve Denetimli Serbestlik Servisi'ne başvurdu.

MAHKUMLAR YAPAY ZEKA İLE PARA DA KAZANIYOR

Yapay zeka sistemleri geliştirilirken, özellikle de dünya çapında yalnızca beş milyon kişi tarafından konuşulan Fince gibi dillerle uğraşırken insan katkısına ihtiyaç duyuluyor. Bu durum, Finlandiya gibi yüksek ücretli bir ekonomide, anadili Fince olan kişileri işe almanın maliyetli olabileceği zorluklar yaratıyor.

Metroc'un kurucusu Jussi Virnala Euronews Next'e verdiği röportajda, "Yazılımımız metin materyallerini ve inşaat ürünleriyle ilgili farklı ayrıntıları yorumlamaya çalıştığı için, yapay zeka dil modellerine Fince dilini anlamayı ve yapı bağlamını ve yapı sorularını ve konularını anlamayı öğretmemiz gerekiyor," dedi.

Finlandiya'daki bir hapishanede yapay zeka çalışmalarına katılan Robin lakaplı bir mahkum, yapay zeka çalışmalarına "anlamlı aktivitelere zaman ayırmak için" katıldığını belirtirken, aynı zamanda para da kazandıklarını ifade etti.

Sonraki Haber