Fırat'ın doğusunda ABD-Suriye gerilimi

Suriye ordu güçleri, ABD devriyesinin Kamışlı'nın güney kırsalındaki Tel Zeheb köyünden geçmesini engelledi. Suriye askerleri ile ABD askerleri arasında sürtüşme yaşandı.

Suriye Ordusu ile ABD'li işgalciler arasında Fırat'ın doğusunda yaşanan gerginlik giderek artıyor. Önceki gün devriye rotasını tamamlamaya çalışan ABD güçleri, Suriyeli askerler tarafından durdurularak geri dönmeye zorlandı.

ABD devriyesi 5 askeri araçtan oluşuyordu ve Kamışlı ile Haseke’nin kuzeydoğusunda bulunan ilçeler arasındaki anayola çıkmak için ikinci bir tali yola girdi. Suriye Ordusunun kontrolündeki Tel Zeheb köyünden geçmeye çalışan devriye, Suriye güçleri tarafından durduruldu. Suriyeli ve ABD'li askerler arasında gerginlik yaşandığı bildirildi. Suriye güçlerinin direnişinin ardından ABD devriyesi geri dönmek zorunda kaldı.

ABD devriyesi, 11 Aralık’ta Kamışlı’nın güneydoğu kırsalında Suriye Hükümeti'ne bağlı el-Metiniye köyü sakinlerinin itirazı sebebiyle devriye rotasını değiştirmişti.

ROBAR ÜSSÜ'NE KONUŞLANDILAR

Diğer yandan Uluslararası Koalisyon güçleri, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ndeki üslerinden gelen askeri takviyeleri taşıyan 15 TIR'dan oluşan bir konvoyu el-Malikiye beldesindeki üslerine gönderdi. Böylece bu, Uluslararası Koalisyon güçlerinin ayın başından bu yana bölgeye gönderdiği dördüncü askeri konvoy oldu. Uluslararası Koalisyon güçleri ve ABD ordusu, el-Malikiye'nin güneyinde bulunan, uçak pistinin genişletildiği ve insansız hava araçları (İHA) ile askeri helikopterlerin havalanması için kullanılan Robar Üssü'ne konuşlandılar.

BUSEYRA HALKI İSYANDA

PKK'nın çatı örgütü Suriye Demokratik Güçleri (SDG)’nin Deyrezor’un doğu kırsalında kaçakçılık iddiasıyla üç kişiyi tutuklamasının ardından el-Buseyra beldesi sakinleri ile SDG arasında başlayan gerginliğin de sürdüğü bildirildi. Şark'ul Avsat'a konuşan Deyrezor Konseyi'nden bir kaynak, SDG’nin pazartesiyi salıya bağlayan gece yarısında el-Buseyra’daki bazı evlere baskın düzenlediğini söyledi. Kaynak, “Fırat Nehri boyunca SDG bölgelerinden, Suriye güçleri ve İran destekli milisler tarafından kontrol edilen bölgelere kaçakçılık yapan üç kaçakçı tutuklandı.” iddiasında bulundu.

Buseyra halkı ise bu tutuklamalara sert tepki gösterdi. ABD ve SDG güçlerinin gerçekleştirdiği tutuklamaları ve işledikleri cinayetleri protesto eden Buseyra sakinleri, bölgenin girişindeki ana caddeyi lastik yakarak trafiğe kapattılar. Uluslararası Koalisyon’a ait savaş uçaklarının desteğiyle ABD ve SDG güçlerine bağlı birimlerin gerçekleştirdiği havadan indirme operasyonunda tutuklanan üç kişinin isimleri, bölgeden haberlerin aktarıldığı yerel sayfalarda ve bölge sakinlerinden sosyal medya kullanıcılarının hesaplarında yer aldı.

İSRAİL ŞAM'A SALDIRDI

Suriye Ordusu, ülkenin güneyindeki bazı askeri noktalara İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA, askeri kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail'in, yerel saatle 00.50'de ülkenin güneyindeki ordu güçlerine ait bazı askeri noktaları hava saldırısıyla hedef aldığını bildirdi.

Bir Suriye askerinin hayatını kaybettiği aktarılan haberde, "Hava savunma sistemlerimiz, düşman füzelere karşı koyarak çoğunu düşürdü." ifadesi yer aldı.

İSRAİL'İN SALDIRILARI

Suriye, İsrail'in 7 Aralık'ta Lazkiye iline, 8 Kasım'da Humus ve Tartus illerine, 4 Kasım ve 30 Ekim'de başkent Şam'a, 14 Ekim'de Humus'un Palmira (Tedmur) bölgesine, 8 Ekim'de Humus'taki T4 Hava Üssü'ne, 3 Eylül'de Şam'a, 20 Ağustos'ta başkent Şam ve Humus iline, 17 Ağustos'ta ülkenin güneyindeki Kuneytra iline, 19 Temmuz'da Halep iline, 9 Haziran, 17 Mart, 28 ve 15 Şubat'ta Şam'a, 4 Şubat'ta Kuneytra'ya, 13 Ocak'ta Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'a, 7 Ocak'ta Şam'ın güneyine, 30 Aralık 2020'de de Şam'ın batı kırsalındaki Nebi Habil bölgesine saldırılar gerçekleştirdiğini duyurmuştu. İsrail, savaşın başladığı 2011'den bu yana Suriye'de zaman zaman sivil ve askeri noktalara saldırılar düzenliyor. İsrail'in düzenlediği saldırılar, genellikle akşam veya gece saatlerinde gerçekleşiyor.

Sonraki Haber