Fıstık bahçeleri düğün yeri oldu

Baklavadan yemeklere, tatlılardan çerezlere kadar hemen her alanda Türk mutfağının değişmez lezzetleri arasında yer alan Antep fıstığında ilk hasat dönemi başladı.

Gaziantep'te havaların ısınmasıyla beraber işçiler bahçelerin yolunu tuttu. Sabah erken saatlerde işe başlayan işçiler, dalından kopardığı Antep fıstığını ağacının altına serdikleri çadırlara atıyor. Ardından traktörlere konulan fıstıklar temizleme, kırma ve kavlama işlemi yapıldıktan sonra tüketime hazır hale geliyor.

Davul ve zurna eşliğinde bahçeleri gezen bazı müzisyenler de yöresel müziklerle işçilerin keyifli vakit geçirmelerini sağlıyor. Bir süre müzik dinletisi sunan müzisyenler, ücret olarak da bahçe sahibinin poşetle verdiği mahsulden nasibini alıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Boz Antep fıstığında üreticinin hasat telaşında olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Antep fıstığının zamanında hasat edilmesi lazım. İçi tam dolmadan toplanmaması lazım. Bu bizim için çok önemli. Hasat yaparken gelecek yılın karagözlerine zarar vermemeliyiz. Her göz elle toplanmalı. Bu yılki hasatla birlikte gelecek yılın hasadını da önemsemek gerekir. Bu sene karagöz çok yerinde. Gelecek sene de fıstıkta çok güzel verim alacağız. Şimdiden belli ediyor kendini ağaçlar. Boz fıstığın içindeki aroma çok yüksek olduğu için bu genelde baklavada kullanılır ve bizim için çok önemlidir. Daha sonra 'kırmızı ben' hasadı yapılır. Ben fıstık ise çerezlik için kullanılır. En son kuru kırmızı kabuklunun hasadı yapılır." n EHMET AKİF PARLAK – AA

Sonraki Haber