Açlık sınırı 6 bin 840 lira
Türk-İş’in temmuz ayı araştırmasına göre mutfak enflasyonu aylık yüzde 7 olurken, 12 aylık mutfak enflasyonu yüzde 128’e yükseldi.
Açlık sınırı da 6 bin 864 lira olarak hesaplandı. Geçen ay mutfak enflasyonu aylık yüzde 6.2, 12 aylık ise yüzde 117,3 idi. Açlık sınırı da 6 bin 391 lira 17 kuruş olarak kaydedilmişti.
Türk-İş’ten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Gelir artışları, gıda fiyatlarındaki artışın çok altında kalan yoksul vatandaşlar insanın en temel ihtiyacı olan beslenmede bile zorluklar yaşıyor. Resmi verilerle Türkiye’nin gıda enflasyonu geçen ay itibariyle yüzde 94 olarak gerçekleşmişti. OECD ülkeleri gıda enflasyonu ortalaması ise yüzde 12,6 olarak hesaplandı. Türkiye’nin bir alt sırasında yer alan Litvanya’nın yıllık gıda enflasyonu yüzde 28,5. Tüm dünyada Lübnan, Zimbabve ve Venezüella’dan sonra en yüksek gıda enflasyonuna sahip dördüncü ülke Türkiye’dir.
“Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6 bin 839 lira 64 kuruşa yükseldi. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 22 bin 278 lira 98 kuruş olarak belirlendi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 929 lira 14 kuruş oldu.
MUTFAK ENFLASYONU
“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 7,01 oranında arttı. Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 128,44 olarak hesaplandı. Yedi aylık değişim oranı ise yüzde 66,90 oranında oldu.”
MAKAS AÇILACAK
“TÜİK Hane Halkı Tüketim Harcaması Anketine göre (2019); haneler harcamalarının ortalama yüzde 25,5’ini gıdaya ayırıyordu. Aynı yıl AB’de bu oran ortalama yüzde 13 ile Türkiye’nin neredeyse yarısı kadardı. Alım gücü artışı hem gelir iyileştirmesine hem enflasyonun dizginlenmesine bağlı. Yeni verilerle makasın daha da açıldığını görme riski artıyor. Ülkemizde hanelerin tüketim harcamalarından gıdaya ayırdıkları pay Avrupa’ya göre daha sert artıyor.
ÜRETİMDE DIŞA BAĞIMLILIK
“Bunun sonucunda üretim ve ulaştırma giderlerinde dışa bağımlılığı yadsınamaz bir seviyede olan Türkiye’de fiyatlar süratle artmaya devam ediyor. Ancak gelirler aynı hızda bile artmadığından, hayat pahalılığı süreğen hale gelmiş durumda. Sadece asgari ücretliler değil aynı zamanda ortalama ücretlinin de geliri görece düşük kaldı ve yaşaması için yapması gereken harcamaları yapmakta zorlanıyor. OECD (2020) verilerine göre Türkiye’de asgari ücretin medyan ücrete oranı 0,69’dur. 0,6’nın üzerinde ücret dengesinin bozulmuş olduğu kabul ediliyor ve Kolombiya, Şili, Kosta Rika’dan sonra en kötü durumda olan ülke Türkiye’dir.”