Fiyatlar bir zıpladı bir çakıldı sanayici ne yapacağını şaşırdı

Petrol fiyatları geçen hafta 100 doların altına çekildi. Bu son üç aydaki en düşük seviye oldu. Şu sıralar 100 doların biraz üzerinde.

Rusya'ya yönelik yaptırımlar yüzünden gaz fiyatları hala yüksek olsa da son bir yıldır yükseliş eğiliminde olan küresel metalik maden fiyatları da düşüş eğilimine girdi. Küresel durgunluk endileşeleri nedeniyle bakır fiyatların son 20 ayın en düşük seviyesine çekildi. Fiyatlar dört ay önceki zirveye göre yüzde 35 aşağıda. Bir dönem rekor kıran nikel fiyatları da mart ayındaki rekor seviyeye göre yüzde 60 düşük seviyede. Metalik madenlerdeki önce hızlı yukarı giden ardından sert bir şekilde aşağı çekilen fiyatlar sanayicilerin fiyat belirleyebilmesini önlüyor. Konuştuğumuz sanayiciler yükselirken ellerinde bulunan stoklar sayesinde gelir elde ettiklerini ancak fiyatlar çok yüksek seviyelere geldikten sonra ilave işletme sermayesi ihtiyacının gündeme geldiğini hatırlattılar. Şimdilerde ise sanayici elinde stoklar pahalı kaldığı için yeni fiyatlardan ham madde alarak paçal yaparak fiyat tutturmaya çalışıyor.

SEKTÖR DÜNYADA GÜÇLÜ AMA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, bütün metallerde çok ciddi oranda düşüşler olduğunu belirtti. Dünya ticaretinde küçülme beklendiğini, hayat pahalılığının tüketimi yavaşlattığını söyleyen Tecdelioğlu'na sanayicinin durumunu sorduğumuzda, konuyu kendi aralarında görüştüklerini pazar kaybetmemek için fiyat ayarlamaya çalıştıklarını söyledi. Anlaşılan o ki Türk sanayiciler dünya resesyona ilerlerken fiyat ayarlamaları ile pazar payını korumaya çalışacak. Tecdelioğlu, hafta içinde yaptığı açıklamada, “Türk Metal sektörü olarak güçlü bir sektör olduğumuza inanıyorum. Birliğimizin en fazla ihracat kalemi olan Alüminyumda, çubuk, profil ihracatında dünyada 3’üncü, Avrupa’da 2’inci sıradayız. Alüminyum teller örme halatlarda dünyada 3’üncü, Avrupa’da ise 1’inci sıradayız. Bakır boru bağlantı parçalarının ihracatında dünyada 7’nci, Avrupa’da 5’inci sırada yer alıyoruz.” bilgilerini vermişti.

KİLOGRAMDA YÜZDE 25 ARTIŞ

Demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracatının Ocak-Haziran 2022 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.6 artış ile 7.82 milyar dolara ulaştığını açıklayan Tecdelioğlu, aynı dönemde birim ihraç fiyatının da 2021 Ocak-Haziran dönemine kıyasla yüzde 25 artışla 4.76 dolara ulaştığını bildirdi. Kilogram bazındaki artışın önemli bir kısmının küresel emtia fiyat artışlarından geldiği bilinse de Türk ihracatçıların da tedarikteki kırılmadan istifade fiyat ayarlaması yaptığı biliniyor. Yani sanayici herkes ürün ararken malını ucuz satmaktan imtina eder durumda.

Tecdelioğlu ayrıca şu bilgileri aktardı: “Alt sektör ihracatında en fazla ihracat 599 milyon dolar ile alüminyum ürün grubunda gerçekleşti. Alüminyum sektörünü 251 milyon dolar ile metal eşyalar, 246 milyon dolar ile demir çelik mamulleri ve 219 milyon dolar ile bakır ürün grupları takip etti.”

Sonraki Haber