Flamingoların leylek dostluğu

Söke’nin Avşar köyünden bir ihbar geldi. Bir leylek yavrusu yuvada günlerdir annesini bekliyordu. EKODOSD gitti, kardeşi ölen yavrunun bakımını üstlendi. Yavru leylek göç eden türünü kaçırdı. Bafa Gölü’nün flamingoları Avşarlı’ya sahip çıktı.

Öksüz kalan leylek, göçü kaçırınca flamingolarla dost oldu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile leylek Avşarlı’nın yolu Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Avşar köyünde kesişti. Öksüz yavru göçe katılamadı. EKODOSD’un bahçesinde büyüyen Avşarlı’ya Bafa Gölü’nün flamingoları kucak açtı. Doğaseverler, yavru olduğu için yırtıcı hayvanlardan korunamamasından endişe ettikleri leyleği flamingolara uyum sağlamış halde buldu. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü yavru leyleğin öyküsünü Aydınlık’a anlattı.

HAYATA TUTUNDU

EKODOSD’a temmuz ayının sonunda Avşar köyünden bir ihbar geldi. Anaç leylekler yavruların olduğu yuvaya dönmüyordu. EKODOSD ekibi, yuvaya baktıklarında iki yavrudan birinin açlık ve susuzluktan öldüğünü diğerinin ise ölmek üzere olduğunu fark etti. Leylek Avşarlı’nın öyküsü de burada başladı. Doğada kendi başına yaşayamayacağı için EKODOSD’un bahçesinde bakımı yapıldı. Bahattin Sürücü, Avşarlı’yı anlattı: “Kuşadası’nda derneğimizde 20 gün baktık. Beslenme ve uçması ile ilgili özel yöntemler uyguladık. Uçacağını düşünerek Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri ile birlikte saldık. Bir süre uçtu yere kondu. Bu şekilde korunamayacağından endişe ederek bir hafta daha yanımıza aldık. Sonra birgün baktık çatıya çıktı, uçup gitti. Üç gün sonra komşudan yine ihbar geldi. Arkamızda 5 katlı otelin en üst katında havuz kenarındaki şemsiyenin üzerinde duruyor. Binalar nedeniyle derneğe geri dönemediğini düşündük. Beni görünce bağırmaya başladı, balık verdim.  Artık uçabildiğini bildiğimiz için Bafa Gölü Serçin bölgesinde doğaya bıraktık. İçimizde doğada beslenebilecek mi, güvenli alan bulabilecek mi diye bir kuşku var.

VEDA TURU

“Bir hafta sonra gittik. Uzunca bir süre aradık. Sonra flamingoları gördük. Uzaktan içlerinde bir siyahlık fark ettik. Dürbünle baktığımızda içlerindeki leyleği gördük. Avşarlı kısa zamanda flamingolarla dostluk kurmuş, onlarla uçuyor, onlarla birlikte besleniyordu. Flamingolar da Avşarlı’yı kabullenmiş. Sesimi tanıyor. Gideceğimiz sırada ‘Avşarlı gel gel’ diye bağırdım. Hiçbir hareket yok. Aracın yanına gittik tam binmek üzereyken üstümüze geldi. Üç tur attı. Yeniden flamingoların arasına döndü. Leyleklerin insanlarla arasındaki bağ çok güçlü. Unutmuyorlar. Doğadan besleniyorlar ancak yuvalarını insanların bulunduğu yerlerde yaparak, yavrularını onların yanında büyütüyorlar. Biliyorlar ki insanlardan bir zarar gelmez. Şimdi merakla bekliyoruz. Flamingolardan bazıları kalıyor bazıları göç ediyor. Avşarlı kışın ne yapacak bunu zaman gösterecek. Avşarlı’yı izlemeye devam edeceğiz.”

Sonraki Haber