Foça'da imar protestosu

Foça'da vatandaşlar ilçenin talan mantığıyla imara açılan alanlar ve kaçak yapılarla rantçıların elinde tanınmaz hale geldiğini iddia ederek protesto eylemi yaptılar.

Foça'da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu üyeleri ilçenin talan mantığıyla imara açılan alanlar ve kaçak yapılarla rantçıların elinde tanınmaz hale geldiğini iddia ederek protesto eylemi yaptılar. İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararını Foça Belediyesinin giriş kapısına yapıştıran eylemciler “Foçaya sahip Çık” “ Başka Foça Yok” “Kaçak Yapılaşmaya Hayır”, “Foça Bize Emanet” “Koruyamazsak Kaybederiz” dövizleri açtılar, sloganlar attılar. Eylemcilere çevredeki bazı vatandaşlarda destek verdiler.

TARIM ALANLARI TALAN MANTIĞIYLA İMARA AÇILDI

Foça’nın da insan oğlunun yarattığı rant canavarının elinde yok edilmeye çalışıldığını, tarımıyla, turizmiyle ve balıkçılığıyla ön plana çıkması gereken ilçenin bugün doğa talanının, ekokırımın, kaçak inşaatların elinde can çekişir hale geldiğine dikkat çeken sözcü Ramis Sağlam; “ Tarihi ve doğal sit uygulamasıyla korunduğunu düşündüğümüz Foça, bugün yasa tanımaz rantçıların elinde tanınmaz hale geldi. İlçemiz için en önemli tehlike talan mantığıyla imara açılan alanlar ve tarım alanlarıdır. Foça’nın dört bir yanında mantar gibi türeyen, hobi bahçelerinin, kaçak inşaatların vurdumduymaz rantçı anlayışın ürünü olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu anlayışın temsilcileri, üç kuruş daha fazla kazanmak için Foça’mızın siluetini, sembollerini yok sayacak hale geldiler. “Ben yaptım oldu”, “Biz izin verdik” anlayışı Foça’nın temeline dinamit koyuyor ve koymaya devam ediyor. Foça Kalesi bile kaçak inşaatlar tarafından tehdit edilir hale geldi. Foça’nın siluetini bozan kaçak otel inşaatı son dönemde bardağı taşıran son damla oldu. Foça Belediye Başkanlığıyla yaptığımız görüşmelerde kaçak inşaatların üzerine gidilmesini, bu olayın takipçisi olacağımızı belirtmiştik" dedi.

GÖZ YUMULAN HER KAÇAK YENİSİNİ DOĞURDU

Kültür Bakanlığı İzmir 2. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KTVKK), 16 Haziran 2023 tarihinde 1. derece sit alanına yapılan ve uzun süredir tartışma konusu olan kaçak otelin tamamının yıkımına karar vermişti. Ramis Sağlam: "Bu otelin inşaat izni hikayesi 26 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimden tam iki gün önceye uzanıyor. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 26 Ekim 1984 tarihli kararıyla parselde herhangi bir kazı, arkeolojik sondaj yapılmadığını belirtmesine rağmen verilen ruhsatla ihmaller zinciri devam ediyor. Yıkım kararı olan yüzlerce kaçak yapı üzüntü vericidir ki yıkılmamış, bahaneler üretilmiştir. Foça’nın sembolü olan Deniz Feneri’nin etrafındaki kaçak yapılaşma ne olacak? Ya sahil şeridindeki kaçak yapılar, talana dönüşen imar uygulamaları ne olacak?" diye sordu.

"ATADAN FOÇALILAR DA SAKİN ŞEHİR DİYE GELENLER DE FOÇAYI TERKEDİYOR"

Foça, 2021 yılında Sakin Şehir (Cittaslow) ilan edildi. Sağlam: "Foça bu unvanın içini doldurabiliyor mu? Marsilya Meydanı başta olmak üzere sahil boyunca yaşanan görüntü ve gürültü kirliliği sakin şehir olma özelliğine ne kadar yaraşıyor? Atadan Foçalılar olmak üzere Foça’ya sakin bir yaşam sürmek için yerleşen vatandaşlar, Foça’yı terk etmeye hazırlandığını biliyor musunuz?” sorularıyla tepki gösterdi.

Sonraki Haber