Fransa ve Almanya anlaştı mı?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile buluştu. Macron ve Scholz, Meseberg Şatosu'nda düzenlenen Fransız-Alman Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basının karşısına çıktılar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya'ya yaptığı devlet ziyaretinin üçüncü ve son gününde, aralarında pek çok anlaşmazlık bulunan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya geldi. Berlin yakınlarındaki Meseberg Şatosu'nda düzenlenen Fransız-Alman Bakanlar Kurulu toplantısından sonra da basının karşısına çıktılar.

‘AVRUPAMIZ ÖLÜMLÜDÜR’

Görüşme öncesinde, Macron ve Scholz’un, pazartesi günü Financial Times gazetesinde yayınlanan “Avrupa'nın egemenliğini güçlendirmeliyiz” başlıklı ortak makalesi yayımlandı. Makalede Macron’un “Avrupamız ölümlüdür” sözü de yer almış ve Scholz’un da bunun altına imza attığı görülüyor.

“Ortak hedeflere ulaşmak için Almanya ve Fransa, AB'nin daha fazla inovasyona, daha fazla tek pazara, daha fazla yatırıma, daha eşit bir oyun alanına ve daha az bürokrasiye ihtiyacı olduğuna inanmaktadır” denilerek esas olarak ekonomik konulara değinmişler.

İki liderin Avrupa’nın güvenliği, savunması, Çin ile ticari ilişkiler, Avrupa güvenlik şemsiyesi, Ukrayna’ya asker gönderme, Alman uzun menzilli Taurus füzelerinin gönderilmesi konularında aralarında ayrılıklar olduğu bilinmektedir.

‘RUS TOPRAKLARININ VURULMASINA İZİN VERMELİYİZ’

Yaptıkları ortak basın açıklamasında da aynı konumlarını korudular. Macron’un Ukrayna konusunda ısrarcı olduğu görüldü. “Füzelerin ateşlendiği... Ukrayna'nın saldırıya uğradığı askeri bölgeleri etkisiz hale getirmelerine izin vermeliyiz… Ancak Rusya'daki diğer hedeflerin ve tabii ki sivil kapasitelerin vurulmasına izin vermemeliyiz” diyerek Rusya’nın Ukrayna'ya Rusya'daki üslerden saldırıldığını ve buna Ukrayna’nın cevap verme hakkının olduğuna işaret ederek Batı’nın verdiği füzelerle Rusya topraklarını vurabileceğini gündeme getirmiş oldu. Bilindiği gibi bu konu Washington ve Avrupa başkentlerini en başta da Berlin’i tedirgin eden konulardan biri. Konu üzerine Scholz ise Almanya'nın Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler (500 km'den fazla) vermeyi reddettiğini yönünde kaçamak cevaplar verdi. "Ukrayna uluslararası hukuk çerçevesinde bunu yapmak için her türlü fırsata sahiptir" dedi.

ABD’NİN GÜVENLİK ŞEMSİYESİ RAHATSIZLIĞI

Fransa’nın Avrupa’nın tek nükleer gücü olması Almanya’yı rahatsız eden diğer bir konu. Bir başka konu da güvenlik şemsiyesi ve Füze savunma sistemi. Almanya ABD’nin sağladığı güvenlik şemsiyesi altında. Bu konuya dikkat çeken Macron "birlikte uzun vadeli bir işbirliği başlatmaya hazırız" diyerek ABD’ye karşı “özerk strateji” oluşturma önerisine dikkat çekti. Siyasi gözlemciler bunun Scholz’u rahatsız eden bir konu olduğunu ifade ediyorlar. Macron’un bu çıkışına Scholz, ABD’nin "füzesavar kalkanının" Avrupa'daki uygunluğunu incelemeye hazır olduğunu, bunun Rusya'ya karşı "tam koruma" sağlayıp sağlamadığı ve "nükleer caydırıcılığı" da içerecek şekilde stratejik olarak yeniden düşünmek gerektiğini söyledi.

ABD karşısında yalpalayan Macron “"Şansımız Amerikalı ortağımızın yanımızda olması, ancak siyasi iniş çıkışlara bağlı olarak bu on yıllar boyunca sürecek mi, emin değilim" diyerek, Avrupa güvenlik mimarisine yönelik çağrıda bulundu.

Emmanuel Macron ayrıca, önceki gün Kiev tarafından duyurulan ve daha sonra geri çekilen Fransız eğitmenlerin Ukrayna'ya gönderileceği yönündeki soruya "söylentiler hakkında yorum yapmayı reddettiğini” ifade etti.

Emmanuel Macron ve Olaf Scholz ayrıca Avrupa'ya yönelik ekonomik stratejilerinin ana hatlarını da açıklayarak, özellikle Amerikan şirketlerine her yıl 300 milyar Euro yatırım yapıldığı bir dönemde bir Avrupa tasarruf ürünü yaratılması çağrısında bulundular.

Sonraki Haber