Macron sınırları zorluyor: Kremlin düşman bir rejimdir

Fransa Cumhurbaşkanı Moskova’ya karşı söylemlerinde vitesi yükseltti. Rusya’nın savaşı kazanması halinde Batı’nın güvenirliliğin sıfıra ineceğini belirtti. Avrupa’nın Rusya’ya ‘karşılık vermeye hazır olması’ gerektiğini vurgulayan Macron’a, muhalefet ve müttefiklerinden itiraz geldi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’yı, iki yıldır devam eden savaşta Kiev birliklerini yenmesi halinde Ukrayna'da durmayacak bir düşman olarak nitelendirerek Avrupalıları "zayıf" olmamaya ve karşılık vermeye hazır olmaya çağırdı. Macron geçen ay, gelecekte Ukrayna'ya kara birliklerinin konuşlandırılmasını göz ardı edemeyeceğini söyledikten sonra tartışmalara neden olmuş, pek çok lider buna mesafeli yaklaşırken, özellikle Doğu Avrupa'daki diğer liderler desteklerini ifade etmişti. Macron önceki gün bir televizyon kanalına verdiği röportajda, muhalefet liderleriyle "derinden" aynı fikirde olmadığını söyleyerek "Bugün Ukrayna'ya destek konusunda çekimser kalmaya ya da karşı oy kullanmaya karar vermek barışı değil, yenilgiyi seçmektir. Bu farklı bir şey." ifadelerini kullandı. Fransız muhalefet Macron’un yorumlarını kavgacı olarak eleştirdi.

MUHALEFET EVET OYU VERMEDİ

Fransa’daki Marine Le Pen’in liderlik ettiği ana muhalefet partisi Fransa'nın Ukrayna ile imzaladığı güvenlik anlaşmasına ilişkin bu hafta başında yapılan oylamada parlamentoda çekimser oy kullanırken, France Unbowed partisi de karşı oy kullandı. Macron, "Eğer savaş Avrupa'ya yayılırsa bunun sorumlusu Rusya olacaktır," diye ekledi. "Ancak zayıf olmaya karar verirsek; bugün yanıt vermeyeceğimize karar verirsek, bu şimdiden yenilgiyi seçmek olur. Ve ben bunu istemiyorum."

‘KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ OLMALI’

Macron Avrupa'nın kırmızı çizgiler çizmemesinin Kremlin'e zayıflık sinyali vereceğini ve Ukrayna'yı işgal etmeye devam etmesini teşvik edeceğini söyledi. Ukrayna'ya yapılacak bir konuşlandırmanın neye benzeyebileceği konusunda ayrıntı vermeyi reddetti.

"Bunu yapmak istemiyorum. Rusya'nın bu savaşı durdurmasını, mevzilerinden çekilmesini ve barışa izin vermesini istiyorum" diyen Macron, "Bana hiçbir şey vermeyen birine görünürlük vermeyeceğim. Bu Başkan Putin için bir soru." ifadelerini kullandı. "Kremlin rejimi bir düşmandır" tanımını yapan Macron, Fransa'nın Rusya'ya karşı asla bir saldırı başlatmayacağını ve Rusya'nın Fransa içinde ve dışında Fransız çıkarlarına karşı saldırgan saldırılar başlatmasına rağmen Paris'in Moskova ile savaş halinde olmadığını söyledi. Ayrıca Putin'in nükleer saldırı tehdidinde bulunmasının "uygun olmadığını" da sözlerine ekledi.

‘UKRAYNA SAHADA ZOR DURUMDA’

Macron Ukrayna'nın sahada "zor" bir durumda olduğunu ve müttefiklerin daha güçlü desteğinin gerekli olduğunu söyledi. Barışın Ukrayna'nın teslim olması anlamına gelmediğini belirten Fransız lider, "Barış istemek yenilgi anlamına gelmez. Barış istemek Ukrayna'yı bırakmak anlamına gelmez." dedi. Macron ayrıca, Putin'in artık Rusya'nın başında olmaması ihtimalini ilk kez öngörerek, bir gün "kim olursa olsun" bir Rus başkanla barışı müzakere etme zamanının geleceğini umduğunu söyledi. Macron ayrıca Ukrayna'ya yapmayı planladığı ziyareti güvenlik nedeniyle iptal etmediğini söyledi. "Rusya'nın söylediği bu. Onlara inanmamalısınız" dedi.

FRANSIZ HALKI ENDİŞELİ

Yeni bir ankete göre Fransız halkının çoğunluğu Macron'un Rusya konusunda giderek “şahinleşen” tutumunun tehlikeli olduğuna ve Moskova ile gerilimi arttıracağına inanıyor. Fransız yayın kuruluşu BFMTV tarafından yapılan bir ankete katılanların yüzde 57'sine göre Macron, Ukrayna'ya asker gönderme ve Kiev'e daha fazla destek sağlama çağrılarına ilişkin son açıklamalarıyla "Rusya'ya karşı sesini yükseltmekle yanlış yaptı."

Ankete katılan Fransız vatandaşlarının çoğu Macron'un sözlerinin sadece Fransa ile Rusya arasındaki gerilimi arttırmakla kalmayıp aynı zamanda Fransa'yı Batılı müttefiklerinden de izole ettiğini düşünüyor. Bazı NATO üyesi devletler Macron'un Ukrayna’ya asker gönderme sözlerini hızla reddederek Ukrayna'da sahaya “hiçbir bot” göndermeyeceklerini açıkladılar. Ancak Macron daha sonra, sözlerinin "tartılmış, düşünülmüş ve ölçülmüş" olduğunu savundu.

AYLAR ÖNCE TARTIŞILMIŞ

Fransız Le Monde'a göre Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesi fikri, Macron'un Rusya'yı yenmek için tüm seçenekleri masada tutma vaadinden aylar önce, geçen haziran ayında Paris'te gizlice tartışıldı. Fransız gazetesi perşembe günü, konunun Haziran 2023'te Elysee Sarayı'nda yapılan bir savunma konseyi toplantısında, Kiev'in çok konuşulan karşı saldırısını başlatmasından kısa bir süre sonra gündeme geldiğini yazdı. Fransız Genelkurmay Başkanı Pierre Schill gazeteye verdiği demeçte "Ordunun rolü, Cumhurbaşkanının siyasi-askeri kararına yardımcı olmak için her zaman mümkün olan en fazla sayıda seçeneği hazırlamaktır" dedi. General, Macron'un kamuoyuna yaptığı son açıklamaların bir tırmanıştan ziyade Fransa'nın "iradesi ve kararlılığı" konusunda Rusya'ya "her şeyden önce siyasi ve stratejik bir mesaj" olduğunu savundu.

TRUMP’A PEK İHTİMAL VERMEDİ

Macron, röportajında ABD seçimleri ile ilgili de konuştu. Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine kimin aracılık edebileceği sorusuna Donald Trump'ın Beyaz Saray'da bir dönem daha kalabileceğine dair şüphelerini dile getirdi. Fransız liderin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan iletişime geçme konusundaki isteksizliğine dikkat çeken gazeteciler, özellikle Donald Trump'ın yeniden seçilmesi halinde ABD'nin bu tür görüşmelerde arabuluculuk yapıp yapamayacağını sordular. Macron, "Gördüğüm kadarıyla Donald Trump'ın ABD Başkanı olacağını sanmıyorum." yanıtını verdi.

Sonraki Haber