Fransa sokakları alev alev: Macron çaresiz

Fransa'da halk, artan polis şiddetine ve yeni güvenlik yasa tasarısına karşı sokağa çıktı. Fransızlar Cumhurbaşkanı Macron'u istifaya çağırdı.

Fransa'da güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısına ve artan polis şiddetine karşı protestolar büyüyerek devam etti.

Basın kuruluşları, sendikalar ve insan hakları derneklerinden oluşan "Genel güvenlik yasasına hayır" Kolektifinin çağrısıyla Fransa genelinde 100'den fazla eylem yapıldı.

Paris'teki Republique Meydanı'ndan toplanan on binlerce eylemci, Nation Meydanı'na kadar yürüdü. Tasarı ve polis şiddeti karşıtı pankartlar taşıyan göstericiler, "(Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron istifa" sloganları attı.

Eylemde polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Polis, protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler, birçok çöp bidonu ve araç ile bir kafeyi ateşe verdi.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre başkentteki gösteriye 46 bin kişi katıldı. Paris Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Paris'teki eylemde 9 kişi gözaltına alındı.

500 BİN KATILIM

Paris dışında, Rennes, Lille, Marseille ve Lyon dahil birçok kentte basın özgürlüğü talebi ve polis şiddetini protesto için gösteriler düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı, yüz kentte 130 binden fazla kişinin gösterilere katıldığını açıklarken, gösterileri organize edenler Paris’te 200 bin olmak üzere protestolara toplam 500 bin kişinin katıldığını duyurdu.

İÇİŞLERİ BAKANI ‘POLİSE ŞİDDET VAR’ DEDİ

Gösterilerde polis şiddeti öne çıkarken Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise, 23'ü başkent Paris'te olmak üzere 37 güvenlik görevlisinin yaralandığını Twitter’dan duyurdu. Darmanin, "Kolluk kuvvetlerine karşı şiddet kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Polisin ülke genelinde gösterilerde çıkan olaylarla bağlantılı olarak 81 kişiyi gözaltına aldığı açıklandı.

BARDAĞI TAŞIRAN OLAYLAR

Paris'in 17. bölgesinde genç müzik yapımcısı siyahi Michel Zecler stüdyosuna girdiği sırada arkasından içeri giren ikisi üniformalı 3 polis memuru tarafından şiddete maruz kalmış, 20 dakika boyunca polislerce darp edilmişti.

Paris'te 23 Kasım'da, polis, Republique Meydanı'nda çadır kuran çoğunluğu Afgan 2 bine yakın sığınmacıyı yaka paça dışarı atmış, biber gazıyla müdahalede bulunmuştu.

TARTIŞMALI YASA TASARISI

Basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısı Ulusal Mecliste kabul edilmişti. Tasarı, Ocak 2021'de Senatonun onayına sunulacak. Senatodan geçmesi halinde tasarı, bir kez daha Mecliste oylanacak.

Tasarı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörürken, gösterilerde "drone"un yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameraların insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin görüntülenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturma açılmıştı.

Sarı yeleklilerin eylemlerindeki polis şiddetinin bilançosu, ülkedeki polisin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız güç kullandığını ortaya koyuyor.

İNGİLTERE’DEKİ GÖSTERİLERDE 150 GÖZALTI

İngiltere'nin başkenti Londra'da Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemleri protesto etmek için düzenlenen ve polisin müdahale ettiği gösteride en az 150 kişi gözaltına alındı.

Metropolitan Polisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri ve aşı karşıtı "StandUpX" grubunun önceki gün öğle saatlerinde Londra'nın çeşitli bölgelerinde başlattığı ve yerel saatle 20.00'ye (TSİ 23.00) kadar süren gösteriye ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, grubun toplanmasını önlemek ve insanları eve gitmeye teşvik etmek için bir dizi erken müdahalede bulunulduğu kaydedilirken Kovid-19 önlemlerini ihlal etmek, polise saldırmak ve uyuşturucu bulundurmak suçları kapsamında en az 150 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

‘ZORLU GÜNDÜ’

Açıklamada görüşlerine yer verilen Baş komiser Stuart Bell, "Bu, Metropolitan, Londra şehir ve İngiliz ulaşım polisleri için zorlu bir gündü. Gözaltılar, eylemcilerin kasıtlı olarak kanunları çiğnemelerinin, memurlarımızı saldırmalarının ve trafiği kesintiye uğratmalarının bir sonucudur" ifadesini kullandı.

Kovid-19 önlemleri ve aşı karşıtı "StandUpX" üyeleri, önceki gün öğle saatlerinde Londra'nın farklı bölgelerinde bir araya gelmişti. Polis, ulusal karantina nedeniyle gösteri yasağı olmasına rağmen bir araya gelen gruba müdahalede bulunmuştu. Grubun son aylarda düzenlediği değişik gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Sonraki Haber