Fransa'da 'bölücülük yasası' ilk onayı aldı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un talebiyle hazırlanan 'bölücülük yasası' olarak da anılan, tasarı Ulusal Meclis'te onaylandı. Tasarı 30 Mart'tan itibaren Senato'da görüşülecek.

Fransa'da Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen ve 'bölücülük yasası' olarak bilinenyasa tasarısı Ulusal Meclis'te kabul edildi.

Meclis'te yapılan oylamada, tasarı 151 hayır oyuna karşı 347 evet oyuyla onayladı. 65 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Tasarıya Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kurucusu olduğu iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), Demokrasi Hareketi (Modem), Agir Partisi ve Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği Partisi (UDI) destek verirken, merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) ve aşırı sol Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) karşı çıktı. Merkez sol Sosyalist Parti (PS) ve Fransa Komünist Partisi (PCF) ise çekimser kaldı.

LR Grup Başkanvekili Bruno Retailleau yaptığı açıklamada, Senato'da tasarıya İslamcı ayrılıkçılığı ve kamuya açık alanlarda başörtüsü yasağını eklemek istediğini belirtti.

Adı başlarda İslamcı ayrılıkçı olan ancak daha sonra tepkiler üzerine 'Cumhuriyet Prensiplerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler' olarak değiştirilen tasarı, 30 Mart'tan itibaren Senato'da görüşülecek. Tasarının burada oylaması yapıldıktan sonra tekrar Ulusal Meclis'e gelmesi bekleniyor.

TASARI NELERİ KAPSIYOR?

Tasarı herhangi bir kişiye karşı şiddete teşvik eden veya cinsiyeti nedeniyle ayrımcılık yapan dini derneklerin kapatılmasını mümkün kılıyor.

Kamu görevlilerine dini gerekçeyle tehdit, şiddet ve hakaret edenlerin 5 yıl hapis ve 75 bin euro ile cezalandırılacağı belirtilen tasarı, dini derneklerde yurt dışında yapılan 10 bin euro üzerindeki bağışların kaynağının açıklanmasını, kurala uyulmaması halinde 3 bin 750 euro ceza uygulanmasını öngörüyor.

Tasarıya göre 3-16 yaş arası çocuklara örgün eğitimi zorunlu kılıyor ancak sağlık veya istisnai durumlar söz konusu olduğunda devletin izniyle evde eğitim seçeneğini serbest bırakıyor.

Sosyal medyada bir kişinin hayatını riske atacak şekilde kişisel bilgilerini paylaşana 3 yıl hapis ve 45 bin euro ceza öngören tasarı, hayatı tehlikeye atılan kişinin memur, 18 yaşından küçük ve seçilmiş kişi ise söz konusu hapis cezası 5 yıla çıkacağı belirtiyor.

Tasarıda çok eşlilik, zorla evlendirme ve bekaret raporu gibi uygulamalar da hedef alınırken, bir kişiye karşı kine veya nefrete teşvik edildiği cami ve ibadethanenin 2 ay süreliğine kapatılması öngörülüyor.

YASA TASARISI GÜNLERDİR PROTESTO EDİLİYOR

Fransa'da çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve "ayrılıkçı" yasa tasarısı mağdurları ile insan hakları savunucuları, ülkedeki İslamofobi'yi protesto etmek için toplandı.

"Ayrılıkçılık" Yasa Tasarısı Karşıtı Koordinasyonunun öncülüğünde başkent Paris'in Trocadero Meydanı yakınında toplanan kalabalık, Müslümanları hedef alan ve mecliste görüşülen "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" yasa tasarısına Müslümanlara ayrımcılık uygulandığı gerekçesiyle tepki gösterdi.

Gösteriye katılan Hanane Loukili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa'da İslamofobi mağduru olan kişilerden biri olduğunu söyledi.

Yöneticisi olduğu okulunun 18 Kasım 2020'de güvenlik şartlarını karşılayamadığı gerekçesiyle kapatıldığını belirten Loukili, devletin kendilerine bu gerekçeyi sunduğunu aktardı. Loukili, akabinde 9 Aralık'ta Paris Emniyeti ve Savcılığı tarafından yapılan ortak açıklamada "İslamcılık" ve Cemiyetçi Ayrılıkçılıkla Mücadele (CLIR) platformu ekipleri tarafından teftiş edildiklerini ve "ayrılıkçı" olarak fişlendiklerini öğrendiklerini ifade etti.

Loukili, gelen teftiş ekiplerinin CLIR bünyesinde olduklarına dair taraflarına herhangi bir bilgi iletilmediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İki kez teftişe geldiler, teftişlerin neticesinde ayrılıkçılıkla fişlendiğimizi öğrendik. Fakat sorun şu ki birincisi bu gerekçeyle teftiş edildiğimizi bilmiyorduk, ikincisi hangi delillere dayanarak bizi ayrılıkçılıkla suçladılar? Ve daha da ötesi bu gerekçe ile fişlendiğimiz dönem ayrılıkçılık yasa tasarısı daha gündeme bile gelmemişti. Bu ikiyüzlülük. Çünkü güvenlik gerekçesiyle kontrole geldiklerini söyleyip başka bir amaç gütmüşler."

ÖĞRENCİLER MAĞDUR EDİLDİ

Kapatılan okulunun Keltouma isimli öğrencisi okullarının herkesi kucaklayan bir kurum olarak bilinmesine rağmen kapatma kararının öğrencileri mağduriyet içinde bıraktığını söyledi.

Eğitim haklarından mahrum bırakıldıklarına dikkati çeken Keltouma, öğrencilerin tekrardan başka bir okul bulmakta büyük bir zorluk yaşadıklarını aktardı.

Okullarının başka okullardan farklı olarak kılık kıyafetleri nedeniyle öğrencilik imkanı bulamayan kızlara eğitim imkanı sunduğunu kaydetti.

KRİZ DÖNEMİNDE MÜSLÜMANLAR GÜNAH KEÇİSİ SEÇİLDİ

Filistin yanlısı dernek olan EuroPalestine Başkanı Olivia Zemor, ayrılıkçılık yasa tasarısının çok tehlikeli durumlara zemin hazırladığını, toplumun genelini kontrol ve gözetim altına alma potansiyelini taşıdığını söyledi.

Bu metodun İsrail'in Filistinlilere yönelik uyguladığı politikayı anımsattığı değerlendirmesinde bulunan Zemor, "Fransa da benzeri görülmemiş sosyal ve ekonomik bir kriz döneminde ilk etapta Müslümanları günah keçisi olarak seçti." dedi.

Zemor, bugün yaşanan haksızlıklara değinerek "Paris'ten Gazze'ye mücadelemiz devam ediyor." sloganlarıyla konuşmasını sonlandırdı.

Sonraki Haber