Fransa’da eylemde ikinci dalga: ‘Macron bizi hafife almasın’  

Köylerden büyük şehirlere kadar yüz binlerce kişi, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasına karşı ikinci kez büyük bir eylemle seslerini yükseltti. Bir sonraki eylem ve grevlerin de haberini veren sendikalar, hükümete ‘masaya otur, yaşı indir’ dedi

Fransa’da emeklilik reformuna karşı ikinci büyük eylem dalgası bu hafta yapıldı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 31 Ocak Salı günü ülke çapındaki protestolara yaklaşık 1,3 milyon kişi katıldı. En büyük katılım ise yarım milyon ile Paris’te oldu.

Yaklaşık 200 kasaba ve şehirde yapılan gösterileri takip etmek için 11 bin polis gödevlendirildi.

MACRON KARARLI, MUHALEFET EYLEMLERE GÜVENİYOR

Ülke çapındaki grev ve eylemler hem Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hükümeti hem de muhalefet için önemli bir sınav. Hükümet, Macron'un Fransa'nın emeklilik sisteminde reform yapma yönündeki seçim vaadini yerine getirmeye kararlı olduğunu söylüyor. Macron'un planlarına karşı parlamentoda mücadele eden işçi sendikaları ve milletvekilleri, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaracak yasa tasarısını durdurma çabalarını güçlendirmek için protestocuların kitlesel katılımına güveniyor.

‘BİR ÇEŞİT YURTTAŞ AYAKLANMASI’

İkinci büyük eylem, çok sayıda önde gelen muhalefet siyasetçisinin katılımıyla ülke genelinde 31 Ocak’ta sabah saatlerinde başladı.

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi lideri Jean-LucMelenchon protestoların başladığı günü "tarihi bir gün" olarak nitelendirdi. Güneydeki Marsilya şehrinde konuşan Melenchon, "Böyle bir kitlesel seferberlik çok sık görülmez. Bu bir çeşit yurttaş ayaklanmasıdır" ifadelerini kullandı.

‘REFORM İSTİHDAM İÇİN GEREKLİ’

Ekonomist Prof Philippe Aghion, emeklilik reformunun gerekli olduğunu çünkü Fransa'nın yaklaşık 13 milyar avro yapısal açığı olduğunu ve emeklilik yaşının yükseltilmesinin Fransa'daki istihdam oranının artmasına da yardımcı olacağını söyledi.

Aghion, "Bu, hükümete okula yapması gereken bazı yatırımları, iyileştirmesi gereken hastane sistemine ve inovasyona ve yeşil sanayileşmeye daha fazla yatırım yapması için güvenilirlik sağlayacaktır" dedi.

‘YAŞIN İNDİRİLMESİ PAZARLIK KONUSU DEĞİL’

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne geçen hafta emeklilik yaşının 64'e yükseltilmesi konusunun "artık müzakere edilemez" olduğunu belirtmişti.

Fransa Çalışma Bakanı Oliver Dussopt’dan da ikinci eylem dalgası sonrası aynı açıklama geldi. Dussopt, emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasının müzakere edilemez olduğunu söyledi.

Bakan “Reformun geri çekilmesi halinde neler olacağını biliyoruz dedi. Sistemin açık verip çökeceğini belirten Dussopt,“Reform olmazsa emekliler için ortalama emekli maaşı seviyesi yüzde 20 düşer.Bu reform, sistemin sürdürülebilirliği ve mümkün olduğu kadar adil olmasını sağlamak için” ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNCÜ DALGA GELİYOR

CGT Sendikası lideri Philippe Martinez, hükümeti muhalefeti hafife almakla suçlayarak daha fazla grev çağrısında bulundu. 31 Ocak Salı günü eylem sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında sendika liderleri, reforma karşı 7 Şubat ve ayrıca çoğu insanın çalışmadığı 11 Şubat’ta da grev ve gösteri düzenleyeceklerini söylediler.

‘KARA GÜN’OLARAK ADLANDIRILDI

Eylem ve grevlerin yapıldı salı günü birçok ulaşım ve hizmetin aksamasından dolayı “kara gün” olarak adlandırıldı. Salı günü milyonlarca insan alternatif ulaşım araçları bulmak, evden çalışmak veya okul çağındaki çocuklarına bakmak için izin almak zorunda kaldı.

Demiryolu şirketi SNCF, Paris bölgesinde, diğer tüm bölgelerde ve Fransa'nın şehirleri ve büyük kasabaları birbirine bağlayan demiryolu ağında grevlerin çoğu treni devre dışı bıraktığını açıkladı. Paris metrosu da istasyon kapanışları ve iptallerden ağır darbe aldı.

Sonraki Haber