‘Suriye ile normalleşeceğiz’
Le Pen, çarşamba günü Paris'te düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunarak cumhurbaşkanı seçilmesi halinde dış politika programını ortaya koydu.
Fransa’da ikinci tura kalan cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, 24 Nisan'da ikinci tur oylamada karşılaşacağı cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından reddedilen bir hamle olarak Suriye ile diplomatik ilişkilerin restorasyonu çağrısında bulundu. Macron'un Şam ile bağları koparma kararını eleştiren Le Pen, "Tam da kritik, karmaşık kriz anlarında ve özellikle Suriye, İslamcı terörle karşı karşıya kaldığında, diyalog ve iletişim kanallarına ihtiyaç duyuldu." dedi. Le Pen, 2017'de Fransa cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında yaptığı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidarda kalmasına izin vermenin ülkenin iç savaşını sona erdirmek için "en az kötü seçenek" olduğunu söylemişti. Avrupa'ya mülteci akışı olarak nitelendirdi.
FİLİSTİN MESAJI
Lübnan ve İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine de değindiği geniş kapsamlı açıklamalarda Le Pen, uluslararası sahnede daha bağımsız ve güçlü bir Fransa'yı savunduğunu söyledi. İsrail-Filistin çatışmasına da değinen Le Pen, mevcut Fransız diplomasisine uygun olarak, 1967 hatlarında İsrail ile yan yana güvenlik içinde ve işgal altındaki Kudüs ile birlikte yaşayabilir bir Filistin devletinin olduğu “iki devletli çözümü” savundu. Le Pen, “Taraflar farklı bir anlaşmayı müzakere etmeyi seçerse, 1967 çizgisi elbette taşa oyulmuyor.” ifadelerini kullandı. Le Pen, Filistinli mülteciler sorununa bir çözüm bulunması gerektiğini de söyledi ve İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesini memnuniyetle karşıladı.
SENEGAL İÇİN ADIM ATACAK
Senegal basınında yer alan haberlere göre, Le Pen, yaptığı bir açıklamada Senegal'i öven ifadeler kullandı. Fransa'nın yeniden "sessiz ülkelerin savunucusu" ve "uluslararası diyaloğun mimarı" olması gerektiğinin altını çizen Le Pen, seçilmesi halinde Hindistan ve bir Afrika ülkesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) daimi üye olmasını önereceğini kaydetti. Le Pen, bu Afrika ülkesinin Senegal olacağını belirterek, "Açık konuşmak gerekirse eğer seçilirsem, Afrika'nın saygın ve bilge ülkesi Senegal'e BMGK daimi üyeliği verilmesi için uğraşacağım." ifadesini kullandı.
BM Genel Kurulu'nda yüzde 28 ile en çok temsil edilen grup Afrika ülkeleri olsa da BMGK'de çoğu kendilerini ilgilendiren konuların hiçbirinde daimi üye olmadıkları için söz hakları bulunmuyor.