‘Fransa’da ırkçılık ve İslam düşmanlığı yerleşiyor’

Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (ENAR), Fransa’da yükselişe geçen aşırı fikirlere karşı Avrupa Birliği’ni (AB) uyardı.

AB’nin sorumluluk alması gerektiğine işaret eden ENAR, Müslümanların hedef alındığına dikkat çekti. ENAR’ın AB’yi uyardığı açıklamasında, Fransa’da faaliyet yürüten Özgürlük İzleme Derneği’nin (OLA) raporuna atıf yapıldı. Kurum, ülkedeki sivil toplum kurumlarına (STK) karşı açılan 20 davada, yasal dayanak olmaksızın yaptırım uygulandığını belirtti.
‘AVRUPA İÇİN ENDİŞE VERİCİ’
Açıklamada, Fransa’daki Müslümanların üye olduğu STK’ların hedef alındığı ve ülkede ırkçılığın arttığı vurgulandı. Ülkede aşırıcı ideolojilerin, tüm zamanların zirvesinde olduğu belirtilirken, nefret söylemlerinin temel yurttaş haklarını tehlikeye attığı ifade edildi. ENAR, Fransa’da ırkçılığın sadece yükselmediğini, aynı zamanda yerleşmiş olduğunu ve Avrupa’nın bundan endişe duyması gerektiğini söyledi.

‘FRANSA BÖLÜCÜLÜK YAPIYOR’

ENAR, Fransa’nın milli güvenlik söylemini bölücü amaçlar için kullandığını kaydetti ve demokrasi aleyhine eylemlerde bulunduğunu vurguladı. Kurumun açıklamasında, camilerin, Müslüman dernek ve STK’larının fiili saldırı ve baskılara uğradığına dikkat çekildi. Bunun, Fransa için bir strateji haline geldiği belirtildi. Fransa hükûmetinin, hukukun üstünlüğü ile özgür örgütlenmeye meydan okuduğu vurgulandı.

‘MÜSLÜMANLARA CADI AVI’

ENAR Yönetim Kurulu Başkanı Karen Taylor, Fransız hükûmetinin yurttaşlarının haklarını savunması yerine, cadı avına çıktığını kaydetti. Müslüman toplumun ırksallaştırıldığını ve görmezden gelindiğini, marjinalleştirme politikalarının ayrımcılığı arttırdığına dikkat çekti. Taylor, Fransız hükümetinin, İslamofobinin yapısal bir sorun olduğunu kabul etmeyerek, Müslüman toplumu günah keçisi ilan ettiğini söyledi. Taylor ayrıca, Fransız hükûmetinin, Müslümanların temel haklarını çiğnemek amacıyla komplo teorilerine başvurduğunu ve ülkedeki durumun kötüleştiğini belirtti.

Sonraki Haber