Fransa’da NATO karşıtı yürüyüş

Fransa’nın Rusya’ya yönelik politikalarını ve ülkenin NATO üyeliğini protesto etmek amacıyla cumartesi Fransa’nın başkentinde kitleler sokaklara döküldü.

Geniş çaplı miting, Marine Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi’nin eski başkan yardımcısı Florian Philippot liderliğindeki Les Patriotes (Vatanseverler) Partisi tarafından düzenlendi.

Philippot sonbahardan bu yana “direniş” olarak adlandırdığı protestolar düzenleyerek Fransa’nın NATO ve AB’den ayrılmasını talep ediyor ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ekonomi ve dış politikalarını eleştiriyor. Cumartesi günü göstericilerin taşıdıkları pankart ve dövizlerde “Fransa NATO’dan çıkmalı”, “Macron görevden alınsın” ve “Direniş!”  ifadeleri yer alıyordu. Göstericilerin Fransa bayrağı taşıdığı ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e hitaben “Ursula, kapa çeneni!” sloganları attıkları görüldü.

Philippot, Ruptly video haber ajansına yaptığı açıklamada, kendisinin de katıldığı protestoların özellikle Fransa genelinde küçük işletmeleri kapanmaya zorlayan yüksek enerji fiyatları nedeniyle tetiklendiğini söyledi. Philippot, “Rusya karşıtı yaptırımları durdurmalıyız, çünkü bu yaptırımlar orada barışa hizmet etmiyor, burada sefalet getiriyor.” dedi.

Politikacı tarafından sosyal medyada yayınlanan fotoğraf ve videolarda Paris’in merkezindeki sokaklarda yürüyen büyük bir kalabalık görülüyor. Fransız yetkililer miting hakkında yorum yapmadı ve göstericilerin sayısına ilişkin resmi bir rakam vermedi. Fransız medyası da olayı görmezden geldi. Vatanseverler Partisi, eylül ve kkim aylarında da benzer mitingler düzenlenmişti. Kaynak: RT

Sonraki Haber