Fransa’da tansiyon düşmedi

Fransa’da emeklilik reformuna karşı protesto ve grevler sürüyor. Macron’un geri adım atmaması eylemlerin şiddetinin artmasına neden oluyor. Protestolarda polisin sert müdahalesi Fransa’nın müttefikleri tarafından eleştirildi

Fransa’da sokaklar hala ateş alanı. Polis ve eylemcilerin şiddeti karşılıklı olarak artıyor. İktidar ve muhalefet geri adım atmıyor. Bu süreçte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı istifa sesleri yükselirken anketlerde de destek ciddi şekilde azaldı. Son müdahalelerde ise çok sayıda Fransız yaralandı. Polisin sertliğine karşı başka ülkelerden de eleştiriler geldi.

‘POLİS ŞİDDETİNİ DURDURUN’

Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) bir grup milletvekili, Fransa'da emeklilik reformunu protesto edenlere yönelik polis şiddetinin durdurulmasını istedi. AP'deki Sol Grup milletvekilleri, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki AP binası önünde gösteri yaptı. "Fransa'daki polis şiddetini durdurun" yazılı dövizler taşıyan 20'den fazla milletvekili, Fransız polisini protestoculara gaddarca davranmakla suçladı.

AP'deki Sol Grup'tan yapılan açıklamada da "Fransa'da halk demokratik gösteri hakkını kullanırken polis şiddetiyle karşılaştılar. Bugün AP milletvekilleri parlamentodan polis şiddetine karşı bir mesaj vermektedir. Şiddetin bahanesi olamaz. Gücün suistimal edilmesine göz yumamayız." ifadesine yer verildi. Fransa'da, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını da içeren ve hükümetin mecliste oylamaya sunmadan doğrudan kabul ettiği tartışmalı emeklilik reformuna karşı bir süredir gösteriler ve grevler düzenleniyor.

ABD: UYGUN BULMUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Fransa'da emeklilik reformu karşıtı gösterilere ilişkin yorum yapmayacağını çünkü bu durumun Fransa'nın iç işleri olduğunu ancak protestolardaki şiddet eylemlerini uygun bulmadıklarını söyledi. Patel, düzenlediği günlük basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Fransa'da emeklilik reforma karşı devam eden protestolarla ilgili soru üzerine Patel, şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle geniş çerçevede elbette ki herkesin barışçıl protesto ve kendini ifade etme hakkına saygı gösteriyoruz ancak şiddet eylemlerine başvurmanın asla uygun olmadığını söyleyebilirim. Genel anlamda bu konu, Fransa'nın iç işleridir ve bu konuda yorum yapmayacağım. Ama Fransa, önemli bir ortaktır ve en eski müttefiklerimizden biridir. Onlarla olan ittifakımıza en yüksek değeri biçiyoruz ve ortak değerler konusunda onlarla uzun bir tarihi paylaşıyoruz."

MÜDAHALE SONRASI KOMAYA GİRDİ

Fransa'da 25 Mart'ta çevrecilerin yapay su havzaları projesine karşı düzenlediği ve polisin sert müdahalesiyle çok sayıda kişinin yaralandığı protestolarda komalık olan göstericinin ailesi, suç duyurusunda bulundu.

Le Parisien'in haberine göre, ağır yaralı kişinin ailesi, "acil yardım ekiplerin kasıtlı olarak engellenmesi" ve "cinayete teşebbüs" suçlamalarıyla savcılığa şikayet başvurusu yaptı. Rennes Savcılığı ailenin şikayetini doğrularken, dava dosyasının, uzmanlık alanına girdiği için Niort Savcılığı'na devredileceğini açıkladı.

Toulouse kökenli ve 32 yaşında olduğu öğrenilen kişi, gösteri sırasından başından aldığı darbe sonucu ağır yaralanmış ve komaya girmişti.

‘Askıya alırsak beceriksiz gözükürüz’

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, tartışmalı emeklilik reformunun askıya alınması durumunda, Fransa'nın "reform yapmayı becerememekle" itham edileceğini ileri sürdü. Fransız RTL radyosuna konuk olan Darmanin, ülkede haftalardır kitlesel grev ve gösterilere neden olan emeklilik reformuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Darmanin, "(Emeklilik) Reform askıya alınmalı mı? Zannetmiyorum, yoksa dünya reform yapmayı beceremediğimizi düşünür." dedi. Aynı radyoya konuşan Fransa Demokratik Çalışma Federasyonu (CFDT) Genel Sekreteri Laurent Berger, reformun askıya alınması çağrısında bulunmuştu.

Sonraki Haber