Fransa’da varyant korkusu: Dördüncü dalga gelir mi?

Kovid-19 salgınında Fransa’daki vaka oranları yeniden hız kazanmış durumda. Cuma günü itibariyle bulaşma oranı, bir haftada 100 bin üzerinden 30’u geçti. Hatta Paris bölgesinde bu oran, 50’yi bile aşmış durumda

Delta varyantı Avrupa’yı giderek daha fazla etkisi altına alıyor. Yaz başında düşen vaka sayıları, kıta genelinde gevşemeleri beraberinde getirmişti. Bugünlerde vaka sayılarının yeniden yükselişte olması, yeni tedbir tartışmalarına yol açıyor.

Özellikle Paris bölgesinde vaka sayıları çok yüksek. Salı günü itibariyle bölgedeki oran, yedi gün içinde 100 bin üzerinden 54,2 düzeyindeydi. 20-29 yaş arası gençlerde ise bu oran 124 düzeyinde.

Paris’i kapsayan Île-de-France bölgesinde Delta varyantından sayılan L452 mutasyonu, tüm vakaların yarısından fazla. Yoğun bakım hastalarının sayısı ülke genelinde henüz fazlaca yükselmiş değil, ancak hükümet, bu alandaki gelişmeleri de dikkatle izliyor.

Fransa’da son olarak dışarıdaki maske zorunluluğu sadece kalabalık ortamlar, toplu taşıma, alışverişler ve diğer iç mekanlar için geçerli. Spor salonu, kafe, restoran ve sinemalar ise büyük ölçüde yeniden açılmış durumda. Temmuz ayında Paris’in, ağırlıklı olarak turistlere kalıyor olması, vaka sayılarının düşme olasılığını düşündürüyor. Ancak uzmanlar en geç sonbaharda okulların açılmasıyla birlikte vaka sayılarının yeniden yükselmesini bekliyor.

AŞI ZORUNLULUĞU TARTIŞILIYOR

Fransa hükümeti ise dördüncü dalgayı daha erken bekliyor. Konuyla ilgili geçen hafta açıklama yapan Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran, dördüncü dalganın temmuz ayı sonunda başlayabileceği uyarısında bulundu: “Çok bulaşıcı olan Delta mutasyonu nedeniyle, İngiliz örneği, temmuz sonundan itibaren dördüncü bir dalganın mümkün olduğunu gösteriyor. Aşı konusunda daha da hızlı hareket etmeliyiz. Ülkemiz zamanla yarışıyor.”

Fransa Başbakanı Jean Castex ise varyantla mücadelede Ulusal Meclis’teki grup başkanlarına yazdığı bir mektupta, aşı zorunluluğu ve sağlık kartı uygulaması teklifini sundu. Konuyla ilgili “Fransızlara bir kez daha zorlu kısıtlamalar getirmekten kaçınmak için yeni önlemler gerekiyor” ifadelerini kullanan Castex, ayrıca “izolasyon zorunluluğu” da teklif etti.

BİLİM KURULU AŞI ZORUNLULUĞU ÖNERDİ

Castex’in önerisinin ardından ilk girişimi Fransa Bilim Kurulu yaptı. Delta varyantının yayılmasını önlemek amacıyla Kurul, Hükümet’e sağlık ve bakım çalışanlarına yönelik aşı zorunluluğu getirilmesi tavsiyesinde bulundu. Yüzde 38’lik aşılama durumu karşısında dördüncü dalgayı olası gören kurul, başlıca tedbir olarak aşılanmayı öngörüyor. Hükümet ise sağlık çalışanları için aşılamayı zorunlu hale getirmek için kolları sıvadı.

Sonraki Haber