Fransa'dan İsrail'e yasak! Almanya'dan destek

Fransa'da düzenlenecek olan bir askeri denizcilik fuarında İsrailli firmalara yasak geldi. Almanya ise İsrail'e silah sağlama sözünü yineledi.

İsrail basınının kaynaklara dayandırdığı habere göre Fransa, başkent Paris'te 4-7 Kasım'da düzenlenecek Euronaval uluslararası askeri denizcilik fuarına İsrailli firmaların katılmasını yasakladı.

Fransa Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ve diğer yetkililer konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.

Fransa daha önce de Paris'te 17-21 Haziran'da düzenlenen Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı'na (Eurosatory) İsrailli firmaların katılmasını yasaklamıştı. Fransa Savunma Bakanlığı, şirketlerin fuara katılması için şartların artık uygun olmadığını belirtmişti.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA GELDİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Fransa'nın İsrailli firmalara yasak getirme kararına ilişkin X sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Gallant, "Fransa Cumhurbaşkanı (Emmanuel) Macron'un icraatları Fransız ulusu ve savunduğunu iddia ettiği özgür dünyanın değerleri için bir utanç kaynağıdır." ifadesiyle karara tepki gösterdi.

Gallant, Fransa'nın İsrail savunma sanayi firmalarına getirdiği yasağın İsrail'in "düşmanlarına yardım ettiğini" belirtti.

Fransa'nın Yahudilere karşı düşmanca bir politika benimsediğini iddia eden Gallant, ülkenin bu politikasını sürekli uygulamakta olduğunu öne sürdü.

ALMANYA SİLAH SÖZÜNÜ YİNELEDİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'e (Bundestag) hitap etti.

Scholz, İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a devam eden saldırıları için daha fazla silah sevkiyatı sözü verdi. Scholz, “Teslimatlar var ve her zaman olacak. İsrail buna güvenebilir” dedi. Almanya'nın İsrail'i kendisini savunabilecek bir konumda tutması gerektiğini vurgulayan Scholz, “İsrail dayanışmamıza güvenebilir, şimdi ve gelecekte” ifadelerini kullandı. Scholz, Gazze'deki sivillerin insani yardıma hala ihtiyaç duyduğunu belirtirken, Orta Doğu'daki çatışmalarda uluslararası hukuk kurallarının gözetilmesi gerektiğini söyledi.

'PUTİN'LE GÖRÜŞMEYE HAZIRIM'

Ukrayna'daki savaşa da değinen Scholz, “Ukrayna'ya açık desteğimizin yanı sıra bu savaşın sonsuza kadar sürmeyeceği bir duruma nasıl gelebileceğimizi araştırmak için elimizden gelen her şeyi yapmamızın zamanı geldi" dedi. Scholz, Ukrayna'daki durumun barışçıl çözümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye “hazır” olduğunu ifade etti. Scholz, Rusya'nın katılımıyla Ukrayna için bir barış konferansı düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Almanya, ABD'nin ardından Ukrayna'ya en fazla askeri destek sağlayan ülke oldu.

Sonraki Haber