Fransa'dan Ukrayna krizi açıklaması: Asker gönderecekler mi?

NATO’nun doğuya doğru genişlemesine destek veren ve Ukrayna’ya silah gönderen ülkelerden biri olan Fransa Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmayacağını açıkladı. Fransa’nın bu tutumu NATO’nun ve Batı’nın güvenilmezliğini bir kez daha ortaya koydu

Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, ülkesinin Ukrayna'ya askeri olarak müdahale etmeyeceğini söyledi.

Attal, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

YAPTIRIMLAR “ÇOK GÜÇLÜ”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batı’nın doğuya doğru genişlemesi kararına cevap olarak Donetsk ve Lugansk’ı tanımasını uluslararası hukuku ve iMinsk anlaşmalarını çiğnemek olarak nitelendiren Attal, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğine yönelik saldırıyı kınadıklarını dile getirdi.

Attal, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik açıkladığı yaptırımların "çok güçlü" olduğunu kaydetti.

ASKERİ MÜDAHALE YOK

Bu ülkenin eylemlerine göre başka yaptırım kararlarının alınabileceğine işaret eden Attal, Fransa'nın Ukrayna'ya askeri olarak müdahale etmeyeceğini belirtti.

Attal, Rusya'nın kararıyla Ukrayna'da "işgalin temellerini" attığını, bu nedenle ABD Başkanı Joe Biden ile Putin arasında yapılması planlanan zirvenin iptal edildiğini dile getirdi.

Gabriel Attal, Ukrayna krizi nedeniyle doğal gaz fiyatlarındaki olası artışlara karşı önlem aldıklarını da belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moskova yönetiminin Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıma kararına karşılık bunu destekleyen Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıklamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 20 Şubat gecesi Biden ve Putin ile yaptığı telefon görüşmelerinde bir zirve düzenlenmesini önermiş, iki lider de bunu kabul etmişti.

Fransa’nın bu açıklaması Ukrayna’yı kışkırtan Batı’nın sözde müttefiklerini nasıl yalnız bıraktığını da ortaya koydu.

FRANSA MALİYE BAKANI: İŞGAL DOĞRU KELİME DEĞİL

Öte yandan Fransa Maliye Bakanı Le Maire işgal kelimesini doğru bulmadığını belirtmişti:

"Sözlerinizi tartmalısınız. İşgalin, bu durum (Ukrayna) için doğru kelime olmadığını düşünüyorum. (Rusya) Devlet Başkanı (Vladimir) Putin'in bundan sonra hangi adımları atacağını önümüzdeki saatler, günler veya haftalar içinde göreceğiz. Ancak şu anda olan şey, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne tecavüz etme ve uluslararası anlaşmalara şüphe düşürme girişimidir"

Sonraki Haber