Fransa'nın Ege’de Türkiye ile savaş senaryosu!

Fransa Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda, Adalar Denizi’nde Yunanistan’la birlikte hareket ettiği bir savaş senaryosu yazdı. Savaşın sonunda Türkiye Rusya’yla yakınlaşıyor. Senaryoyu yorumlayan Fransız askerler ise Türk ordusuna karşı ‘acı çekeceklerini’ vurguladı

Fransa’nın önemli dergilerinden L’express 3-8 Mart arasında çıkan sayısında Fransa Genelkurmay Başkanlığı’nın hazırladığı bir senaryoyu kapak konusu yaptı. Bu senaryonun animasyonlarla şekillendirilmiş görüntüleri de 10 gün önce yayınlandı. Senaryoya göre Türk ordusu 17 Şubat 2027’de amfibi hücum gemisi TCG Anadolu ile Kardak adasına çıkartma yapıyor ve savaş başlıyor. Derginin ''Fransız ordusu hazırlanıyor'' dediği senaryoya göre Türkiye yeniliyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan istifa etmek zorunda kalıyor.

GEREKÇE ‘İNANDIRICI’ BULUNDU

Senaryoda 17 Şubat sabahı Türkiye’nin adaya çıkmasıyla birlikte birkaç gün süren hava ve deniz savaşlarının ardından Fransa, Yunanistan’a yardım etmeye karar veriyor. Fransız askeri müdahalesine yol açan bu hipotez, L'Express konuşan uzmanlar tarafından inandırıcı bulundu.

Eski bir CIA uzmanı olan Michael Shurkin "Bu gerçekçi bir senaryo çünkü Türkiye'nin Yunanistan'a karşı köklü bir kızgınlığı var, bu tür bir çatışma Fransa için gülünecek bir durum olmaz.” değerlendirmesinde bulundu. Lizbon Antlaşması'nın 42.7 Maddesi, üyelerinden birine yönelik bir saldırı durumunda AB Üye Devletlerinin yardımını öngörüyor. Ancak senaryoda çok az Avrupa ülkesi Yunanistan'ın talebine yanıt vermek için acele ediyor. Paris’in ise Eylül 2021'den bu yana Atina ile ikili bir savunma anlaşması imzalamış olması Fransa’yı ön cepheye getiriyor. Stratejik Araştırmalar Vakfı’nda görevli olan Thibault Fouillet senaryo için “ABD müdahale etmeyecektir. Fransa sorumluluklarını üstlenmelidir." diyor

ALMANYA, İNGİLTERE VE İTALYA

Senaryoda ilk başta 14 Türk askerinin şehit, 40 Yunan askerinin öldüğü belirtiliyor. Senaryoda şu ifadelere yer verilmiş:

“Ege Denizi açıklarında hava ve deniz savaşları devam edip 40 Yunan ve 14 Türk ölürken, Fransa 20 Şubat'ta hızını arttırdı. Fransa Cumhurbaşkanı, Fransız ordusunun başta Almanya, İngiltere ve İtalya olmak üzere diğer bazı ülkelerle koalisyon halinde Yunanistan'a yardım etmek üzere bir operasyona öncülük edeceğini açıkladı. Ancak müdahalenin yükünü çeken Fransa oldu. 21 Şubat'ta iki fırkateyn, iki Fransız nükleer saldırı denizaltısı, bir Mistral helikopter gemisi, bir yakıt ikmal uçağı ve bir C130 Gabriel - gözetleme uçağı - Kardak adalarına yaklaştı. Vannes'dan 3. Deniz Piyade Alayı amfibi operasyon için karaya çıkmaya hazır.”

‘KARŞINIZDA 800’DEN FAZLA TÜRK VARSA İŞLER KARIŞIR’

NATO konusunda araştırmacı olan Guillaume Lasconjarias her bir helikopter gemisinin yaklaşık 800 personel taşıyabildiğini belirterek,

“Eğer karşınızda 800'den fazla Türk varsa, işler çok karmaşık bir hal alır. Çünkü savunma pozisyonunda güç dengesi her zaman saldırganın lehinedir.” değerlendirmesinde bulunuyor. Lasconjarias ayrıca, “Gökyüzünde yedi Rafale uçağımız Türk üstünlüğüne meydan okuyor. Bu yüksek yoğunluklu bir deniz havacılık çatışması olacaktır çünkü Türk filosunun gücü giderek artıyor.” ifadelerini kullanıyor.

‘FETÖ’CÜLERİN TASFİYESİ’ HATIRLATMASI

Fransa’nın hazırladığı senaryoyu yorumlayan askerler Türk ordusunun gücüne dikkat çekiyor.

General François Chauvancy “Kayıplar olacağı kesin. Adaları geri alabilecek miyiz? Bir bölgeyi yeniden fethetmek her zaman zordur." yorumunu yaparken, Albay Michel Goya, “Bu Falkland tarzı bir senaryo. Türk ordusu çok güçlü olduğu için acı çekeriz.” ifadelerini kullanıyor.

Dergi, senaryoyu yorumlayan bir diğer asker, General Yakovleff’in "Karmaşık olabilir ama unutmamalıyız ki Türk ordusu 2016'da olduğu gibi değil. Üst düzey subaylar artık yetkinlikten ziyade bağlılık esasına göre atanıyor" diye “yakındığını” belirtiyor.

MOSKOVA İLE YAKINLAŞMA

Senaryoda on gün süren savaşta 120 Fransız, 130 Yunanlı ölüyor ve 250 Türk şehit oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da istifa ediyor. Derginin senaryo haberini yayınladığı tarihte Fuat Oktay Cumhurbaşkanı olarak göreve geliyor. Fakat geçen hafta yayınlanan görüntülerde ise Cumhurbaşkanı olarak Cevdet Yılmaz’ın göreve geldiği görülüyor. Yılmaz’ın göreve gelir gelmez, “Rusya'ya yakınlaşma arzusunu teyit ettiği” belirtiliyor.

ABD DE DAHA ÖNCE YAZMIŞTI

ABD Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Denizcilik Enstitüsü tarafından 2018 yılında yayımlanan “Filo Taktikleri ve Deniz Harekâtı” adlı kitapta, olası Türk-Yunan savaşı gerçek koordinatlarla betimlenmişti. Emekli Oramiral James Stavridis’in başkanlığını yaptığı Denizcilik Enstitüsü tarafından yayımlanan kitaptaki senaryoya göre, Ege’de bir Türk-Yunan savaşı çıkması durumunda ABD, Yunanistan tarafında yer alacak. Türkiye’nin “uzun süredir dostluk içinde olunan güçlü bir düşman” olarak tasvir edildiği senaryoda, bölgenin de gerçek coğrafi koordinatları kullanılmış. Senaryoda, “barışın sağlaması için kan dökülmesi gerekir” ifadeleri dikkat çekiyor. Böyle bir savaşın ABD’nin Midway Savaşı’ndan bu yana yaşayacağı en büyük mücadele olacağı vurgulanıyor.

6. FİLO TÜRKİYE’YE MÜDAHALE EDİYOR

Kitabın “Ege Savaşı” başlıklı bölümünde Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir savaş senaryosuna yer veriliyor. Gerçek haritalarla işlenen senaryoda, Türkiye ile Yunanistan arasındaki savaşta Akdeniz’de bulunan ABD 6. Filosu’nun Yunanistan’ın yanında Türkiye’ye müdahale etmesi canlandırılıyor. Yüzbaşı Wayne P. Hughes Jr. ve emekli Amiral Robert P. Girrier imzalı kitaptaki senaryo şöyle:

“Yunanistan, Güney Kıbrıs’a taktik balistik füzeler yerleştirme kararı alıyor. Türkiye, bunun olmaması yönünde Atina’yı uyarıyor. Ancak Atina vazgeçmiyor. Yunan gemileri Kıbrıs’a giderken Türk ordusunca batırılıyor. Türkiye, Ege’deki Limni, Midilli, Sakız, Sisam ve Kos adalarına amfibi harekâta başlıyor.”

Amerikan Donanması’nın 6. Filosu’nun Türk Deniz Kuvvetleri’yle karşı karşıya geldiği senaryo uyarınca, Kıbrıs nedeniyle ilişkileri iyice gerilmiş durumdaki Ankara-Atina arasında sıcak bir çatışma çıkması, ardından ABD’nin Yunanistan’ı destekler bir pozisyon alması hikayeleştiriliyor. Kitaptaki senaryoda, Kıbrıs’ın güneyindeki ABD uçak gemisi Harry S. Truman ile Doğu Akdeniz’deki Amerikan savaş gemileri Türkiye’ye karşı pozisyon alıyor. Kuzeyde Sakız, güneyde ise Amorgos adalarında üslenen Amerikan birlikleri Ayvalık, İzmir, Çeşme, Kuşadası ve Bodrum’u hedef alıyor. Girit’in kuzeyindeki takımadalar çevresinde de Türk donanmasıyla 6. Filo’nun muharebeleri öngörülüyor.

Fransa Genelkurmay Başkanlığı toplamda 7 senaryo yazılıyor. Birbirinden farklı senaryolarda dikkat çeken noktalardan birisi Çin ve Rusya’ya karşı da senaryoların yazılması.

İşte olası senaryolar: Senaryo 1: 2026, Rus tankları Estonya ve Litvanya'ya girer: "Bölge NATO için zayıf bir noktadır" Senaryo 2: 2028: Madagaskar Eparses Adaları'nı Fransa'dan geri alır, ipler Çin'in elindedir Senaryo 3: 2026: Dört Çin hipersonik füzesi Charles-de-Gaulle uçak gemisini batırdı Senaryo 4: 2024, Mali cihatçıların eline geçer: "Yeni bir Daech doğabilir". Senaryo 5: 2027: Büyük bir siber saldırı Paris'i yedi saatliğine karanlığa gömüyor Senaryo 6: Ege Denizi'nde deniz hava savaşı Senaryo 7: 2029: Fransa ve Cezayir çatışıyor, Cezayir Rusya'dan yardım istiyor

Sonraki Haber