Fransız Savunma Bakanlığı yetkilisinden itiraf: Ukraynalı askerleri gizlice eğitiyoruz

Fransa Savunma Bakanlığından bir yetkili, Fransız ordusunun Ukraynalı askerlere ‘gizli özelleştirilmiş eğitim’ verdiğini açıkladı. Söz konusu itiraf, Macron’un nisan ayında Mariupol’de ölüme terk ettiği Fransız subaylarını da yeniden gündeme getirdi

Fransa Savunma Bakanlığının bir yetkilisi, Fransız askerlerinin Ukrayna’da gizli eğitim faaliyeti yürüttüğünü itiraf etti. ABD’li Politico gazetesi, Avrupa ülkelerinin Ukrayna ordusuna verdiği askeri eğitim yardımını haberleştirdi. İngiltere’nin bu zamana kadar resmen 5 bin Ukraynalıyı eğittiği belirtilen haberde, gelecek yıl içinde 10 binden fazla Ukrayna askerini İngiliz askeri kamplarında yetiştireceği bilgisine yer verildi.

Haberde Fransa’nın kâğıt üzerinde yalnızca 40 Ukraynalıyı eğittiği “büyük rakam” gibi bir iğnelemeyle aktarılırken, gazeteye konuşan Fransız Savunma Bakanı Sébastien Lecornu’nun resmi danışmanı, “gölge eğitim faaliyetlerine” işaret etti.

‘BİZ DAHA ÖZEL BİR EĞİTİM VERİYORUZ’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Ukrayna kazanmalı ve kazanacak. Ama bunu Rusya’yı küçük düşürmeden yapmalıyız.” sözlerini hatırlatan yetkili, “Bizim yaklaşımımız Ukrayna’yı zafere götürecek bir dayanışma sergilemek. Ama bu mümkün olmazsa, çatışmanın durması için bir rol oynayabilmek.” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin daha basit eğitimlerle açıktan yardım ettiğini belirten askeri danışman, “Biz daha özelleşmiş bir eğitim yapıyoruz. Yaptığımız her şeyi size söyleyemeyiz.” şeklinde konuştu. Fransız askeri kurumunda çalışan bir diğer yetkili de, resmi sayıların yalnızca 40 Ukraynalının eğitildiğini göstermesiyle ilgili, yapılan faaliyetlerle ilgili kesinlikle “şeffaflığın olmadığını” söyledi. Gazeteye ismini vermek istemeyen yetkili, “Her şey gizli. Fransa’da ne olup bittiğini bilmiyoruz. Arkasındaki strateji bile net değil. Siyasi bir hamle mi yoksa ordu mu devrede, ya da ileride eğitim programları başlatılacak mı, bunları bilmiyoruz.” dedi.

MARİUPOL’DEKİ ASKERLERİ HATIRLATTI

Savunma Bakanı’nın danışmanının, “Fransa’nın öncülüğünde ‘özelleşmiş’ eğitimlerin gölgede sürdüğü” ifadesi, Fransa seçimleri öncesinde Aydınlık gazetesinin ortaya çıkardığı Mariupol’de sıkışan 50 Fransız subayı iddiasını da yeniden gündeme getirdi.

Bakanlık yetkilisi, Fransa’nın bu gizli eğitimleri nerede ve nasıl verdiğine ilişkin bir ayrıntı vermedi. Ancak görüşlerine başvurulan emekli Fransız generali Jérôme Pellistrandi, Fransa’nın Ortadoğu ve Sahel bölgesinde askeri konuşlanmalarının sorun yarattığını, dolayısıyla ülke içinde İngiltere gibi geniş ölçekli bir eğitim programı uygulayamayacaklarını söyledi.

Nisan ayında Mariupol’deki Azovstal Çelik Fabrikası, Rus birlikler tarafından kuşatılmış, içeride yabancı askerlerin de olduğu bilgisi edinilmişti. Rus Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı basın açıklamasında farklı milletlerden 400 yabancı savaşçının Azovstal’da bulunduğunu duyurmuştu. O dönem Macron, Azovstal’da “insani koridor” açılması için olağanüstü bir diplomasi trafiği yürütmüş, Rusya Devlet Başkanı Putin ise “Sinek bile uçurtulmasın.” talimatı vermişti.

Aydınlık gazetesi, sahadaki gelişmelere vakıf Rus kaynaklardan, Macron’un 10 ve 24 Nisan’da yapılacak olan başkanlık seçimlerini etkileyeceği endişesiyle “Teslim olmayın, gerekirse ölün.” talimatı verdiğini öğrenmişti. Geçen zamanda Fransa’dan da konuyla ilgili bir yalanlama gelmedi. Rusya da henüz yakalanan yabancıların kimliklerini açıklamadı.

NATO ÇERÇEVESİ İÇİN DE GİZLİ GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

Batılı müttefiklerden biri için çalışan askeri bir yetkili, Ukrayna’nın eğitim ihtiyacının “muazzam boyutta” olduğu ve İngiltere’nin tek başına bu talebi karşılayamayacağı vurgusuna da yer verildi. Polonya gibi Avrupa ülkelerinde halihazırda tanksavar, mayın temizleme benzeri özel eğitimler verildiği bilgisi yer alırken NATO’nun kendi eğitim çerçevesini sahaya sürmesi gerektiğine dair “gizli görüşmelerin” de yapıldığı belirtildi.

Ukrayna’nın karşı saldırısıyla elde ettiği başarılara rağmen hala ordusunun Rusya karşısında ciddi ölçüde küçük ve eğitimsiz olduğuna dikkat çekiliyor. Bir Batılı danışman da Ukrayna ordusunun karşı saldırı için hazırlanmasını “(kaleci ve hücumcu futbolculara nazireyle) Schmeichel’dan Messi’ye geçiş uzun bir yol” diye betimliyor ve orduyu başarılı bir saldırı gücü olarak eğitmenin bir yıldan fazla sürebileceğini söylüyor.

Sonraki Haber