Kuytulcuların ‘kaçak’ iş yerine inceleme

Adana Çukurova’da Furkan cemaati mensuplarına ait olduğu ileri sürülen iş yeri hakkında ‘ruhsatsız ticari faaliyet’ yürüttüğü gerekçesiyle işlem başlatıldı

Furkan cemaati mensuplarının Adana Çukurova’da açtığı iddia edilen kaçak işletmeyle ilgili belediye işlem başlattı.

31 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) şikayette bulunan Mustafa Afal, kaçak işletildiğini öğrendiği yemekhane hakkında yasal işlem yapılmasını talep etti.

26 Temmuz’da Çukurova Belediyesinden gelen yanıtta şöyle denildi:

“İlgi başvuru ile Huzurevi Mahallesi 77174 Sokak Sadakat Apartmanı giriş katında merdiven altı yemek üretimi ve ticareti yapılarak insan sağlığıyla oynandığı, iş yeri kaydı olmamakla, sigortasız işçi çalıştırıldığı bildirilerek, gerekli kontrollerin yapılması istenmiştir. İlgi başvuruya istinaden, belirtilen adreste 24/04/2024 tarihinde zabıta ekiplerimiz tarafından Zabıta Mevzuatınca yapılan denetim ve kontrol neticesinde; İşletmenin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmadan ticari faaliyette bulundukları tespit edilerek, Mehmet Yalçın adına İdari Yaptırım Kararına Esas tespit tutanağı düzenlenmiştir. Düzenlenen evraka müteakip yasal çalışmaları devam edecektir. Bilgilerinize rica ederim.”

‘BİLGİYİ ESKİ CEMAAT ÜYELERİ VERDİ’

Aydınlık’a konuşan Mustafa Afal, cemaatin faaliyetlerini bir süredir takip ettiğini, yasa dışı olduğunu düşündüğü durumlarda devletin ilgili kurumlarına şikayette bulunduğunu söyledi. Son olarak cemaat mensuplarının ruhsatsız iş yeri çalıştırdığını kaydeden Afal, şunları anlattı:

“Cemaatten ayrılan eski üyeler, bana Furkancıların kaçak bir iş yeri çalıştırdığını söyledi. Tam adresi verdiler. İşyeri tam teşekküllü yemekhaneydi. Merdiven altında çalışıyorlar. İşçiler sigortasız. Normalde orası cemaate ait bir yer. Ama şahıs üzerine kayıtlı şekilde faaliyet yürütüyorlar. Her daire farklı birine ait. Bunu öğrenince CİMER’e şikayet ettim. 1,5 ay kadar sonra yanıt geldi. Yasal süreç başlatıldığı belirtilmiş.

“Yanıt geldikten sonra Adana Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesini sosyal medyada etiketleyerek kararı onlara da ilettim. İlgilenmelerini istedim. İş yerinin faaliyete devam edip etmediğini de kontrol edeceğiz.

“Ayrıca cemaatin merkezi olan Furkan Nesli Dergisi binasıyla ilgili de bazı şikayetler var. Onları da araştırıyoruz. Yakında o konudaki şikayetlerimizi de ilgili makamlara yapacağız.”

ADAM KAÇIRMA, TEHDİT, ŞANTAJ...

Furkan cemaati üyeleri, Eylül 2021’de de iş insanı Koray Sarısaçlı’yı Adana’daki iş yerinden kaçırarak 13 gün rehin tutmuştu.

Sarısaçlı, serbest bırakıldıktan sonra zanlılar hakkında dava açtı. Adana Emniyeti Olay Yeri İnceleme Ekiplerinin hazırladığı raporda, Sarısaçlı’nın kaçırıldığı arabada cemaat üyelerinin parmak izlerinin yer aldığı belirtildi. Ayrıca Adli Tıp Kurumunun hazırladığı raporda da arabadaki kan izlerinin Koray Sarısaçlı’ya ait olduğu aktarıldı. Olaya ilişkin kamera kayıtlarında da cemaat mensuplarının görüntüleri net şekilde ortaya konulmasına rağmen başta cemaatin lideri Alparslan Kuytul olmak üzere zanlılar, kaçırma olayının olmadığını iddia ediyor.

Rehin tutulduğu sırada kendisine zorla vekaletname imzalatıldığını kaydeden Sarısaçlı, Furkancıların çok sayıda iş yeri ve evini hukuksuz şekilde devraldığını bildirmişti.

Sarısaçlı’nın açtığı dava, Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Sonraki Haber