Futbol bu kadar önemli mi?

Karşılaşmalar seyircisiz oynanınca güvenli bir ortam sağlanacağını düşünen TFF; futbolcular, teknik kadro, yöneticiler, basın mensupları, hakemler, güvenlik görevlileri ve stadyumda görev alan personellerin sağlığını hiçe sayıyor

TÜM dünyayı saran koronavirüs salgını sporu da doğrudan etkiledi. Futbol, basketbol, Formula 1 ve tenis branşları başta olmak üzere birçok spor organizasyonu iptal edilirken ülkemizde futbol ve basketbol maçları oynanmaya devam ediyor... Önlem amacıyla seyircisiz oynanan maçlarda, oyuncular oldukça endişeli ve tepkililer. Karşılaşmaların seyircisiz oynanmasının koronavirüs için önlem olamayacağı görüşünde birleşen birçok oyuncu, liglerin bir an önce ertelenmesini istiyor.

Şüphesiz ki, futbolu futbol yapan şey, futbolculardan çok tribünlerde takımını destekleyen taraftarlardır. Önceki gün ligin üst sıralarını ilgilendiren iki önemli maç yapıldı. Fakat federasyonun alığı kararla maçlar seyircisiz oynandı ve maalesef maçların tadı tuzu yoktu. Biz de Aydınlık Spor Servisi olarak seyircisiz oynanan Galatasaray-Beşiktaş maçındaki yerimizi aldık.

Stadyumda maçtan önce yapılan dezenfekte çalışmaları, basın alanında bulunan el dezenfektan cihazları, ikram servis eden personellerde eldiven ve maskeler... Tüm bunlara rağmen basın fuaye alanında bir gerginlik hakimdi. En kötüsü de içten içe önlemlerin yetersiz kalındığının bilinmesiydi. Çünkü basın tribününde bir kişi bile bu virüsü taşısa orada bulunan yüzü aşkın basın mensubu bu virüsten etkilenebilir. En kötü senaryoda da bu virüs maç sonunda röportaj yapılan futbolculara, kendi ailelerine, arkadaşlarına, kısaca çevresindeki herkese bulaşabilir.Tabii bunların hepsi bir kıyamet senaryosu olabilir. Belki gerçekleşme oranı %1 ama konu insan sağlığı olduğundan en düşük oran bile dikkate alınmalıdır.

Türkiye’de birçok spor faaliyetinin durduğu, eğlence mekanlarının kapandığı, okulların ertelendiği bu ortamda bu maçların oynanması oldukça sakıncalı olabilir. Türkiye Futbol Federasyonu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da bu konuyu dikkate alarak ligleri vaka sayısı artmadan ertelemesi gerekir. Çünkü karşılaşmaları seyircisiz oynatmak, hem ligin kalitesini hem de izleme zevkini en alta çekmekte; en önemlisi de sağlığımızı tehlikeye atmaktadır. Unutulmamalıdır ki futboldan çok daha önemli şeyler vardır...

ÇÖZÜM NEDİR?

UEFA, Avrupa futbolunun tüm paydaşları ile bugün bir toplantı yapacak. Video konferans şeklinde olacak bu toplantıda futbolda alınacak tedbirler görüşülecek. Toplantının en önemli maddesi ise Haziran ayında yapılması planlanan EURO 2020 turnuvası olacak. Turnuvanın koronavirüs nedeniyle iptal edilip edilmeyeceği masaya yatırılacak. Bilindiği üzere, EURO 2020’nin açılış karşılaşması 12 Haziran’da koronavirüsün Avrupa’da en çok etkilediği ülke olan İtalya’nın başkenti Roma’da yapılacak. Karşılaşmada İtalya’nın rakibi Türkiye olacak.

Turnuva, ülkeler arası anlaşma sonucu iptal edilirse bu yaz milli maç oynanmayacak. Bu durumda ise ligler ertelenip Haziran ve Temmuz ayına sarkıtılabilir. Bu durumun negatif yanı ise birçok oyuncunun kontratının mayıs ayında biteceği gerçeğidir. UEFA da bu durumu düşünerek kulüplere bir ya da iki aylık transfer penceresi açarak sorunu çözme yoluna gidebilir. Tabii ki, bu çözümler, koronavirüsün önümüzdeki aylarda etkisini kaybedeceğini düşünerek yazdığım çözüm planları.

HAYATIMIZ SÖZ KONUSU

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim de Beşiktaş karşılaşmasının ardından bu durum hakkında çok sert konuştu. Mevcut durumda maç yapmaktan rahatsız olduklarını dile getiren Terim, şunları söyledi: “Global bir sorun ile karşı karşıyayız. Ülkeler olağanüstü hal ilan ediyor. Sınırlar kapatılıyor, uçuşlar durdu. Risk grubundakiler evlerinde. Meclis toplantıları iptal, etkinlikler iptal. Biz de gençlerimizi ve altyapımızı yolladık. Kamu ve özel kuruluşlarda evden çalışma esasına geçildi. Tüm büyük ligler ertelendi. Sağlığımız söz konusu, hayatımız söz konusu. Böyle bir illet var. Hepimiz yardımcı olacağız. Ama oyuncuların, bizlerin, hatta sizlerin hayatı ne olacak? Akreditasyon sahibi 850 kişi var. Bu kadar yakın olduk mu birbirimize? Hani bir metreden yakın durmayacaktık? Hepimizin hayatı tehlikede. Bu maç olmasa evde olacaktınız. Ertelense, bütün futbolcular evlerine gitse, olacak bir hadiseden kimse gocunmaz. Çünkü herkes kendini koruyacak. Hangi bilimsel yaklaşım ve tedbir ile oynatıyorsunuz? Karar alınmış, bizim muhatabımız TFF Çarşamba günü seyircili diyor, akşam seyircisiz diyor. Perşembe Başakşehir maçı seyircili, ertesi gün lig maçı seyircisiz. Dört tane unsur var. Ben olmazsam oyun olmaz, futbolcu olmazsa oyun olmaz, hakem olmasa idare edilmez, seyirci olmazsa ne tadı kalır ne de tuzu.”

‘OYUNCULARIN PSİKOLOJİLERİ BOZUK’

Oyuncuların psikolojilerinin bozuk olduğunu belirten tecrübeli çalıştırıcı, “Başkan ile sürekli irtibat halindeyiz. İlk antrenmanımız Çarşamba günü. İki gün izin verdim takıma. Oyuncuların psikolojileri bozuk. Onların da aileleri var, çocukları var. Bu böyle devam ettiği sürece en sıkıntılı biziz. Bugün şu salonda 67 kişi var. Hepimiz birbirimize çok yakınız. Bir grup bana bir şey olmaz diyor, bir grup panik halinde. Söylemimiz ve eylemimiz arasında büyük farklar var. İnşallah futbol aleminde bir şey çıkmaz. Çıkarsa hepimiz karantinaya gireceğiz” şeklinde konuştu.

‘UTANÇ GECESİ’

Galatasaray’ın tecrübeli kalecisi Fernando Muslera da Beşiktaş derbisinin ardından isyan etti. “Utanç verici bir gece yaşadık” diyerek sözlerine başlayan Muslera, maçlar ertelenmediği için Türkiye Futbol Federasyonu’na tepki gösterdi ve ‘’Dünyanın içinde olduğu bir sağlık durumu var. Bizim canımız yok mu? Tamam taraftarsız oynadık ama burada bulunan herkes riskteydi” dedi.

BREZİLYA’DA DA SEYİRCİSİZ

ÜLKEMİZDE seyircisiz oynanan maçlar tartışma konusu iken Brezilya Ligi’nde de durum bizden farklı değil. Brezilya’da da futbol karşılaşmalarının seyircisiz oynanmasına karar verilmiş ve bu karar tepkilere yol açmıştı. Önceki gece Gremio Kulübünün oyuncuları tepkilerini Sao Luiz ile oynadıkları Gaucho Eyalet Şampiyonası ikinci tur karşılaşmasının seremonisine maskeyle çıkarak gösterdi. Gremio Teknik Direktörü Renato Portaluppi ve yedek oyuncular da 3-2 kazandıkları mücadele boyunca kulübede maskeyle oturdu.

Sonraki Haber