G7’den altın yasağı çıktı

Madrid’de toplanacak NATO Zirvesi öncesi yapılan G7 Liderler Zirvesi’nde Rusya’dan altın ithalatına yaptırım kararı çıktı. ABD yönetimi, artan enflasyon karşısında havlu atma sinyalleri veren Atlantik Cephesi’ni bir arada tutmaya çalışıyor

Almanya’nın ev sahipliğinde toplanan G7 Liderler Zirvesi, Batılı 7 sanayileşmiş ülkenin Rusya’ya karşı aldığı yeni yaptırım kararını ilan etti. ABD Başkanı Joe Biden, Zirve’nin resmi sonuç bildirgesini beklemeden, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'dan altın ithalatını yasaklamak üzerine anlaştıklarını duyurdu. Dün Almanya'nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı'nda yapılan toplantının öncesinde sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Biden, ABD'nin, Moskova'nın Ukrayna'daki savaşın finansmanını engellemek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önüne benzeri görülmemiş maliyetler koyduğunu belirtti. G7’de ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya temsil ediliyor. Resmen dün başlayan Zirve’nin 27 Haziran Salı günü biteceği kaydediliyor.

KARAR SALI GÜNÜ AÇIKLANACAK

Biden, yaptığı açıklamada "G7'de birlikte Rusya için on milyarlarca dolar değerinde önemli bir ihracat ürünü olan altın ithalatını yasaklayacağımızı açıklayacağız." ifadelerini kullandı. Reuters’ın haberinde yaptırımın İngiltere’nin öncülük yapması sonrası Kanada, Japonya ve ABD arasında varılan anlaşmayla gündeme geldiği aktarıldı. İsmini vermeyen bir ABD hükümet yetkilisi de G7’nin altın yasağıyla ilgili açıklamayı salı günü yapacağını bildirdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da G7 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere geldiği Almanya’da yaptığı açıklamada, “Bugün duyuracağımız yaptırımlar, direkt olarak Rus oligarkları ve Putin’in savaş makinesi kalbini vuracak.” dedi. Rusya, geçen yıl yaklaşık 331 bin ton ile Çin'den sonra en çok altın üreten ikinci ülke konumunda bulunuyordu. Altın, Rusya'nın enerjiden sonra en önemli ikinci ihracat ürünü ve finansal yaptırımların aşılmasında önemli bir araç. Dolayısıyla yaptırımın, Rusya’nın önemli bir gelir kalemini hedef almanın yanı sıra, dolarsızlaşma sürecinde en rağbet gören rezerv birimi olan altının alım satımına da kısıtlama getirmeyi hedeflediği anlaşılıyor.

HAFTALAR SONRA KİEV’E FÜZE

Zirve’nin başlamasından saatler süre önce Kiev’e füze saldırısı yapıldığı bilgisi ajanslara düştü. Haftalar sonra ilk defa Ukrayna başkenti vuruldu. Batı kaynaklarında Rusya’nın attığı füzenin yerleşim alanlarına isabet ettiği ve 5 kişiyi yaraladığı bildirildi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitçko, sabah 6.30 civarında Şevçenkivski bölgesinde patlama sesi duyulduğunu söyledi. Klitçko, apartmana isabet eden saldırı sonrasında binanın zarar gördüğü ve içeride mahsur kalanların kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Atlantik medyası, füze saldırısını “G7 Zirvesi’ne mesaj” olarak yorumladı. Biden, saldırıyla ilgili “Barbarlıklarını ortaya koyuyor.” dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, G7 ülkelerine, Kiev’e yapılan yeni saldırıya misilleme olarak Rusya’ya yaptırımların ağırlaştırılması ve Ukrayna’ya daha fazla ağır silah gönderilmesi çağrısı yaptı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy de “Bu saldırı, hava savunma sistemlerinin Batılı ülkelerin depolarında değil, Ukrayna’da olması gerektiğinin göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

SAFLARI KORUMA ÇABASI

Son zamanlarda Batı cephesinde Ukrayna’daki savaşın geleceğine dair çatlak sesler çıkıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Barış mümkün ancak ne kadar toprak ve egemenlikten vazgeçileceği tartışmalı.” açıklamasından sonra Avrupa Birliği’nden de yaptırımların ekonomik maliyetine dair çok sayıda rahatsızlık dile getirilmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Rusya’yı küçük düşürmemeliyiz.” açıklaması Ukrayna’dan tepki alırken ABD’li medya organlarında “Yaptırımlar bizi vurdu.” çok sık işlenmeye başladı.

ABD, 25-27 Haziran’da yapılan G7 Zirvesi’nden sonra 28-30 Haziran’da Madrid’de yapılacak olan NATO Zirvesi’yle Atlantik Cephesi’nde safları korumayı hedefliyor.

Sonraki Haber