G7’nin gündemi: Atlantik ittifakını canlandırmak

G7 Zirvesi, Galler'e bağlı Cornwall'da başladı. Gündemde salgınla mücadele, küresel jeopolitik riskler ve iklim değişikliği gibi dosyalar var. Zirvenin en önemli konularından biri NATO zirvesine hazırlanmak diğeri de Çin Halk Cumhuriyeti ile yükselen Asya güçleri olacak.

Gelişmiş 7 büyük ekonominin liderleri Kovid -19 salgınının başlamasından bu yana ilk kez bir araya geldi. Bu yıl 47'ncisi düzenlenen G7 Zirvesi, Galler'e bağlı Cornwall'daki Carbis Koyu'nda dün başladı ve 13 Haziran'da (yarın) sona erecek.

G7 zirvesi, salgın nedeniyle az sayıda basın mensubunun katılımıyla, yüksek güvenlik önlemleri altında yapılıyor.

1975'te oluşturulan G7, her yıl bir ülkenin liderliğinde özellikle ekonomi gündeminin değerlendirilmesi, ortak politikaların oluşturulması ve iş birliğinin artırılması amacıyla toplanıyor.

HİNDİSTAN YİNE DAVETLİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın başkanlığını yapacağı zirveye, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel katılıyor.

Zirveye bu yıl ayrıca, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de konuk ülke liderleri olarak davet edildi. Aynı ülkeler, geçen ay yapılan G7 Dışişleri Bakanları zirvesine de davet edilmişti.

Hindistan Başbakanı Modi'nin, ülkesinde son dönemde artan Kovid-19 vakaları nedeniyle zirveye 12 Haziran Cumartesi günü video konferans yoluyla katılması bekleniyor.

MERKEL'İN SON G7 ZİRVESİ

ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, bu yıl ilk kez, Almanya Başbakanı Angela Merkel ise görevinden ayrılmadan önce son kez G7 Zirvesi'ne katılıyor.

Biden, 13 Haziran Pazar günü, eşiyle birlikte Windsor Kalesi'nde Kraliçe 2'nci Elizabeth tarafından kabul edilecek.

Ziyaret, ABD Başkanı Biden'ın Beyaz Saray'da göreve gelmesinden bu yana ilk denizaşırı resmi seyahati olması açısından önem taşıyor. Biden, 95 yaşındaki Kraliçe Elizabeth'in görüşeceği 13'üncü ABD Başkanı olacak.

ATLANTİK BİLDİRİSİ VURGUSU

Zirve öncesinde Biden ve Johnson görüşmesinde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri artırma ve 1941 yılında İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve ABD Başkan Franklin D. Roosevelt'in savaş sonrası dünya için hedeflerini belirledikleri Atlantik Bildirisi'nin güncellenmesi üzerinde de mutabık kaldıklarını açıkladılar.

ÇİN VE RUSYA’YA KARŞI MÜCADELE

Birleşmiş Milletler ile NATO'nun kurulmasına yol açan orijinal Atlantik Bildirisi'ne siber saldırılarla mücadele etmek, iklim değişikliği konusunda acilen harekete geçmek ve biyolojik çeşitliliği korumanın da eklendiği ifade edildi.

Uzmanlar, açıktan ifade edilmese de söz konusu bildirinin güncellenmesi, iki ülke arasındaki müttefik ilişkilerin özellikle Rusya ve Çin karşısında güçlendirileceği anlamına geldiğini belirtiyor.

Görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Johnson, çok çeşitli konuları ele aldıklarını belirterek, "Biden yönetimini ve Joe Biden'ı dinlemek harikaydı. Çünkü güvenlikten NATO ve iklim değişikliğine kadar bizimle birlikte yapmak istedikleri çok şey var" dedi. Johnson ve Biden, iki ülke arasındaki iş birliğini, İngiltere-ABD Serbest Ticaret Anlaşması'na doğru ilerletme konusunda anlaştıklarını da duyurdu.

Sonraki Haber