Gagavuzya Başkanı: ABD bizimle oyuncak gibi oynamak istiyor

Evghenia Gutul, ABD baskısıyla Rusya ile Moldova’nın ilişkilerinin kötüleştiğini bunun da Moldova’yı etkilediğini belirtti. Gagavuzya Başkanı, Gagavuzya özerk yönetimini yok etmeye çalışanlara karşı kendi dil, kültür ve bayraklarını koruduklarını vurguladı

Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nin Başkanı Evghenia Gutul Aydınlık’a konuştu. Amerika’nın ülkesiyle oyuncak gibi oynamak istediğini belirten Gutul, “Ondan dolayı biz de kötü durumda oluyoruz. Gagavuzlar barış ve huzur istiyor ve bunu konuşmak istiyor.” ifadelerini kullandı.

‘RUSYA İLE TİCARETİMİZ KESİLDİ’

Her ülke ile dostane ilişkiler kurmak istediklerini belirten Gagavuzya Başkanı, “Rusya’da çok insanımız yaşıyor. Biz Rusya’ya gidip gelmeyi istiyoruz. Bizim Cumhurbaşkanı Rusya’ya uçuşları durdurduğu için Kişinev havalimanından Moskova’ya uçamıyoruz.” dedi. Rusya ile yapılan sözleşmelerin Moldova hükümeti tarafından iptal edildiğini belirten Gutul, “Rusya bizden her zaman meyve, sebze, şarap alıyordu.

Şimdi ise Rusya’ya mal satamıyoruz. Cumhurbaşkanı Rusya ile tüm anlaşmaları bitirdiği için zorluk yaşıyoruz.” açıklamasında bulundu.

‘3’E BÖLMEK İSTİYORLAR’

Gutul, Gagavuzya Otonomu’nun yok edilmeye çalışıldığını belirtti. Gagavuzya’nın üç bölgeye bölünme planlarından bahseden Gutul, “Diyorlar ki Gagavuzya Otonomu yok olsun, sadece 3 bölge olsun. Komra, Çadır-Lunga ve Vulkaneşti bölgesi olsun diyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Bizim kendi kanunlarımız, kendi dilimiz, kendi bayrağımız, kendi kültürümüz var.” diyen Gagavuzya Başkanı, “Onlar, Moldovlar ve Gagavuzları birbiriyle kavga ettirmeye çalışıyor. Biz diyalog istiyoruz, oturup konuşmak istiyoruz.

Cumhurbaşkanı da vatandaşlarına iyilik yapması için seçildi. Gagavuzlar da beni iyi işler yapmam için seçti. Ama Cumhurbaşkanı iyi olmamızı istemiyor. Neden? Çünkü biz Rusça konuşuyoruz. Rusya ile dostluk istiyoruz. Ama onlar ABD ne söylerse onu yapıyor.” şeklinde konuştu.

‘ABD BANA YAPTIRIM UYGULUYOR’

Gagavuzya Başkanı Gutul ABD tarafından bu senede yaptırım listesine koyuldu. ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nin internet sitesinde duyurulan yaptırımlarda Gutul'un ABD'de sahip olduğu tüm varlıkları donduruldu ve genel olarak ABD’lilerin onunla iş yapmasını yasaklandı.

Konuyla ilgili konuşan Gutul, “Şimdi beni ABD’de yaptırım listesine koydular. Ama benim ABD’de bir şeyim yok. Bizim Cumhurbaşkanı ABD ne isterse onu yapıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Moldova’nın Ukrayna’yı desteklemesi Rusya ile aranızı bozuyor mu?” sorusuna da şu yanıtı verdi: Moldova bağımsız bir ülke. Biz her komşumuz ile usluluk olsun. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi oturup konuşmak lazım. Ukrayna da Rusya da barış için bir adım atacak.”

'TÜRKLER GİBİ ABİLERİMİZ OLDUĞU İÇİN ŞANSLIYIZ’

Son olarak Gutul Türkiye’ye de mesaj gönderdi. “Biz, Türkler gibi abilerimiz olduğu için çok mutluyuz.” diyen Gutul, “Gagavuz dilimiz çok benziyor. Biz Türkiye ile yıllar boyu abi gibi, kardeş gibi, arkadaş gibi yaşamak istiyoruz Barış en büyük sorun bugün dünyada. Barış, barış, barış…” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber