GATA ihtiyacına ‘Güvenlik Hastaneleri’ hamlesi

GATA’nın eksikliğini kapatmak için ‘Güvenlik Hastaneleri’ adı altında yeni bir kurum açılacak. Uzmanlar, bu hamleyle GATA’nın yerinin doldurulamayacağını, yine de güvelik güçlerine öncelik verilmesinden dolayı olumlu olacağını söylediler

15 Temmuz Fetullahçı darbe girişiminin ardından sivilleştirilen Gülhane Askeri Tıp Akamademilerinin (GATA) gerekliliği her olayda ortaya çıkarken yeni bir hamle geldi. Aydınlık’ın ulaştığı bilgiye göre, GATA’nın eksikliğini kapatmak için ‘Güvenlik Hastaneleri’ adı altında yeni bir kurum açılacak. Uzmanlar, bu hamleyle GATA’nın yerinin doldurulamayacağını, yine de güvelik güçlerine öncelik verilmesinden dolayı olumlu olacağını söylediler.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından FETÖ’cülerin yoğun yapılanmasından dolayı GATA kapatılmış ve askeri sağlık sistemi Sağlık Bakanlığına bırakılmıştı. Bakanlığa devredilen askeri hastaneler Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet güçlerinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadı. Sivil doktorlar tecrübesiz, ilaç stokları askeri tıpta kullanılan ilaçlar bakımından eksikti...
Kurulacak ‘Güvenlik Hastaneleri’nde öncelik sırası asker, polis, jandarma, korucu ve kritik bölgelerde görev yapan hakim-savcılarda olacak. Eski GATA hekimlerinin, Sağlık Bilimleri Üniversitesinden yetişen hekimlerin ve sivil doktorların görevli olacağı hastanelerin nerelerde açılacağı konusunda netlik yok. Dosyanın şu anda son aşamada olduğu ve hastanelerin Mart 2019’daki yerel seçimlerin ardından açılacağı söyleniyor. Uzun zamandır gerekliliği TSK tarafından çeşitli yollardan Cumhurbaşkanlığına iletilen hastanelerin ilaç ihtiyacını Sağlık Bakanlığı karşılayacak.

Tamamen MSB’ye bağlı olmalı
Konunun muhataplarından bir kaynak, söz konusu hastanelerin tamamıyla Milli Savunma Bakanlığına (MSB) bırakılması gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığının, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) sistemindeki ilaçlarla askeri sağlık sisteminde gerekli olan ilaçların eşleşmediğini söyleyen kaynak, eski GATA sisteminin, askeriyenin ve güvenlik güçlerinin tam ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

‘Başlangıç olarak olumlu’
Eski GATA Haydarpaşa Komutanı emekli Tümgeneral Tarık Özkut, Aydınlık’a şu değerlendirmeyi yaptı: “Askeri hastanelerin gerekliliğinin farkedilmesi memnuniyet verici. Farklı uygulamalar olabilir, güvenlikle uğraşanlarının ihtiyaçlarına yönelik bir şeyler yapılmalıydı. Bu başlangıç olarak, hatadan dönüş açısından olumlu karşılanacak bir tavırdır.”

Sonraki Haber