Gayrimenkul Piyasası Düzenleme Kurumu kurulmalı

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, gayrimenkul sektörü için kamu kurumu kurulmasının artık zorunlu olduğunu söyledi. Akçam, 'Sadece gayrimenkul piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi için de bir kuruluş olmalıdır' dedi

Ankara Emlakçılar Odası’ndan ‘Gayrimenkul Piyasası Düzenleme Kurumu kurulmalı’ çağrısı geldi.

Gayrimenkul sektöründe birçok sorun yaşandığını ifade eden Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Nasıl ki enerji piyasalarının düzenlenmesi amacıyla kurulan T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) gibi kurumlar varsa sadece gayrimenkul piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi için de bir kuruluş olmalıdır. Gayrimenkul alanında denetleme faaliyetleri icra etmelidir.” dedi.

Hakan Akçam

‘FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINI KONTROL ETMELİ’

Gayrimenkul sektörü için kamu kurumu kurulmasının artık zorunlu olduğunu vurgulayan Akçam, “Kurulacak kamu kurumu, pandemi döneminden sonra gayrimenkul sektöründeki karışıklığı ve önlenemeyen fiyat artışlarını kontrol etmeli; sektör ve temsilcilerini kaliteli bir hale getirmek için fahiş fiyatın önüne geçebilmek adına, maliyeti uygun, piyasa koşullarına denk olarak tüketiciye sunulacak konut yapımlarını takip ve kontrol etmelidir.” ifadelerini kullandı.

Bu kurumla sektöre çekidüzen verilmesi gerektiğini vurgulayan Akçam, “Gayrimenkul piyasalarını düzenleyen ve denetleyen bir kamu kurumu niteliğinde olmalı, sektörün sürekliliği ve kaliteli olması yönünde düzenlemeler yapmalıdır.” dedi. Akçam, kurulan kurumun adının da Gayrimenkul Piyasası Denetleme Kurumu (GPDK) olabileceğini beyan etti.

GPDK'NIN GÖREVLERİ NELER OLMALI?

Kuruma hangi görevlerin verilmesi gerektiğine ilişkin Akçam, şu önerilerde bulundu:

“Gayrimenkul piyasalarının daha düzenleyici ve etkin rol oynaması için faaliyetini sürdürmeli. Sektör paydaşlarının yükümlülük ve haklarını belirleyerek düzene sokmalı, lisans vermeli. Sektör temsilcilerinin icra ettiği faaliyetleri ile ilgili olarak piyasadaki performansını takip etmeli. Uygulanması gereken performansları standart hale getirmek için ilgili kuralları belirlemeli. Hizmet alanına giren konularda kanun veya yönetmelik hazırlayarak, bunlara uygun faaliyetler olması için denetlemeler yapmalı.

"Fiyatlandırma konuları ile ilgilenmeli ve bu konuyu gelişen enflasyon verilerine göre güncel halde tutmalı. Piyasada kullanılmak üzere maliyet kâr marjını ayarlayarak belirlediği ücretleri takip ederek uyum sağlanıp sağlanmadığı kontrol ve tespit etmeli. Konut üreticilerinin stoklarının takip edilmesi, piyasada satılacak gayrimenkul deki fahiş noktaya gelmemesi için gerekli tedbirleri almalı.”

Sonraki Haber