Gazeteci Mehmet Çek’ten bir pazar yazısı

İşte günün öne çıkan köşe yazıları...

Alevi meselesinde 20 yılda nereden nereye geldik?

- Alevi/Bektaşi geleneğini temsilcileri, devlet katında ilk kez muhatap alındı.

- Devletin zirvesinde ard arda `Alevi Çalıştayları` düzenlendi. Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Aleviler ilk kez anayasal eşit yurttaşlık için masaya oturdular.

- 100 yıllık yalan-dolan Kızılbaş hikâyelerinden sonra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına ilk kez ‘Alevilik’ konusu da eklenerek sadece Alevi çocukların değil Sünni çocukların da Aleviliği doğru öğrenilmesi yoluna gidildi.

- Geçmişte yaşanmışlar adına Dersim Katliamı için devlet adına özür dilendi. (İzlemedim ama memleketiniz de olduğu için siz en çok bu kısmı takdir etmişsinizdir diye düşünüyorum)

- Bazı üniversitelerde Alevi Araştırma ve Uygulama Merkezleri kuruldu.

- Madımak oteli kamulaştırılıp müzeye çevirildi.

- Hacı Bektaş ismi Üniversitelere verildi.

- Alevilere aynen Hac gibi Kerbelâ ziyaretleri organize edilmesinin önü açıldı.

- İmam Hatip liselerinin yapısını örnek alarak HACI BEKTAŞ LİSESİ kurup, bu liselerden ALEVİ dedeleri yetiştirilmesi

- Geçmiş dönemin dayatmacı anlayışına son verilerek Alevi köylerine cami yapmalara son verildi.

- Tarihimizde ilk defa Alevi/Bektaşi klasikleri devlet tarafından basıldı.

- Yurtdışında yaşayan Alevi toplumunun ihtiyaçlarını karşılamak için de, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Alevi dedeleri görevlendirildi.

- Ülkede mevcut 1.684 cemevinin tamamının ihtiyaçları karşılandı.

- Cumhurbaşkanı bizzat cemevlerinin toplu açılış törenini gerçekleştirdi.

- Tabii en büyük devrim sona saklandı.

- 9 Kasım 2022 günü Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle `Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı` resmen kuruldu. Cemevlerinin bütün aydınlatma ve su giderleri, bütün bakım onarım tadilat talepleri, arazi teminleri, bu başkanlıkça karşılanacak. Ayrıca her Cemevine biri Bektaşi dedesi olmak üzere 2 kişiye kadro tahsis edilecek. (…) Çok şükür Aleviler olarak Cumhuriyet tarihinde ilk kez güvencedeyiz.

ADIM ADIM PKK’YA HAREKÂT GELİYOR

ABDULKADİR SELVİ - HÜRRİYET

PKK ile mücadele anlık takibi gerektiriyor. O nedenle Irak’la birlikte “Ortak Harekât Merkezi” kurmak istiyoruz. Çünkü PKK sadece bizim için değil, Irak için de tehdit oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. Bu yazın Irak sınırımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız” diyerek Irak harekâtının sinyalini vermişti. Türkiye, 90’lı yıllardan bu yana Irak’ta PKK’ya yönelik harekâtlar düzenliyor. Ama bu kez farklı bir konsept söz konusu. O da sadece bir kara harekâtı yapılmayacak. Irak merkezi yönetimiyle varılan uzlaşma sonucunda 378 kilometrelik Irak sınırımızdan 30-40 kilometre derinliğe inilerek “güvenlik hat” oluşturulacak. Planlanan harekâtı farklı kılan unsurlardan birini ise “ortak harekât” konsepti oluşturacak. Harekâtla dağlık alandan Gara bölgesinin altındaki düz ovaya inilecek. Önceden sınırlarımızın ötesinde kurulan üs bölgelerinden Irak’ın içine doğru PKK faaliyetleri takip ediliyordu. Bu kez Gara’yı da içine alacak 30-40 kilometre derinlikteki güvenlik hatından sınırımıza doğru emniyetli bir kuşak oluşturulmuş olacak. Bunu yaparken de Erbil yönetimi ile Irak merkezi hükümeti ve Haşdi Şabi’nin de desteği sağlanacak. O nedenle diyorum ki, bu kez PKK’ya yönelik operasyonların anası geliyor.

YENİ TİCARET VE ENERJİ ROTALARI

ERDAL TANAS KARAGÖL - YENİ ŞAFAK

Bilindiği üzere, Çin tarafından başlatılan ve birçok ülkeyi kapsayan, doğu-batı ticaretini şekillendirecek kara ve deniz ipek yolu projesi ticarette büyük değişimi beraberinde getirecektir.

Bu proje ile Çin, dünyanın en büyük GSYH’sine sahip olmak için birçok ülke pazarına kısa zamanda ulaşmayı hedeflemektedir. Ancak, projenin deniz ve kara bağlantılarının birçok ülkeyi kapsaması, Çin’in merkezde olması ve batılı ülkelerin Çin’e karşı rekabet edemeyeceği beklentisi nedeniyle başta ABD olmak üzere bu projenin hayata geçmemesi için en büyük engel olduğu da bir gerçektir.

Diğer yandan, batı ile ilişkileri gergin olan Rusya’nın arzuladığı kuzey–güney rotası ile Rusya’dan Hindistan’a ulaşacak yeni ticaret rotası ticaret dengesini değiştirecek ciddi adımlar olarak öne çıkmaktadır. Çin ve Rusya tarafından planlanan ve geliştirilen bu projeler ile ekonomilerde değişen güç dengesine paralel olarak mevcut ekonomik düzeni ve yerleşik ticaret dengelerini değiştirme ve gelişmekte olan birçok ekonomiyi merkeze alma isteği bulunmaktadır.

Sonraki Haber