Gazetelere sırtını dönen İBB pes dedirtti! Hem kanunu çiğniyor Hem bahane üretiyor
İmamoğlu yönetimi, İBB Meclisi'nin oy birliğiyle aldığı 'gazeteler için ilan kararını' uygulamamakta diretiyor. CHP'li üyeler kendilerinin de oy verdiği kararı arkadan dolanarak işlevsiz kılmaya çalışıyor
“İBB Meclisi karar özetlerinin gazetelerde yayımlanması" kararını uygulamayarak yasaları çiğneyen Ekrem İmamoğlu yönetimi, kararı birkez daha işlevsizleştirmeye çalıştı. İBB Meclisi’ndeki son oturumda, CHP’liler bütçeyi gerekçe göstererek kararı uygulatmayacak bir öneri sundu. Ancak öneri reddedildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi, uzun süredir derin bir kriz içindeki gazetelere sırtını dönmeye devam ediyor. İktidar ve muhalefet partileri, 24 Kasım 2021 tarihinde oy birliği ile İBB Meclisi’nde tarihi bir karar almış ve belediye meclis kararlarının özetlerinin gazetelerde ilan olarak yayımlanmasını kabul etmişti. Ancak aradan yaklaşık 3,5 ay geçmesine rağmen, kanuna aykırı olarak bu karar uygulanmadı. Şimdi de CHP’li üyeler, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla kararı iptal ettirecek bir öneri sundular, birkaç ay önce evet oyu verdikleri uygulamayı hayata geçirmemek için çelişkilerle dolu bahaneler ortaya attılar.
CHP'li bir Meclis üyesi İzmir'deki başarılı uygulamaya rağmen, hiçbir belediyede ilanların yayımlanmadığını öne sürdü. İBB yönetimi,reklama ayırdığı 849 milyonluk bütçenin yalnızca yüzde 3'üne denk gelen ilan bütçesini gazetelere çok görüyor
Oylama öncesinde söz alan CHP'li Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Öncesinde böyle bir uygulama yok. Ne büyükşehir belediyelerinde ne ilçe belediyelerinde... Uygulanması mümkün görünmüyor. Eski köye yeni adet getirmekteyiz. Yıllık 22-23 milyon liralık bir bütçe gerekiyor. Bu talep Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığı’nın bütçesinin yüzde 62’sini eritiyor. Cumhurbaşkanlığının da bir genelgesi var. Tasarruf tedbirleri kapsamında… Kamu kurumlarında tanıtım giderlerinin yapılmamasına ilişkin.”
CHP’li üye Filiz’in konuşmasına yanıt olarak Ak Partili Meclis Üyesi Muhammet Kaynar söz aldı. Kaynar, İBB yönetiminin kesinleşmiş olan kararı uygulamayarak kanunları çiğnediğini vurguladı. İBB yönetiminin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla da çeliştiğine dikkat çeken Kaynar şunları söyledi:
'İLK UYGULAYAN İZMİR'
“Belediye yönetimi kasım ayında kesinleşmiş kararı bugüne kadar uygulamadı şimdi değiştirilmesini istiyor. Bu talep hukuken yanlış. Daha önceden kesinleşmiş olan bir kararı hiç uygulamıyorsunuz, 3 ay sonra değiştirilmesini istiyorsunuz. Hem de CHP bugüne kadar kamuoyuna verdiği beyanatlarla taban tabana zıt. Bu ilan konusunu ilk İzmir Büyükşehir Belediyesi uyguladı. Hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bu kararın ne kadar doğru ve yerinde olduğuyla ilgili beyanatlar vermiştir. Herhalde buradaki arkadaşlar genel başkanın bu tavrını benimsemiyorlarki böyle bir teklifte ve talepte bulunuyorlar.”
KILIÇDAROĞLU'NU DA DİNLEMEDİLER
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Ekim 2021’de "İzmir yerel basın modeli CHP’li 13 büyükşehirde uygulanacak" diyerek belediyelere meclis kararlarını gazetelerde yayımlama talimatı verdi. Kılıçdaroğlu’nun bu talimatının ardından CHP’li Ankara ve Hatay büyükşehir belediyeleri bu yönde karar aldı.
REKLAMA PARA VAR GAZETELERE YOK
Kaynar ayrıca İBB’nin reklama ayırdığı 849 milyon liralık bütçeye de şu sözlerle dikkat çekti: “Meclis kararlarının halka duyurulması kanunla belediyelere verilen bir görev. Bahsettikleri bütçe İBB'nin toplam reklam bütçesinin yüzde 3'üne tekabül ediyor. Reklama para var ama 'meclis kararları gazetelerde yayımlansın' deyince 'bütçe imkanları el vermiyor' diye bir savunma ortaya koyuyorlar. Bence reklam bütçesini kıssınlar, oradan sosyal yardım bütçesine, deprem bütçesine aktarsınlar. Biraz da bu bütçeye aktarırlarsa bütçe meselesi de çözülmüş oluyor.”
Konuşmalardan sonra yapılan oylamada CHP grubunun önerisi oy çokluğu ile reddedildi.
DİAYDER DAVASINDA 2 TAHLİYE
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nde istihdam edilen, PKK bağlantılı Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Başkanı ve üyelerinin yargılandığı dava dün devam etti.
Dernek Başkanı Ekrem Baran'ın içinde olduğu altı kişinin tutuklu olduğu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın duruşmasında tanıklar dinlendi. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda çalışan Nilüfer Taşkın, dernek aracılığıyla PKK'lıların yakınlarına yardım dağıtıldığı iddialarına ilişkin konuştu: “Ekrem Baran’ın sosyal yardım talebi olmuştu. Bununla ilgili bilgi geldi. Dezenfektan taleplerini karşılama konusunda tanışmıştık. Sosyal yardım desteği yapılacağına dair bilgi geldi, benden aracı aldı. Bir başvuru vardı ancak bir sonuç alamadığına dair talebi vardı. Ben de bunu sosyal hizmetlere aktardım. Onlardan gelen notları Ekrem Baran'a aktardım. Bize 300 küsur yardım kartı verebileceğimiz söylendi. 4 bin 500 civarında din kurumuna yardım sağladık. Sosyal hizmetlere yönlendirdiğimiz sadece Ekrem Baran değil.”
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Yavuz Saltuk da yardımların, İBB yardım yönetmenliğine göre belirlendiğini belirterek “Ekrem Baran'ı bir kere gördüm. Şafi camilerle ilgili yapılan araştırmalar sonucunda tanıştık. Bundan doğal bir şey yok. Bize başvurular yapılır yardım için. Pandemi döneminde 40-50 bin kişi başvurdu.” dedi.
Duruşma savcısı altı sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti. Ardından söz alan sanıklar tahliyelerini istedi. Mahkeme tutuklu sanıklardan Aydın Ayhan ve Mehmet İnan'ın tahliyesine, Ekrem Baran, Ali Fuat Hatip, Hafit Tunç, Mehmet Emin Aslan'ın ise tutukluluğununun devamına hükmetti.