Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı: Faizciye değil üreticiye destek
Kurban Bayramı yaklaştı, hayvanlar pazara indi. Yem fiyatlarının sürekli artmasından şikayetçi olan birlik besiciler, bu yıl kurban kesim sayısının düşeceğini belirtti. Arpa desteği talep eden besiciler, parasını dövize ve faize yatırana değil, üretim için alın teri dökene destek istedi
Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. İlgili kurumlar da kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Üretici, yem fiyatları nedeniyle besicilik yapmakta zorlanıyor, beslenen hayvan sayısı her geçen gün azalıyor. Geçen yıllarda bin hayvan beslediği ahırında hayvan sayısını dörtte bire düşüren besici Halil Hasgül, arpa desteği istedi.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman ile besici Halil Hasgül’ün ahırında kurbanlık satışlarını, fiyatlarını ve maliyetleri konuştuk.
FİYATLAR AÇIKLANDI
Hayvancılığın, besiciliğin çok emek istediğini ve bu işi yapan insanların evine haftada bir gidebildiğini belirten Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, kurban fiyatlarını Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile ortak karar alarak açıkladıklarını bildirdi.
Türkman’ın verdiği bilgiye göre fiyatlar şöyle: Dana kilogram fiyatı 65 lira, düve kilogram fiyatı 60 lira, erkek toklu kilogram fiyatı 70 lira, Akkaraman, Morkaraman kilogram fiyatı 67 lira, erkek Cebiş 65 lira, dişi Kızılkoyun kilogram fiyatı 50 lira.
Türkman, kurban kesen insan sayısının her sene düştüğünü belirterek şöyle konuştu: “Gaziantep’te 2019 yılı Kurban Bayramı’nda 80 bin civarında küçükbaş erkek besilik hayvan 13 bin civarında da büyükbaş hayvan kesilmiş. Geçen yıl 80 bin küçükbaş hayvan 69 bine düşmüş, büyükbaş da 13 binden 12 bin 300’e düşmüş. Tüketicinin de alım gücü her geçen gün düştüğü için sayılar bu sene de düşecek. Dolayısıyla kurban kesim ibadetini herkes yerine getiremeyecek.”
BU SİSTEM YÜRÜMEZ
Açıkladıkları kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde yüz civarında arttığını, yem fiyatlarının da yüzde 55 civarında arttığını bildiren Osman Türkman, “Üreticilerimiz yem fiyatlarından aşırı muzdarip. Şu an bu işletme yaklaşık bin civarında erkek besili toklu üretmesi gerekirken şu anda dörtte birini üretiyor. Çünkü zarar ettiği için hayvan sayılarını azaltıyorlar. Bu işletmenin maliyet hesabını yaptık. Şu an burada 260 tane besilik erkek toklu var. Günlük gider 6 bin 470 lira, aylık gider 194 bin lira ediyor. Bir hayvan besiden sonra ortalama 11-12 kilo alır. Buradan bir aylık kazanacağımız değer 177 bin 840 lira. Gelirden gideri çıkardığımızda 16 bin lira aylık zarardayız. Üretici şubat ayında 500 bin lira parayı buraya bağlamış, o zaman dolar 13 lira, bugün 17,30 lira ve 16 bin lira aylık zararı var. Halil Hasgül üretim yapmayıp parasını dövize yatırsaydı çoluk çocuğunun yanında otururdu ve bu teri dökmeden para kazanırdı. Şu anda üretim yaparak zarar ediyor. Böyle bir sistem yürümez böyle bir sistem yürütülemez.” diye konuştu.
Üretici ile market fiyat farkına da değinen Türkman, şunları kaydetti: “Bugün Gaziantep’te kasaplık kesim fiyatı ortalama 58 lira civarında, karkas kesim fiyatı 100 lira civarında ama kasaba gittiğimizde 140-150 liradan başlıyor, 250 liraya kadar çıkıyor. Bu işten üretici de tüketici de memnun değil.”
TMO’DAN ARPA DESTEĞİ TALEBİ
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, üreticinin taleplerini de şöyle açıkladı: “Talebimiz şu, küçükbaş ihracatı kapanmamalı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçen yıl üreticilere arpa desteğinde bulundu, bu yıl da üreticilere uygun fiyatla arpa satışı yapmalı, bu insanların üretmeye devam etmesini sağlamalı. Tarım Kanununa göre gayrisafi milli hâsılanın yüzde 1’i civarında tarım ve hayvancılığa destek verilmesi lazım. Buna göre yaklaşık 130 milyar lira tarım ve hayvancılığa ayrılması gerekiyor. Bugün ayrılan bütçe 29 milyar lira. Bu rakam yeterli katkıyı sağlamıyor. Parasını dövize, faize yatırana değil, üretim için alın teri dökene, risk almayana değil, risk alana garanti verilmeli, unutulmamalı bugün tarım ve hayvancılığın her dakikası risktir.”
‘KALDIRIM VE KÖPRÜ ZAMANI DEĞİL’
Kaynakların üretime aktarılması gerektiğini belirten Türkman, “Bizim kaldırım yapmaktan, yol yapmaktan, kongre merkezi yapmaktan şu sıkıntılı dönemde bir an önce vaz geçmemiz lazım. Daha ziyade kaynakları üretime aktarmamız lazım. Çünkü üretim azaldıkça sofraya giden gıdanın fiyatı artar. Oysa üretici desteklenirse maliyetler aşağı düşerse, sofralara giden etin, sütün, tarımsal ürünlerin fiyatı düşmüş olacak” diye konuştu.
ÜRETİCİ HALİL HASGÜL: AHIRIM DA AMBARIM DA BOŞ
Yem maliyetinden dolayı zarar ettiğini ve hayvan sayısını düşürdüğünü anlatan üretici Halil Hasgül, şöyle konuştu: “Bir hayvanın şu anda fiyatının üstünde masrafı var. Hayvancılığı sürdürebilecek durumda değiliz. Geçen yıl bu ahır komple doluydu, ambarım yemle doluydu, bu sene ikisi de boş. Bu şartlarda besiciliği yapma imkânımız yok, bu işi bırakmayı düşünüyoruz. Şu anda arpa 7 lira civarında bu arpa 4, 4,5 liraya düşerse besicilik yapabiliriz.”