Gaziantep Üniversitesinde adrese teslim ilan iddiası: Kendi kadrolarını alana kadar mülakata devam

Akademide kadrolaşmayla ilgili Gaziantep’te ‘pes’ dedirten bir olay yaşandı. Üniversitenin Göç Enstitüsünün araştırma görevlisi mülakatında başarılı olan ilk iki isim, tüm sorulara doğru yanıt vermesine rağmen başarısız sayıldı.

Gaziantep Üniversitesi Göç Enstitüsüne alınan araştırma görevlilerinin önceden belirlendiği, mülakatta başarılı olan öğrencilerin hukuksuzca elendiği ileri sürüldü. İddiaya göre üniversite yönetimi, önceden belirlediği dört ismi alamayacağını anlayınca mülakata giren herkesi başarısız saydı. 3 gün sonra açılan yeni mülakat ilanına, adrese teslim özel şartlar konuldu. Yeni mülakata sadece üniversitenin istediği isimler girebildi.

İlk sınavda başarılı olmasına rağmen haksızca elendiklerini belirten birinci ve ikinci sıradaki adaylar, konuyu mahkemeye taşıdı.

‘AKADEMİSYENİN KIZINA TORPİL’

Gaziantep Üniversitesi, 24 Kasım 2023’te göç araştırmaları alanında 4 araştırma görevlisi almak için ilan yayınladı. Üniversitenin göç araştırmaları alanında çalışma yapan bir doktora öğrencisi, ilana başvurdu ve 20 Aralık 2023’teki mülakata girdi.

Öğrenci, 26 Aralık 2023’te düzenlenen mülakatta en yüksek puanı alarak mülakatın birincisi oldu. Araştırma görevlisi kadrosuna alınmayı bekleyen aday öğrenci, mülakata giren adayların tamamının başarısız ilan edildiğini öğrendi.

29 Aralık 2023’te açılan yeni kadro ilanına özel şartlar eklendi. İkinci ilana yalnızca 5 kişi başvurabildi. Aydınlık’ın ulaştığı üniversite kaynakları, “Başvuru yapan 5 kişiden ikisi yüksek lisans öğrencisi, diğer üçü de doktora öğrencisi. Aslında üniversite yönetiminin belirlediği dört kişi de başvurdu. Ancak konu Gaziantep yerel basınında gündeme tepkiler büyüdü. O yüzden istedikleri herkesi alamadılar. Sadece ikisi önceden belirlenen isimlerdi. Alınanlardan biri de üniversitenin ilahiyatçı akademisyen M.D.’nin kızı C.Ş.D.” dedi.

Kaynak ayrıca şunları ileri sürdü:

“İlk mülakattan önce yerel basında hukuksuzluk iddiaları çıkınca önlem alındı. Bütün adayların mülakatı videolu kayda alındı. Ancak yine de üniversite yönetiminin istediği olmadı. Çünkü alınmak istenen kişiler, ilk mülakatta başarısız oldular. O yüzden ilki iptal edildi. Üniversite göz göre göre hukuksuzluk yaparak mülakatta herkesi başarısız saydı.”

İlk mülakata giren tüm adaylar başarısız sayıldı.

YARGIYA TAŞINDI

25 Ocak 2024’te yapılan yeni mülakatta üniversitenin almak istediği ileri sürülen dört isimden ikisinin alındığı belirtildi. Sonuçlar 31 Ocak 2024’te açıklandı. İlk mülakatın birinci ve ikincisi de kadro alım sürecinde yaşananları yargıya taşıdı.

Birinci M.A. ve ikinci S.C., mülakatların hukuksuz şekilde yapıldığı gerekçesiyle iptal edilmesini talep etti. Gaziantep 3. İdare Mahkemesinde görülen davada hakim, mülakatların görüntü kayıtlarını istedi.

Üniversite yönetiminin kayıtları göndermemesi üzerine mahkeme, kayıtların cebren gönderilmesini istedi. Mahkemenin talebinde, 15 gün içinde talep edilmesini istendi, aksi takdirde üniversite aleyhinde karar verileceği bildirildi. Bunun üniversite yönetimi görüntüleri mahkemeye teslim etti.

Görüntülerin bilirkişiye gönderileceği öğrenilirken mahkemenin, bilirkişinin değerlendirmesinin ardından karar vereceği belirtildi.

İDDİA SOSYAL MEDYADA YAYILDI

Gaziantep yerel haberlerini paylaşan “Gaziantep Gündem” isimli sosyal medya hesabı, 19 Aralık 2023’teki paylaşımında şu iddiayı gündeme getirmişti:

“GAÜN Göç Enstitüsü’ne toplamda 4 araştırma görevlisi alınacak. 2’si doktora şartlı diğer 2’si de yüksek lisans şartlı. Doktora şartlı ilana başvuran 44 kişi içinden ve yüksek lisans şartlı ilana başvuran 31 kişi içinden yarınki sınava girmeye hak kazananlar aşağıdaki gibi… Bakalım, bir milletvekilinin alınmasını istediği kişi ve bir de babası öğretim üyesi olan kişi mi alınacak?”

Antep Gündemi isimli Twitter hesabı, konuyu Aralık 2023'te gündeme getirmişti.

‘REKTÖR YARDIMCISININ DANIŞMAN ÖĞRENCİSİ’

İddiada bahsedilen akademisyenin kızının C.Ş.D. olduğu, üniversitenin rektör yardımcısı M.S.’nin de C.Ş.D.’nin tez danışmanı öğrencisi olduğu ileri sürüldü. C.Ş.D.’nin mülakatların ardından araştırma görevlisi kadrosuna alındığı öğrenildi. Öte yandan C.Ş.D.’nin babası M.D.’nin, rektör yardımcısı M.S. ile yakın arkadaş olduğu da iddia edildi.

28 AYDIR PROFESÖRLÜĞÜ BEKLİYOR

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Fakültesi için açılan kadro ilanlarının adrese teslim olduğu ileri sürüldü.

Üniversite önceki gün toplamda 62 yeni kadro için ilan açtı. Ancak kadro ilanlarına tepki geldi. Üniversitesi İktisadi ve İdari Fakültesi’nde profesörlük kadrosu için ilan açılmamasına akademisyenler sosyal medyadan tepki gösterdi.

Fakültenin öğretim üyelerinden Doç. Dr. Erkan Alsu, “Gaziantep Üniversitesi’nde dün gece 62 kişinin ilanı çıktı. İnsanların özlük hakkının verilmesine sözüm yok. Herkesin hakkı sonuçta. Lakin üç ay önce doçentliğini alanların kadrosunun çıkıp 50 aydır kadro bekleyen birisinin kadrosunun çıkılmaması görevin kötüye kullanılmasıdır.” dedi.

Aynı fakültenin bir diğer öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, “Ben de 28 aydır profesör kadrosu bekliyorum. Tabiî ki hukuk çerçevesinde hesabı sorulacak. Şimdilik YÖK zırhı kuşanmış.” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin eski rektör Prof. Dr. Ali Gür de üniversite yönetimini şu sözlerle eleştirdi:

“Ali Fuat ve Erkan Hocalarım sizin gibi vatansever akademisyenlere yıllardır kadro vermeyip mobbing uygulayan yönetim FETÖ’den işlem görmüşler için özel kadrolar tahsis etmekte ve onları üniversiteye doldurmaktadır. FETÖ’den işlem görenler üniversitede böylesine rahat hareket edebiliyorlarsa devletin yetkili kurumları, üniversite üst yönetiminin ilişkilerini elbette gözden geçirecektir. Asıl üzücü olan üniversitemizin kaybettiği yıllarını sessizce seyredenlerdir.”

‘HERKESE KADROSUNU VERDİM’ DEMİŞTİ

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydın, katıldığı bir televizyon yayınında ‘Rektörlüğüm döneminde herkesin kadrosunu verdim. Kadrosunu vermediğim kimse yok’ ifadelerini kullanmıştı. Ancak 2020’de göreve gelen Özaydın’ın döneminde çok sayıda akademisyen, rektörün kendisine uzun süre kadro vermemesine tepki göstermişti. Özaydın, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Gaziantep Üniversitesinden atılan FETÖ bağlantılı akademisyenleri yeniden kadroya almaya çalıştığı da ileri sürülmüştü. Öte yandan Özaydın dönemiyle ilgili çok sayıda yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları da mevcut.

Sonraki Haber