Gaziantepliler: Asgari ücret 4 bin 500 olsun

Türkiye'de kayıtlı işçilerin neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyor. Ev kirası, fatura, mutfak, giyim, yakıt, okul masrafı için 2 bin 850 lira yetmiyor. Aydınlık, Gazianteplilerin nabzını tuttu. Vatandaşlar maliyetleri toplayınca 4 bin 500 liradan aşağısının kurtarmayacağı görüşünde.

Türkiye'de kayıtlı işçilerin neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyor. Ev kirası, fatura, mutfak, giyim, yakıt, okul masrafı için 2 bin 850 lira yetmiyor. Vatandaş zamlarla boğuşurken borçlanıyor, geçinmeye çalışıyor. Gaziantep'te vatandaşlar geçinebilmek için 2022 asgari ücretinin 4 bin 500 lira olması gerektiğini söylüyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayının ilk haftası ilk toplantısını yapacak. Yeni ücret için komisyonun işçi, işveren ve hükümet temsilcileri çalışmalarına çoktan başladı. İşçileri temsilen masada olacak Türk-İş, diğer iki konfederasyon Hak-İş ve DİSK'le toplantı yaptı. İşveren kesiminin de teşvik talepleri var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaptığı çalışmayı geçen hafta Ak Parti MKYK'sına sundu, dün de Bakanlar Kurulu'nda Bakan Vedat Bilgin konuya ilişkin bir sunum daha yaptı. Hükümet cephesinden “İşçiyi enflasyona ezdirmeyecek bir ücret” açıklamaları gelirken 3 bin 500 lira rakamı da sıkça telaffuz ediliyor.

2022 asgari ücreti, 4 hafta boyunca yapılacak 4 toplantı sonucunda aralık ayının son haftası belli olacak. Faturalardan gıdaya fiyatlarda yaşanan artışlar vatandaşın belini bükmeye devam ederken mevcut asgari ücret çoktan açlık sınırının altında kaldı. Türk-İş'in araştırmasına göre ekimde 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması (açlık sınırı) 3 bin 93 TL'ye, yoksulluk sınırı da ilk kez 10 bin liranın üstüne çıkarak 10 bin 76 TL'ye yükseldi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 3 bin 772 lira oldu. Türk-İş düşük ücret politikasının çıkmaz sokak olduğuna dikkat çekerken Aydınlık, Gaziantep'te vatandaşın nabzını tuttu. Şehrin en kalabalık çarşısı olan Gazi Caddesinde asgari ücret için en çok telaffuz edilen rakam 4 bin 500 lira oldu. Kiraların çok arttığından şikâyet edilirken 7'den 70'e herkeste zamlara tepki vardı. Konu asgari ücret olunca konuşmak isteyenler çevremizde toplanarak kalabalık oluşturdu. Vatandaşlar zaman zaman kendi aralarında da tartıştı, ilginç diyaloglar yaşandı.

KURYELİK, HAMALLIK, EK İŞ VAR AMA ET YOK

Koronavirüs salgınının kendilerini olumsuz etkilediğini anlatan İlhami Yiğit, “Okulların açılmasından sonra fiyatların üçe katlanması bizi eksiye düşürdü. Kömürü geçen yıl bin 250 liraya aldım, bu yıl 2 bin 700 liraya. Bu böyle olmaz.” dedi. Geçinebilmek için ek işler yaptığını anlatan Yalçın Daşçı, “Kuryelik yapıyorum, asgari ücretle çalışıyorum. Bin lira kira ödüyorum, 4 çocuğum var, üçü öğrenci. Et yemiyoruz. Normalde kebapçıyım, maaş yetmediği için geceleri kebapçılara yardıma gidiyorum, hafta sonları hamallık yapıyorum. Asgari ücret 4 bin 5 yüz lira olsun, biraz rahatlatır. Durumumuz iyi değil sıkıntı büyük…” diye konuştu.

'ÇARŞIYA GELDİK, ELLERİMİZ BOŞ'

Hatice Karan, “Ev hanımıyım, eşim emekli, geçinmeye çalışıyoruz. Bir şeker 40 lira oldu, kira arttı; en düşük kira 2 bin lira oldu. Her şey arttı, inan ki yetişemiyoruz. Asgari ücret 3 bin 500-4 bin lira arası olursa, yetmese bile, idare eder.” dedi. Ev hanımı Beşire Karapolat'ın da eşi emekli “Geçinemiyoruz. Asgari ücret 5 bin lira olsun.” talebinde bulundu. Elmas Sevindi, geçim derdini şöyle anlattı: “Eşim işçi, ben ev hanımıyım. Kira ödemediğimiz halde geçinemiyoruz. 3 çocuk okutuyorum, çok zorlanıyoruz. Çarşıya geldik, ellerimiz boş, asgari ücretin 7 bin lira olması lazım. Çocuklarımı dershaneye gönderemiyorum, en azından çocuklarımı okuturum ki güzel yerlere gelsinler.”

Emekli Mehmet Bektaş, sabredip kanaat edilirse geçinebilineceği savundu ancak “Asgari ücret 4 bin-4 bin 500 olmalı…” diye konuştu. Fatma Hanım ise “Evim kira, geçim derdi gerçekten zor. Zaten zam zam üstüne... Ne eve güç yetiyor ne başka şeye, perişan haldeyiz. Kiralar düşürülse iyi olur.” dedi. “Asgari ücret en az 6 bin lira olmalı.” diye ekledi. 17 yaşındaki Atiye de “Üniversiteye hazırlanıyorum, hayallerim var. Babam asgari ücretle çalışıyor, bin 500 liraya kirada oturuyoruz. Hayat çok pahalı hiçbir şey alamıyorum.” diye konuştu.

'KÖYDEN BİR ŞEY GELMESE GEÇİNEMEYİZ'

Hırka alacağım 50 lira, hırkaya niye bu kadar para veriyorum?” diye sordu. Musa Erdem de öğrenci: “Üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Babam fabrika işçisi ama maaş yetmiyor. Köyden bir şeyler gelmese biz geçinemeyiz. Asgari ücret ne kadar yükselirse yükselsin faydası yok, kaşıkla verip çömçeyle (ağaç kepçe) geri alıyorlar.”

'BİR EVDE İKİ KİŞİ ÇALIŞIRSA ANCAK...'

Terlik imalatçısı Erdem Tombalak ise şunları söyledi: “Biz asgari ücretin üstünde maaş ödüyoruz, en düşük verdiğimiz maaş 3 bin 500 ile 4 bin lira civarında… Gaziantep’te genelde böyle… Bazı firmalar da enflasyon zammı yaptı. Şu anda asgari ücret 3 bin 500-4 bin lira civarında olursa, bir evde iki kişi çalıştığı zaman, evini rahat rahat geçindirir.”

'VERGİ DİLİMİ DÜZENLENMELİ KDV YÜZDE1'E DÜŞÜRÜLMELİ'

Asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi ve Koop-İş Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca’ya da sorduk. Sarıca, 2021 yılında yapılan zamlar nedeniyle asgari ücrette yaşanan kayıplara dikkat çekti: “2021 yılı ocak ayından aralık ayına kadar asgari ücretin dışında her şeyin fiyatı arttı. Bu nedenle asgari ücret gülünç kaldı, alım gücünü kaybetti. Önce bu kaybı gidermek, ondan sonra yeni asgari ücreti belirlemek gerekiyor.”

Asgari ücretin 4 bin 500 lira olması gerektiğini söyleyen Sarıca, bu talebi şöyle açıkladı: “Gaziantep’te 4 kişilik bir ailenin yaşayabileceği konutun en düşük kirası bin lira… Zorunlu giderler olarak beslenme, giyim, sağlık, elektrik, su tüketimini de eklediğimizde en az yaklaşık 4 bin 500 lira çıkıyor.”

Asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğine de dikkat çeken Türk-İş İl Temsilcisi, şunları söyledi: “Tüm maaşlarda asgari ücret kadar rakamın vergi dışı tutulması ve fazlasının vergilendirilmesi gerekir. Vergi dilimlerinde milli gelire göre düzenleme yapılmalı. Tüm zorunlu tüketim ve temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi veya sıfırlanmasını istiyoruz. Tüketilen doğal gaz, enerji, su ve internetten alınan vergilerin de asgari ücretli için sıfırlanması asgari ücretliye nefes aldıracaktır.”

Sonraki Haber