Gaziantep'te ilk konutların yapımı başladı

BÜYÜK yıkım yaşayan Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde, yeni konutların yapımına başlandı. TOKİ, Yeni Bademli mahallesinde 26 blok bina, İslahiye’ye bağlı Değirmencik mahallesinde de 17 blokluk konut inşa edecek. Tünel kalıp ile güvenlik sağlanacak.

Bilim insanlarının “bin yılın felaketi” olarak nitelediği Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, hayatı yeniden inşa etme faaliyetleri başladı. Depremde en büyük yıkımları yaşayan Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde de çalışmalar hızlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 9 ay ila 1 yıl arasında depremzedelere teslim edileceğini ilan ettiği konutlar için kazma vuruldu. Bu kapsamda Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Nurdağı ilçesine bağlı Yeni Bademli Mahallesinde toplam 456 konutluk 26 blok bina, İslahiye’ye bağlı Değirmencik Mahallesinde ise 17 blokluk konut inşa edecek.

Hafriyat çalışmalarını yürüten firmanın sahibi Emin Terlemez, inşaat çalışmalarıyla ilgili son durumu Aydınlık’a anlattı. Terlemez, zemin etüt raporlarının tamamlandığını, temel atma için kazı çalışmalarına başladıklarını bildirdi. En fazla 4 katlı binalar yapılacağını aktaran Terlemez, “Bu binalar tünel kalıp yöntemiyle yapılacak. Tünel kalıp yöntemi, binanın yükünü sadece kolonlara değil aynı zamanda duvarlara da veren, binayı daha da güçlendiren yöntemdir. Duvarların kendisi de güçlü beton haline gelir. TOKİ konutlarının depremde ayakta kalmasının sebebi budur.” şeklinde konuştu.

Kaan Arslan

‘DEPREMZEDELER YERLEŞTİRİLİYOR’

Deprem yönetmeliğine uygun hareket ettiklerini belirten Terlemez, şöyle devam etti:

“4 yıldır TOKİ’yle birlikte çalışıyoruz. Bu bölgede, Gaziantep, Nurdağı, İslahiye’de TOKİ’nin yaptığı konutlara hiçbir şey olmadı. Hatta İslahiye’de 2022’de inşası biten konutlara depremzedeler yerleştirilmeye de başlandı. Devletin yaptığı konutlar sağlam oluyor çünkü devlet, sağlamlığa öncelik veriyor. Devlet bir işi yaptığı zaman güvenilir oluyor.”

13 KİŞİYİ SAĞ KURTARDI

6 Şubat’ta meydana gelen depremlere Gaziantep’teki evinde yakalanan Terlemez, afetin ardından arama kurtarma çalışmalarına katıldığı, şirketine ait iş makinelerini de AFAD’ın yönlendirdiği bölgelere gönderdiğini söyledi. Terlemez, afetin ilk günlerinde yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Biz Gaziantep merkezde TOKİ binasında yaşıyoruz. Binamızda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Deprem olunca biraz bekledik, sonra dışarı çıktık. AFAD’ı aradım, kamyonlarımızın, kepçelerimizin olduğunu, yardım gönderebileceğimizi söyledik. Onlar da çok acil bir şekilde Kahramanmaraş, İslahiye ve Nurdağı’na yönlendirmemizi söylediler. Depremden yaklaşık sekiz saat yetiştik.

“Sonra ben de AFAD’la birlikte arama kurtarma çalışmalarına katıldım. Sabah 08.00’den gece 00.00’a kadar çalışıyorduk. 9 vatandaşı Kahramanmaraş'ta, 4 vatandaşı da İslahiye’de olmak üzere toplam 13 vatandaşı sağ çıkardık. Toplam 23 bina enkazında çalıştım.”

TÜNEL KALIP SİSTEMİ NEDİR?

Emin Terlemez, TOKİ binalarını depreme karşı güçlü kılan tünel kalıp sistemini de anlatarak şu bilgileri paylaştı:

“Tünel kalıpla bütün dış duvarlar demirle güçlendiriliyor. Yani tuğla duvar olmuyor. Böylelikle yükü kolonlardan alıyor, bütün duvarlara paylaştırıyor. Tünel bina boyunda oluyor. Bir oda boyunda tünel kalıbı var. Alt katı döküyor, onun üzerine demir bağlıyor. Demirin üzerine çelik halı bindiriyor. Tünel kalıbının içine de hasır demir dediğimiz demiri indiriyor. Bununla beraber binaya bağlıyor. Onun üzerine tekrar tabla betonunu bağlıyor. Ondan sonra katı, tünel kalıbıyla birlikte çıkıyor. Duvar da taşıyıcı oluyor. Yani kolon, yükü yüzde 100 taşıyorsa yüzde 80 de duvar taşıyor yükü. Yükü kolonun üzerinden almış oluyor. Örümcek ağı gibi bütün duvarlar birbirine bağlanmış oluyor.”

Sonraki Haber