Gazipaşa'ya dev oteller planlanıyor: ‘Kıyılarda otel villa istemiyoruz’

Gazipaşa’da bulunan Fidanlık arazisinin turizm projelerine tahsis edilmesine karşı vatandaşlar bir araya geldi. ‘Gazipaşa Hepimizin Platformu’ tarafından düzenlenen eylemde, kıyıların, tarım alanlarının, kamusal alanların korunması çağrısı yapıldı

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Koru Sahili’nde Hazine’ye ait 301 dönümlük Fidanlık arazisinin oteller yapımı için tahsis edilmesine karşı “Gazipaşa Hepimizin Platformu” üyeleri, eylem yaptı. Doğa ve tarımın yok edilmek istendiğini belirten Gazipaşalılar, alanın kamu yararı için kullanılması çağrısı yaptılar.

Açıklamayı yapan Yüksek Mimar Esin Bilgiç, Fidanlık arazisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 49 yıllığına AHES Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) tahsis edilerek devasa oteller ve villa gruplarına dönüştürülmek istendiğini belirtti.

Bu tahsisin, doğal, tarihi ve biyolojik çeşitlilik açısından eşsiz olan bu bölgeyi telafisi mümkün olmayan zararlara uğratacağını ifade eden Bilgiç, arazinin halkın ortak kullanımına sunulmasını ve kamu yararına uygun şekilde değerlendirilmesini istedi.

Yüksek Mimar Esin Bilgiç, şöyle konuştu:

“Fidanlık, Hazine arazisidir. Yani kamunun, halkın arazisi, hepimizin arazisidir. Burada yetiştirilen fidanlar bir zamanlar halkla, bahçelerle buluşmuş. Fidanlık gibi kamusal arazilerin, hem de 49 yıllığına, adeta elden çıkarılırcasına özel şirketlere verilmemesi, tam aksine halkın kullanımına açık ve içinde yer aldığı doğaya uygun olarak değerlendirilmesi gerekir.”

FİDANLIK’IN ÖZEL KONUMU

Bilgiç, Fidanlık’ın konumuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“301 dönüm olan bu arazi, koru kıyısında, denize sıfır bir arazidir. Önündeki kıyının toplam ölçüsü 2 km civarı. Bu kıyının bir ucu, oluşumu binlerce yıla dayanan, ilçemize gelen konuklarımızın öncelikli görmek istediği yerlerden birisi, doğal havuzlar bölgesi. Bir ucu da 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı olan, yüzlerce yıl öncesinin Selinus Antik Kenti ve Kalesi’nin olduğu yer. Tüm kıyı Nitelikli Doğal Koruma Alanı. Arkada bulunan ova da en güzel tarımın yapıldığı bir alan. Yani hem kıyı bölgesi, hem arkasındaki geniş ova, tümüyle korunan alanlardır.”

Gazipaşa’nın, betonlaşmadan nasibini almamış Antalya’nın yegâne ilçesi olduğunu belirten Bilgiç, “Gazipaşa kıyıları İribaş Deniz Kaplumbağası, Yumuşak Sırtlı Nil Kaplumbağası, Akdeniz Foku, Tepeli Karabatak ve Büyük Gümüş Martı başta olmak üzere birçok deniz ve kıyı kuşları, su samurlarının, kum zambağı, kadim çançiçeği ve kum deligözü gibi bitkilerin birinci derecede yaşam alanlarıdır.” dedi.

‘BAKANLIK ÇELİŞİYOR’

Esin Bilgiç, Fidanlık arazisinin tahsis süreciyle ilgili de şunları söyledi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı bir süre önce Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle, başta kıyı bölgeleri olmak üzere onlarca parsel Hazine ve orman arazisini turizm yatırımlarına tahsis etmek üzere ilana çıkmıştı. Gazipaşa’daki Hazine’ye ait Fidanlık arazisi de bu parseller arasındaydı ve 49 yıllığına 4 veya 5 yıldızlı otellere tahsis edilmeye çalışılıyordu.

"Bu ilanda Bakanlık, kamuya ait Fidanlık’ta 3 özel parsel oluşturuyor, ilçe merkezine kuş uçuşu mesafelerini koyarak, sadece kıyı ve deniz odaklı, büyük oteller yapılmak üzere Hazine arazisini tahsise çıkıyordu. Halka ait olması gereken günübirlik alanların da nasıl otellerin ön bahçeleri olarak kullanılabileceğinin, günübirlik alanların otel emsal alanına dahil olduğunun bilgilerini de paylaşmayı ihmal etmiyordu.

"Oysa Kültür ve Turizm Bakanlığı, bizzat kendi yayımlarında, Ege ve Akdeniz kıyılarında sadece deniz odaklı otellerde aşırı yığılma olduğu bilgisini ortaya koyuyor, kırsal turizm, köy turizmi, eko turizm gibi çeşitli yaklaşımları öngörüyor, parsel bazlı planlama sona erdirilmeli, bütüncül bir bakış açısı olmalı, yerleşim yerlerinin tarihi, kültürü ön plana çıkarılmalı, diyordu.

“Bakanlığın bizzat kendisinin ortaya koyduğu bu yaklaşım, bizim de Gazipaşa için gerçekleşmesini istediğimiz yaklaşımdır. Ancak, Bakanlığın Fidanlık arazisinde yapılmasına olanak tanıdığı turizm anlayışı, kendi açıklamaları ile büyük bir çelişki içindedir. Kültür ve Turizm Bakanlığına, Gazipaşa’nın tüm kıyılarını yok edecek bu büyük çelişkisini bir kez daha buradan hatırlatıyoruz.”

‘VERİMLİ TOPRAKLAR YOK OLACAK’

Planlamadaki yanlışları da anlatan Esin Bilgiç, projenin uygulanması durumunda bölgede tarımın da biteceği uyarısı yaptı. Bilgiç, şöyle devam etti:

“Bu bölgelerimizde çok verimli topraklarımız, üretime devam etmek isteyen insanlarımız vardır. Başta, bir dünya markası olan Gazipaşa muzu olmak üzere, her türlü sebze, meyve ve hububat yetiştirilmektedir. Kıyılarda dev kütleli bu otellerin yapılması ile bölgede turizm ağırlıklı nüfus artışı olacak, verimli tarım topraklarımız ikinci konut, lojman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılaşmaya açılmak istenecek ve hızla yok olma sürecine girecektir.

‘KİTLE TURİZMİ İSTEMİYORUZ’

“Bizler turizme ve turizm yatırımcısına karşı değiliz. Ama turizm bir ilçeye, topraklarını, tarım alanlarını, halkın önceliği olan kıyılardan yararlanma hakkını, diğer canlıları ve yaşam alanlarını yok ederek gelemez, gelmemeli. Bizler, halkımıza da faydası olmayacak, her şey dahil sistemle çalışacak, sadece kıyılarımızı vahşice gasp edecek, aşırı betonlaşmaya yol açacak, sadece deniz odaklı büyük kitle turizmi istemiyoruz.”

Sonraki Haber