GCHQ başına MI5'den matematikçi Keast Butler geldi

İngiltere'nin en önemli istihbarat örgütleri arasında olan ve iletişim istihbaratı, siber güvenlik ve elektronik istihbarat konularında uzmanlaşmış olan GCHQ'nun başına MI5'den (İç istihbarat servisi; ing: Military Intelligence Section 5) Keast Butler geldi.

Butler bu göreve gelen ilk kadın ve Oxford Üniversitesi Matematik Bölümü mezunu. Butler'in atamasını Dışişleri Bakanı James Cleverly açıkladı. Butler yeni görevine mayısta başlayacak ve Jeremy Fleming'in yerine geçecek. GCHQ'nun yaptığı temel iş, iletişim hatlarından istihbarat elde ederek siber saldırıları, terörist saldırıları ve casusluk aktivitelerini engellemek ve bu bilgileri ülke ve müttefiklerin menfaatine kullanmak.

Bu atama hakkında benim dikkatimi çeken konu bir temel bilimcinin bu önemli istihbarat örgütünün başına getirilmesi oldu. Yani muhtemelen Butler bu iletişim istihbaratı işinin sadece idari bir yöneticisi değil aynı zamanda bu işin en ince teknik ayrıntısına kadar hakim bir isim. Muhtemelen kritik bir pozisyona, ehil bir atama yapılmış. Düşünsenize, denizin altından geçen bir veri kablosu var, siz bir cihaz tasarlıyorsunuz, bu kablonun üzerine koyuyorsunuz ve cihaz kablodan akan saniyede binlerce gigabayt veriyi kopyalayıp, işleyip, kıymetlendiriyor ve içindeki ulusal menfaatler için önemli bilgileri ayıklıyor. Bu işin uydu iletişimi kanalı var, GSM iletişim kanalı var, Huaweii olmayan routerlar üzerinden yapılanı var vs... Bu iş herkesin yapabileceği bir iş olmasa gerek! Darısı bizim ODTÜ'lü fizikçilerin, matematikçilerin başına...

Sonraki Haber