Gece uyuyamıyorsanız nedeni bunlar olabilir! İşte uyku kaçıran şeyler

Kaliteli bir uyku, güne sağlıklı ve mutlu başlamanın en önemli etkenleri arasında yer alıyor. Peki keyifli bir uyku için hangi alışkanlıklardan vazgeçmeli? Siz de uykuya dalmakta zorlanıyorsanız işte uyku kaçıran şeyler…

Uyku sorunları beraberinde çeşitli bedensel ve zihinsel problemlere de yol açabilmektedir. İyi dinlenmiş bir bedenin gün içerisindeki performansı yükselecektir. Bununla birlikte zihinsel fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yenilenmesi için derin ve kusursuz bir uykunun önemi büyüktür. Günümüzün en yaygın şikayetlerinden olan uyuyamama sorununun arkasında birçok etken yatabilir. Ancak çözüm olarak direkt ilaç tedavisine başlamadan önce günlük alışkanlıklarınızı gözden geçirmekte fayda var. Örneğin kahve, çay, enerji içeceği gibi ürünler uykuyu kaçırıcı özelliğe sahip maddeler barındırır. Uykunun en önemli düşmanlarından olan kafein, beyinde uyku halini başlatmayı sağlayan sinirleri tıkayarak uykunuzun kaçmasına neden olur. Benzer şekilde gazlı içecekler ve enerji içecekleri de vücuda sağladığı yapay enerjiyle uykunuzun kaçmasına sebep olur.

ZİNDE BİR VÜCUT İÇİN UYKU KAÇIRAN YİYECEK VE İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Gün içerisinde tükettiğimiz her gıda uykumuzun niteliğini değiştirebilir. Bu nedenle uyku sorunuyla karşı karşıyaysanız öncelikli olarak bir günde neler yiyip içtiğinize dikkat etmelisiniz. Uzmanlar özellikle akşam 19:00’dan sonra yeme-içmenin tamamen bırakılmasını öneriyor. Son öğünü bu saatten önce yemek ve sonrasında yağlı, asitli ve şekerli gıdalardan uzak durmak uyku kalitesi üzerinde olumlu bir etki yaratıyor.

Beyindeki uyku tetikleyici sinirlerin çalışmasını engelleyerek size sahte bir dinçlik hissi yaratan kafeinden uzak durmak ilk yapılması gereken şeylerden biri. Bununla birlikte yemekten sonra çay, meyve, kuruyemiş gibi vücudunuza enerji verecek gıdalardan uzak durmakta fayda var. Akşam yemeğinden sonra bedeninizi rahatlatmak ve uykuya hazırlamak için sizi harekete geçirecek her türlü aktivitenin de önüne geçilmesi gerekiyor.

 KALİTELİ BİR UYKU İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

Güne sağlıklı ve keyifli bir şekilde başlamak için gece uykusunun deliksiz ve rahat bir şekilde tamamlanmış olması gerekir. Bedensel ve zihinsel fonksiyonların işlevsel bir biçimde sürdürülmesi için kaliteli bir uykuya ihtiyaç duyulur. Bunun için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Uykuya mutlaka yatak odasında başlanmalıdır. Televizyon karşısında uyumak, uyku kalitenizi düşürdüğü gibi zihninizin dinlenmesini de engelleyecektir.
  • Uyku için en ideal oda sıcaklığı 21-22 derecedir. Uyuyacağınız odayı bu sıcaklık değerlerine uygun hale getirmelisiniz.
  • Televizyon, cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi elektronik eşyaların uykuya başlama anından en az 1 saat önce kullanımı durdurulmalıdır.
  • Yatak odasının karanlık ve sessiz olması önemlidir. Özellikle yatak odalarında kullanılan gece lambaları uyku kalitesini olumsuz etkileyen en önemli unsurlar arasındadır.
  • Yatağa gitmeden önce tuvalet ihtiyacı ve diş fırçalama gibi rutinler tamamlanmalıdır.
  • Uyku düzeninin kesintisiz olarak sürdürülmesi için her gün aynı saatlerde uyumalı ve uyanılmalıdır.
  • Yatağa yattıktan sonra uzun süre uykuya dalınamadığı durumlarda yataktan kalkıp başka bir odaya gidilmeli ve uykunun yeniden gelmesi beklenmelidir.

UYKU PROBLEMLERİNİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Eğer geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsanız bunun birçok farklı nedeni olabilir. Gün içerisinde tükettiğiniz gıdalar, günlük alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınız uyku kaliteniz üzerinde direkt olarak etkilidir. Kaliteli bir uyku için yapılması gereken şeylerin başında sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak yer alır. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sınırlı alkol tüketimiyle bunu sağlamak mümkündür.

Tüm bunları yapıyor ama hala uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız uyku öncesi rutinlerinizi düzenlemeniz gerekmektedir. Uykuya dalmadan önce adrenalin oranınızı yükseltecek oyunlar oynamak, televizyon izlemek, telefon görüşmesi yapmak veya bir şeyler atıştırmak yapılmaması gereken davranışlar arasındadır.

Sonraki Haber