Geçmişe ışık tutacak! İşte Kudüs'te keşfedilen o arkeolojik eser...

Arkeologlar, farklı medeniyetlerin bıraktığı izleri güneşle buluşturmaya ve geçmişe ışık tutmaya devam ediyor. Son olarak Kudüs'ten gelen arkeolojik keşif haberlerine göre bakın keşfedilen eser ne?

İsrail Eski Eserler Kurumu (IAA) tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, arkeologlar Kudüs'teki antik bir su kemerinin 328 metre uzunluğundaki önemli bir bölümünü ortaya çıkardı.

GEÇMİŞE IŞIK TUTACAK

SU KEMERİNİN KEŞFEDİLEN EN UZUN BÖLÜMÜ

Yukarı Su Kemeri olarak bilinen ve Kudüs'ün Givat Hamatos mahallesinde bir okul inşaatı öncesinde yapılan arkeolojik kazılar sırasında keşfedilen bölüm, şimdiye kadar bulunan en uzun bölüm olarak nitelendiriliyor.

İkinci Tapınak döneminde (MÖ 516 - MS 70) inşa edilen su kemeri sistemi, yaklaşık 13 mil uzaklıktaki Beytüllahim yakınlarındaki doğal kaynaklardan Kudüs'teki başkente su taşımak için kullanılmıştır. O dönemde iki ana kanal faaliyetteydi; kanallardan biri suyu bugün Eski Şehir'in Yahudi ve Ermeni mahallesinde bulunan ve "Yukarı Şehir" olarak adlandırılan yerleşim bölgesine boşaltırken, ikincisi suyu Tapınak Tepesi'ne yönlendiriyordu.

İYİ ŞANS GETİRMESİ İÇİN SİKKELER YERLEŞTİRİLMİŞ

MS 70 yılında Kudüs'ün düşmesinden sonra Romalılar sadece bu altyapıyı kullanmaya devam etmekle kalmamış, aynı zamanda su kemerinde yapısal iyileştirmeler de dahil olmak üzere yenileme çalışmaları yapmışlardır. Bu yenilemeler için kullanılan sıvalarda Roma döneminden kalma sikkeler bulunmuştur; bunlardan biri Yahudilerin İmparatorluk yönetimine karşı isyanını kutlamaktadır. Arkeologlar Ofer Sion ve Rotem Cohen'e göre bu sikkeler "iyi şans getirmesi" için tılsım olarak yerleştirilmiş olabilir.

IAA Direktörü Eli Escusido, bu keşiflerin Kudüs'ün karmaşık tarihi hakkında çok şey ortaya koyduğunu vurguladı. Bu önemli arkeolojik alanın korunması ve gelecekte halkın erişimine açılması için çalışmalar devam etmektedir.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Kaynak: i24 News

Sonraki Haber