Geleceği elinde tutan 5 meslek: Bu işlere sahip olmak için ne yapmalıyım?

Teknolojinin hızla evrim geçirdiği bu dönemde, iş dünyası da büyük dönüşüm içinde. Geleceğin meslekleri, gelişen teknolojiye, çevreye ve iş dünyasındaki değişimlere ayak uydurabilen profesyonelleri bekliyor. Ne tip bir eğitim almak, hangi aşamalardan geçmek gerek, ya maaş beklentisi? Haberimizde...

İş dünyasının yükselen yıldızları arasında yer alacak olan beş ana meslek profili, kariyer sahiplerine yeni ve heyecan verici fırsatlar sunuyor. Bu meslekler, bilgi ve teknolojiye dayalı olarak şekilleniyor ve iş dünyasının ihtiyaçlarına karşılık vermek üzere tasarlanmış durumda.

İnsanların yaşamlarını kolaylaştırmak, şirketleri rekabet avantajına taşımak ve dünya üzerinde olumlu bir etki bırakmak adına çeşitli alanlarda uzmanlık gerektiren bu meslekler, geleceğin iş dünyasını şekillendirmeye aday.

Sürdürülebilirlik, yapay zeka, iş zekası, bilgi güvenliği ve yenilenebilir enerji gibi konularda uzmanlaşan profesyoneller, küresel ölçekte önemli sorunlara çözüm üretecekleri gibi şirketlerin rekabet avantajını da artıracak.

Birçok farklı kaynaktan faydalanarak oluşturduğumuz bu meslek profilleri, gelecekteki iş dünyasının temel taşları olacak ve kariyer sahiplerini, değişen dünya düzenine uyum sağlama konusunda bir adım öne taşıyacak gibi görünüyor.

YAPAY ZEKA VE MAKİNE ÖĞRENİMİ UZMANI

GPT veya ChatGPT'yi içeren küresel İngilizce iş ilanlarının payı Kasım 2022'den bu yana 21 kat arttı. Yapılan son araştırma, yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanlarına olan talebin 2023'ten 2027'ye kadar %40 oranında artacağını ve ortalama maaşların yıllık 153.000 dolardan başlayacağını öngörüyor.

BU İŞİ NASIL MESLEK EDİNEBİLİRİM?

Yapay zeka ve makine öğrenimi alanında kariyer yapmak için öncelikle bilgisayar bilimleri veya veri bilimi alanında lisans derecesine sahip olmak gerekir. Ayrıca, matematiğin yanı sıra bilgisayar ve programlama dillerinde bilgi, deneyim ve ilerleyen niteliklere ve akıcılığa ihtiyacınız olacaktır.

İstatistik bilgisi de faydalıdır. Lisans derecenizi, makine öğrenimi kısa kursları alarak veya yapay zeka alanında uzmanlaşmış bir yüksek lisans derecesi alarak geliştirebilirsiniz.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UZMANI

Sürdürülebilirlik uzmanları, kurumlar için sürdürülebilir politikalar tasarlar ve uygulamaya koyar. Bu ödüllendirici rolde, sürdürülebilirlik girişimlerini geliştirmek ve yönetmekten sorumlu olacaksınız. Ayrıca ilgili tüm markalaşma çabaları da dahil olmak üzere bu girişimleri hayata geçirmek için birden fazla iç paydaşla birlikte çalışmanız gerekecek.

BU İŞİ NASIL MESLEK EDİNEBİLİRİM?

Başlangıç olarak, işletme veya çevre bilimi alanında lisans derecesine sahip olmak ideal olacaktır. Bu noktadan sonra giriş seviyesinde bir rolde sürdürülebilir uygulamalar tasarlayarak ve uygulayarak deneyiminizi geliştirebilirsiniz. Bu da işvereninize veya potansiyel işverenlere bu alandaki uzmanlığınızı ve tutkunuzu kanıtlayacaktır. Ayrıca, sürdürülebilirliği desteklemek ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarda iklim değişikliğiyle mücadele etmek için gönüllü olarak hizmet sunabilirsiniz, bu da özgeçmişinize değer katacaktır.

İŞ ZEKASI ANALİSTİ

BI (Business Intelligence) analistleri olarak da bilinen iş zekası analistleri, ham iş verilerini tarar ve bulgularını, bir şirketin karar vericilerinin daha fazla kar ve iş etkinliği sağlamak için bu zekadan yararlanmasını sağlayan gösterge tablolarına, tablolara ve raporlara dönüştürür. 

BU İŞİ NASIL MESLEK EDİNEBİLİRİM?

Coursera, bu işte kariyerinizi güvence altına almak için başlangıçta mutlaka bir dereceye ihtiyacınız olmadığını ve bunun kariyer beklentilerinize kesinlikle zarar vermeyeceğini belirtiyor. Veri analitiği ve iş zekası temelleri gibi kurslara katılıp sertifika almaya çalışarak başlayabilirsiniz. Lisans derecesi almayı düşünüyorsanız, analitik becerilerinize ince ayar yapmak için istatistik alanında uzmanlaşın. Kariyer yolunuz sizi veri analisti olarak giriş seviyesinden veri biliminde ilerlemeye kadar götürebilir.

BİLGİ GÜVENLİĞİ/SİBER GÜVENLİK ANALİSTİ

Bir iş zekası analistinin verileri incelemesi, modellemesi ve bulguları karar alıcılara sunmasına benzer şekilde, bilgi güvenliği analistleri de bir şirketin sistemlerini analiz eder ve teknik bilgilerini işletmelerin risklerden ve uzun vadeli zararlardan uzak durmasına yardımcı olmak için kullanır.

Sistem ağlarını korumak için yazılım yükleme, bilgilerin yedeklenmesi için kurtarma planı oluşturma ve güvenlik geliştirmeleri önerme süreçlerinde yer alırlar. Bununla birlikte, siber güvenlik dijital sistemlerle sınırlı olsa da bir bilgi güvenliği analistinin kapsamının daha geniş olduğunu ve dijital olmayan bilgi varlıklarına da uzandığını belirtmek gerek. Ortalama maaş yıllık 94 bin dolar civarında...

BU İŞİ NASIL MESLEK EDİNEBİLİRİM?

Brainstation, bu role olan talep arttığını, şirketlerin geleneksel diplomalı giriş yolundan fazlasını istediğini söylüyor. Bilgisayar bilimleri veya programlama alanında bir lisans derecesi yararlı olsa da bilgi güvenliği ve siber güvenlik temellerini öğrenmek, bir sertifika almak ve giriş seviyesi ilanlara veya stajlara başvururken becerilerinizi geliştirmek, bu alana giriş yollarıdır.

YENİLENEBİLİR ENERJİ MÜHENDİSİ

Güneş enerjisi tesisat mühendisleri, konutlarda ve ticari binalarda hepimizin aşina olduğu güneş panellerinden enerji santrallerine ve hatta ısıtma sistemlerine kadar çeşitli güneş enerjisi donanımlarını tasarlar, kurar ve analiz eder. Ayrıca küçük ve büyük ölçekli projelerin planlanmasında da görev alırlar. Salary.com'a göre ortalama maaş 94 bin dolar.

RatedPower'a göre elektrik, inşaat veya makine mühendisliği alanında bir lisans derecesi ile başlamanız gerekecek. Daha sonra güneş enerjisi alanında bir derece uzmanlığı elde ederek ve bunun yanında pratik deneyim kazanarak kariyerinizde ilerleyebilirsiniz.

Sonraki Haber