Geleceğimizin en önemli konusu: Scale-up

Türkiye, 'start-up'ların gelişmiş versiyonu olan "scale-up"lara yönelik destekleri artırarak yeni 'unicorn'ların (Turcorn) yolunu açmayı hedefliyor.

Türkiye, "start-up"ların gelişmiş versiyonu olan "scale-up"lara yönelik destekleri artırarak yeni "unicorn"ların (Turcorn) yolunu açmayı hedefliyor. Türkiye’de, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerinin pazar büyüklüğü, 33 milyar dolara ulaştı. 17 Eylül’de Charlie Chaplin Salonu’nda düzenlenen lansmanda, bilişim sektöründe faaliyet gösteren, start-up aşamasını geçmiş scale-up (ölçek büyütme) şirketlerini desteklemek, sürdürülebilir büyüme ve unicorn olma yolunda rehberlik etmek amacıyla tasarlanan TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı kamuoyuyla paylaşıldı.

Açılış konuşmasını TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak yaptı. Tombalak, dünya bilgi ve ile­tişim teknolojileri pazarının 4,5 trilyon dolar büyüklüğe sahip olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin 33 milyar dolar pazar büyüklüğüyle aldığı payın yüzde 1'in altında kaldığını ifade etti. Küresel pazardan alınan payın artırılması gerekliliğine dikkati çeken Tombalak, "Yetkin ve ölçekli ülkeyiz ve bu bölgenin en güvenli ülkesiyiz, pastadan aldığımız payı artırmalıyız.” diyerek şöyle konuştu:

“Sektörümüzün geleceğinin, ülkemizin geleceğini belirleyeceğini düşünüyoruz. Her yerde, her ülkede bu konuşuyor. Gelecek teknolojide deniyor. Biz ne yaparsak teknolojiyi önceliğimize alarak ülkeyi bir yere taşırız? Dolayısıyla bugün “Bir Scale-up bir fikri, bin Scale-up Türkiye’yi büyütür.” diyoruz. TÜBİSAD’da şöyle bir misyonumuz var: iki yıl sonra nasıl anılmak istiyoruz? Her bir yönetim kurulu üyemiz bununla ilgili başlık belirlemeye çalışıyor. Maaş almadan, zamandan çalarak, para harcayarak. STK işi gönül işi. Emre bey dedi ki: “Ben bir ülkenin geleceği için bir konuda fark yaratmak istiyorum.” Bu da Scale-up. Çünkü ülke Scale-Up’larla bir yere gider. Unicorn mu Scale-up mı? Unicorn’a gitmek için önce Scale-up gerekiyor. Scale-up geleceğimizin en önemli konusu. Buradaki arkadaşlarımız geleceği şekillendirmek için gönüllü olarak çalıştı, emek verdi.

Tombalak, Türkiye'de startup'ların scale-up olması için ihtiyaç duyulan yatırımların yeteri kadar yapılmadığını vurgulayarak, ilk çeyrekte toplam girişim yatırımı miktarının 112 milyon dolar olduğunu, bunun da yüzde 70'inin kamu tarafından yapıldığını dile getirdi.

‘TÜRKİYE’DE BULUT DİYE BİR ŞEY YOK’

“İki başlığımız var bir I-Tech biri de bulut. Dünyanın en iyi bankacılık sektörüne sahibiz diyoruz. Dünyanın en iyi teknolojisini kullanan bankalara sahibiz ama bir tek Scale-up yok. Bırakın unicorn’u, daha o aşamaya geçemedik. I-Tech dünyasında fark yaratmanın yolu ekosistemi desteklemek. Çalışma masamız bunun için çalışıyor. Bulut diye bir şey Türkiye’de yok. Fakat niye olmalıyız? Dünyada en hızlı büyüyen alan. Olacağız ki o pastadan pay alalım. Bu bölgenin en güvenli ülkesi burası. Buranın en ölçekli, en yetkin ülkesi burası. Bu alanlarda büyümek için çalışmalar yapıyoruz.

'YATIRIM BÜYÜKLÜĞÜ KONUSUNDA GERİDEYİZ'

“Sektör bu yıl hedefine ulaşamayacak. Bu yıl, geçen yıl ki rakamları koruyacak gözüküyor. Katlanarak büyümesi olması istenen sektör bu yıl güçlü büyüme sağlayamayacak. Büyümenin ana kaynağı yatırım ortamının iyi olmasıdır. Tüm sektörler dünya genelinde yapay zekayla ilerliyor. Yapay zeka üreten şirketler öne çıkıyor. Ülkemizde ilk 3 ve 6 aylık dönemde Türkiye’de yatırım alan şirket sayısı olarak Avrupa’nın önünde. Ancak yatırım büyüklükleri konusunda gerideyiz. Donanım tarafında yüzde 2 küçülme görüyoruz, yazılım tarafı yatay seyredecek gözüküyor. Ekonomideki belirsizlik tereddütleri artırdı. Yatırım ortamının gelişmesi önemli. İlk 3 ayda toplam yatırım miktarı 112 milyon dolar, aynı dönem İngiltere’de teknoloji yatırımlarının toplam tutarı 3 milyar dolar. Bu 3 milyar doları yatırım şirketleri, özel sektör yapmış. Yetenek hacmi ve yetiştirme konusunda bu bölgenin en iyisiyiz. Teşviklerde, AR-GE merkezlerine daha çok yatırım kaydırılmalı. Artık bölgesel veri merkezleri oluşturmak gerekli.”

300 MİLYON EUROLUK KREDİ

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) aracılığıyla Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne 5 yıl içerisinde 300 milyon euroluk kredi sağlanacağını kaydeden KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, “Bugüne kadarki destek modellerimizde hep giderleri destekliyorduk, şimdi artık giderleri değil, pazarı destekleyelim, pazarı büyütelim.” ifadesini kullandı. KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, "2030 yılına kadar, 100 Turcorn hedefimiz var. 100 Turcorna ulaşmak için onbinlerce scale-up’a ihtiyacımız var. Biz KOBİ ekosisteminin güçlenmesini hedefleyen bir kurum olarak tam olarak doğru yerdeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

’10 BAŞLIKLI HEDEF’

TÜBİSAD Scale- Up Çalışma Grubu Eş kaptanı ve TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Emre Hantaloğlu,10 başlıklı planı şöyle anlattı:

“Scale-up nedir, ne değildir? Vatan, millet içine neden önemlidir? Ne yaparsak bunlar gelişir? Birinci hedefimiz bu. Bu yüzden webinar serisi yapmayı düşündük. Bunu Takvimlendirdik. Yatırımcılar ile beraber Scale- up’ları bir araya getirip, birbirlerine fayda sağlamalarını sağlamak. Üçüncüsü ise 10 farklı başlıkta bu Scale-up’lara ilgili desteği, mentörlük, bilgi ve tecrübe desteğini sağlamak. En sonun bunları değerlendirme toplantısıyla değerlendirmek. Webinar ve yatırımcılarla yapıcağımız buluşmaları bu şekilde takvimlendirdik işte o 10 başlık:

Gelişmiş pazar anlayışı ve konumlandırma, Ürün geliştirme ve yenilik, Müşteri kazanımı ve sadakati, Satış stratejisi ve genişleme, Operasyonel verimlilik ve ölçeklenebilirlik ,Finansal yönetim ve fonlama, Takım yapısı ve kültür, Organizasyon yapısı ve yönetim kurulu, Risk yönetimi uyum , Sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk”

Lansmanın diğer katılımcıları TÜBİSAD Scale- Up Çalışma Grubu Üyesi ve TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Aslan Doğan, TÜBİSAD Scale- Up Çalışma Grubu Üyesi ve TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Atan, Sistem Global Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karslıoğlu, PwC Türkiye Şirket Ortağı Oktay Aktolun ise tecrübelerini aktardı. Scale-up hakkında öneriler ve eksikler konuşuldu.

Sonraki Haber