Geleceğin örgüsüne başladık

ZERRİN ÖZTÜRK

Yetkililer, bugüne kadar 530 kadın kooperatifi kurulduğunu açıklıyor. Her kooperatifte bulunan yedi kişilik yönetim kurulu üyesi üzerinden hesaplarsak 3 bin 730 kadın girişimcimizin üretimde örgütleyici sıfatıyla bulunduğunu görüyoruz. Dayanışmayı ve paylaşmayı geliştiren kooperatiflerin yapısı, toplumumuzun geleneksel imece kültürüne çok uygun düşüyor. Artan yaşam zorluklarının karşısında kadınların, birlikte üreterek ayakta kalma istekleri yoğunlaşıyor.

Kurumsal desteklerin, kadın kooperatifçiliğine teşviklerin, hibelerin, düzenlenen fuarların ve yarışmaların yaygınlaştırılması, üretmek isteyen kadınlarımızın cesaretlerini ve isteklerini artırıyor.

Kadınların, bir araya gelerek güç oluşturma, birbirlerinden öğrenme, günlük yaşamın getirdiklerine karşı birbirlerinden güç alma, sosyalleşme kültürleri gelişiyor. Zorluklarına karşın, üretimin verdiği özgüven ve iç huzuru ile donanan kadın, ekonomide büyük bir potansiyeli oluşturmaya her geçen gün daha çok aday oluyor.

Çiçekten ağaca, tohumdan kozaya, tarlalardan laboratuvarlara, ofislere, üretmek için can atan kadınların adım sesleri çoğalıyor. Her şeye rağmen gözler gülüyor, diller konuşkan, umutsuzluk yasak onlarda. Bizler de, üreten mübarek yürekli kadınların binyıllardan gelen irfanından, onlarla konuştukça öğreniyoruz.

Oyalar, işler, dokur, eker, biçer, pişirir, sürer, kotarır, bereketin safında durur. Varsıllaştırmak meşrebidir, yoludur. Türkiye’nin kalkınmasında ortaya koyduğu emekçiliğinin eşi benzeri olmayacaktır. Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan Ön Asya’nın en bereketli topraklarında hüneri sınanmış kadınlarımız, şimdiden binleriyle, üretmenin kale burçları kooperatifleri, ortaklaşmacılığın surlarını dikiyor kentlerimize, ovalarımıza.

Türkiye’nin sanayi kolları: 1. Gıda ve İçki Sanayi (Un ve Unlu Ürünler Sanayisi, Şeker ve Şekerli Gıdalar Sanayisi, Süt ve Süt Ürünleri Sanayisi, Et ve Et Ürünleri Sanayisi, Çay Sanayisi, Konserve Sanayisi, Bitkisel Yağ Sanayisi, Tütün ve Alkollü İçki Sanayisi.  2. Dokuma (Tekstil), Deri ve Giyim Sanayisi. 3. Maden Sanayisi. 4. Otomotiv ve Madeni Eşya Sanayisi. 5. Kimya Sanayisi. 6. Taş ve Toprağa Dayalı (Orman Ürünleri) Sanayisi. 7. Çimento, Cam, Seramik Sanayisi. Bunların hepsinde kadınlar girişimci, yönetici, emekçi olarak yer alıyorlar.

Mustafa Kemal Atatürk, 1923’te “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk Kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır,”sözünü söylemiş, kadınlarımızın ortaklaşmacı ruhunu görmüş ve önemine vurgu yapmıştır. Ana yurdumuzun hikmetidir bu: Kadınlar olarak geleceğin örgüsüne başlamış bulunuyoruz.

Sonraki Haber