Geleneksel sanatlar Ulu Cami Külliyesi’nde

Adana’da Ramazanoğulları Beyliği dönemine ait 16. yüzyıldan kalma Ulu Cami Külliyesi’nde Kadın Aile Gençlik Merkezi (KAGEM) bünyesinde ebru, hat gibi Türk İslam sanatları dersleri veriliyor. Öğretmenler ve öğrencilerin sergisi de Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar ve Müftülük Bölge Müdürü Ahmet Develi tarafından açıldı.

Bu dersleri veren hocalar ve öğrencilerinin sergisi İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar ve Müftülük Bölge Müdürü Ahmet Develi tarafından açıldı.

OTİZMLİ ÇOCUKLARI EBRU İLE BULUŞTURDU

Sergiye katılan ebru sanatçısı ve öğretmeni Ayşegül Kavas Erciyes Üniversitesi Halıcılık Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde pedagojik formasyon almış. Seyhan Halk Eğitim Merkezleri'nde ebru ve dokuma dersleri veren Kavas Adana'da otizmli çocukları ebru ile ilk tanıştıran kişi olmuş. Kavas, ebrunun otizmle mücadelede rolünü anlatıyor:

“Özellikle ebru sanatının bu çocuklara yaşattığı hazları ve küçük kas gelişimlerine yönelik faydalarına bizzat şahit oldum. Bilinen şudur ki, bu özel çocuklar göz teması ve ten teması kurmada, dikkati yoğunlaştırmada sıkıntı yaşayan çocuklardır. Ebru sanatıyla bu odaklanma süresi ve ten teması süresine tahammül etmeleri en üst seviyeye ulaştı. Bu da bu çocuklarımızın tedavi ve eğitim süresinde pozitif fayda sağladı.”

Kavas Kültür Bakanlığı’nın açtığı sınavlar ve mülakatlar sonucunda TC Kültür Bakanlığı Sanatçısı olmaya hak kazanmış. “Bu referansla birlikte yurt dışında Moğolistan Katar Macaristan Azerbaycan gibi birçok ülkede ülkemi temsil etme şansım oldu. Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Sağlığı Hastanesi’nde, huzurevleri, cezaevleri, tarım işçileriyle birlikte çadır yerleşim yerleri gibi pek çok ortamda engelliler, çocuklar, yaşlılar, kadınlar ve gençler gibi toplumun çeşitli kesimlerini ebru sanatı ve halı kilim dokumacılığı ile buluşturdum.”

Dördü yurt dışında olmak üzere 10 kişisel sergisi bulunuyor. Su Masalı adı altında bir de seri sergisi var. Kavas, geleneksel sanatlarla ilgilenen tüm vatandaşları sergiye davet etti.

HATTAT UĞURLU

Sergide eserleri yer alan bir diğer öğretmen ise Hattat Hacer Serçe Uğurlu. Ortaöğretimini açık öğretimde tamamlayan Uğurlu, 2006 yılında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Hat Ana Sanat Dalı Bölümünden mezun olmuş. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öksüz’den sülüs nesih icazetnamesini alan Uğurlu, 2016 yılından beri Adana İl Müftülüğü bünyesinde KAGEM’de hüsn-i hat eğitmeni. “Geleneksel Türk Sanatlarını tanıtmaya, yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya yönelik kurucu üyelerinden biri olduğu Akdeniz Geleneksel Türk El Sanatları Kültür ve Turizm Derneği’nde faaliyetlerine devam eden, Cumhurbaşkanlığı dahil olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşlarda eserleri olan sanatçı hat sanatı alanında Adana'nın Akademik eğitimli ve icazetli tek kadın hattatı.

Dekoratif el sanatları öğretmeni Melek Uyğur Gümüş, kazas dışında döküm rölyef, ahşap boyama, takı tasarım, keçe yapımı, iğne oyası gibi el sanatlarına ait başka alt başlıklarda da eğitim vermekte. Gümüş kendisinin ve öğrencilerinin bu dallarda ürettikleri eserleri ile sergiye katıldı.

VAHA GİBİ

Külliye 16. yüzyılda cami, medrese, türbe, imaret, hamam, darü’l hadis, darü’l şifa ve sıbyan mektebi olarak inşa edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek Adana halkının hizmetine sunuldu. Geleneksel sanatları yaşatan eğitim merkezi görevi gören, yüzyıllık ağaçlarıyla, Adana sıcağında eşsiz bir vaha gibi teni; yapılan hat, ebru sanatlarıyla ruhu ferahlatmakta. Külliyede ayrıca yanında; Kur'anı kerim, ney, çocuk gelişimi, ilk yardım, Arapça dersleri de

veriliyor.

Sonraki Haber